Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Марчук: Міністерство оборони загубило кількасот ракет

Четвер, 25 березня 2004, 18:18
Міністр оборони України Євген Марчук заявляє, що оборонне відомство "сьогодні шукає кількасот ракет", уже знятих з озброєння: "Кажуть, вони утилізовані. Добре, утилізовані. У кожній такій ракеті є золото, срібло, платинова група металу. Де результати утилізації?"

Як заявив він в інтерв'ю газеті "День", до літа 2003 року в Міністерстві оборони не дотримувалися закону про єдиний бухгалтерський облік, тому при проведенні двох інвентаризацій з різницею у півроку (до його призначення та після) різниця між першою і другою виявилась на суму 900 млрд. грн.

На його думку, це відбувалося через те, що ухваленого у 2000 році закону про єдиний бухгалтерський облік в Міністерстві оборони не дотримувалися до літа 2003 року. "А раз не було єдиної системи бухгалтерського обліку, то інвентаризації, які нібито проводилися, нічого не відображали", - сказав Марчук.

Результати двох інвентаризацій його "не задовольнили. Посилили методику, задіяли нових людей – ще різниця на 100 з лишнім мільярдів. Простіше кажучи, ніхто толком не знав, що є у Збройних силах. Скажу відверто, що і до сьогоднішнього дня – хоч я провів дві інвентаризації – я не можу сказати, що це точна інформація, тому що не було бухгалтерського обліку".

Як сказав Марчук, сучасні Збройні Сили України були побудовані за моделлю "деградації, проїдання і марнотратства". В результаті процесу реформування ЗСУ перейдуть "на нову структуру бюджету, суть якої буде полягати в тому, що ми переходимо на розвиток Збройних Сил. Сьогодні, по суті, ми поки що боремося з моделлю, яка успадкована".

За словами Марчука, зараз для нього "найважче у цій реформі те, що в частинах, які розформовуються (а їх треба розформовувати, тому що вони непотрібні, вони мучать людей і нічого не вирішують), 50% – молоді офіцери, у яких нема 20 років вислуги. У них не було можливості просуватися по службі... Зараз у нас по штату 321 генерал, має залишитися 110-120".

Марчук відзначив, що надзвичайно важка і складна проблема реформи – розчистити дорогу для армійської молоді. За словами міністра, близько трьох тисяч випускників військових закладів сьогодні нікуди розподіляти. "Із величезними муками, з драмами, трагедіями для цих офіцерів ми їх розміщуємо, не по профілю, не по спеціальності... 3,5 тисячі випускників – розмістити можна 1100, решту 2400 нема куди розмістити", – сказав він.

Також, на думку міністра, проблемою залишається боєготовність, боєздатність і зброя. "Простіше кажучи, ми збираємо ресурси з усіх Збройних Сил. Оскільки неможливо все профінансувати так, як це потрібно, вибираються найкращі підрозділи, і ми їх фінансуємо максимально до можливого. Це об'єднані сили швидкого реагування, десь 30-35 тисяч військових, на фоні 355-ти тисяч – 10"%, – зазначив він.

УНІАН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...