Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИКИНУЛИ З ВИБОРІВ, А ПРОХІДНИЙ БАР'ЄР ЗНИЗИЛИ ДО 3%

Четвер, 25 березня 2004, 21:46
Верховна Рада проголосували за поправку до закону про вибори, якою унеможливили участь офіційних спостерігачів від громадських організацій.

Цю поправку підтримали 243 депутати, серед яких усі члени фракції СПУ за винятком Йосипа Вінського.

Це була лише друга поправка, що була схвалена впродовж десятигодинного обговорення. Попередні поправки не набирали більше 150 голосів.

Дещо пізніше парламент проголосував поправку про зменшення прохідного бар'єру до парламенту до 3%. За це проголосували 267 депутатів, окрім фракцій "Наша Україна" і БЮТ.

Після того, як із тексту законопроекту було вилучено статтю про допуск спостерігачів від громадських організацій, в сесійній залі сталося збурення. Член "Нашої України" Роман Зварич став вимагати внести до законопроекту норму, що "склад Верховної Ради призначає президент Кучма".

На цю репліку Олександр Мороз, який з ранку четверга доповідає по законопроекту й поправкам, сказав: "Так не треба включати, він і так призначає мажоритарну частину".

На це вже обурився спікер Володимир Литвин, який попросив Мороза "не підігрувати" і "вести засідання".

Коли депутат Володимир Бондаренко ("Наша Україна") сказав, що Литвином керують постпред президента Олександр Задорожній і член СДПУ(о) Нестор Шуфрич, спікер заявив: "Не міряйте всіх під свою мірку! До мене ніхто не підбігає і не вказує!"

Мороз запропонував повернути норму про присутність спостерігачів від громадських організацій під час голосування за закон про вибори в цілому.

Після цих дебатів парламент продовжив голосувати поправки. Станом на 22-30 депутати встигли розглянути 800 поправок із 926.

Час від часу між фракціями "Наша Україна" та КПУ спалахували конфлікти. Депутат Кармазін "Наша Україна" постійно протягом сесійного засідання підходив до спікера Литвина, який став відверто відмахуватися від цього депутата.

Було помітно, що депутати-комуністи їдять цукерки.

Постпред президента Задорожній спрогнозував, що голосування за закон про вибори відбудеться близько 3-4 години ранку. Він також сказав, що на момент ухвалення рішення щодо закону про вибори "депутати з'являться в залі".

***

Вилученою статтею 63, яка була схвалена в першому читанні, пропонувалось дозволити громадським організаціям, до статутної діяльності яких відносяться питання виборчого процесу та спостереження за ним, що зареєстровані у встановленому законом порядку не менше як за два роки до дня виборів, за дозволом ЦВК мати офіційних спостерігачів.

Вони могли вести спостереження за перебігом виборчого процесу, у тому числі за голосуванням, підрахунком голосів та встановленням підсумків голосування на виборчій дільниці та в територіальному окрузі.

При цьому офіційним спостерігачам від громадських організацій надавалось право: перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати за діями членів комісії; проводити фото-, кінозйомки, аудіо- та відеозаписи;

Також спостерігачам дозволялося бути присутніми при видачі виборчих бюлетенів членам дільничної виборчої комісії для організації голосування виборців за межами приміщення для голосування та при проведенні такого голосування; бути присутнім на засіданнях виборчих комісій, у тому числі під час підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, встановлення підсумків голосування в територіальному виборчому окрузі;

Крім того, спостерігачі могли отримати копію протоколу про передачу виборчих бюлетенів, про підрахунок голосів та встановлення результатів голосування та інших документів у випадках, передбачених цим Законом.

Поправка про вилучення спостерігачів від громадських організацій була внесена депутатами Мусіякою, Кириченко, Раханським, Горбалем, Ларіним, Майстришиним, Богатирьовою та підтримана більшістю членів Тимчасової спеціальної комісії по опрацюванню проектів законів України про внесення змін до Конституції України.

"Українська правда", Лабораторія законодавчих ініціатив



"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування