За зміни в Конституцію будуть знову голосувати бюлетенями?

П'ятниця, 26 березня 2004, 14:13
Перший заступник Верховної Ради Адам Мартинюк дав доручення апаратові парламенту спільно з фахівцями розібратися із ситуацією про можливий збій у системі при голосуванні закону про вибори народних депутатів на пропорційній основі в четвер увечері, про яку заявили деякі депутати.

Таке доручення Мартинюк віддав на підставі того, що було більш 10 звернень народних депутатів, що заявляють про те, що в ході голосування, коли вони голосували за закон, їх картки не спрацьовували.

Як заявив журналістам координатор парламентської більшості Степан Гавриш, незважаючи на те, що він голосував за закон, його голос не був врахований через збій у системі. За його словами, "ще мінімум 25 голосів були загублені в результаті збою".

Гавриш підкреслив, що парламентаріям необхідно "дуже уважно поставитися до процедури голосування по змінах у Конституцію, щоб не один депутат не виявився жертвою чужих витівок, а головне – зміг реалізувати своє конституційне право і зміг проголосувати".

Він додав також, що не виключає можливості внесення на розгляд питання про голосування іменними бюлетенями.

У той же час в інтерв'ю журналістам лідер фракції Соціалістичної партії України Олександр Мороз заявив, що, на його думку, у системі "ніяких збоїв не було". "Про це свідчать результати голосування. Якщо в першому читанні ми проголосували 260 депутатами, то 255 – відхилення в порядку помилки, не більше".

У той же час, на думку Мороза, поправки до Конституції повинні голосуватися "тільки в сесійній залі". "Усі розмови про іменні бюлетені не потрібні", – сказав він. – "Якщо при щоденному обговоренні, з огляду на позиції фракцій, тимчасова спеціальна комісія буде мати гарантовані більше 300 голосів, після збалансування інтересів, саме в цьому законопроекті, тоді можна голосувати в цілому в сесійній залі".

При цьому, на його думку, можна усі поправки до Конституції "пройти постатейно, щоб не виникало ні в кого підозри про допущення несерйозності".

У той же час постійний представник президента України у Верховній Раді України Олександр Задорожній не виключає багатогодинного розгляду закону про вибори в місцеві органи влади.

На думку Задорожнього, розгляд закону про місцеві вибори може тривати "ще довше, ніж 14 годин".

У той же час Задорожній відзначив, що, на його думку, закон про вибори в місцеві органи самоврядування буде розглянутий "6-8 квітня".

Коментуючи результати голосування за закон про вибори народних депутатів на пропорційній основі в четвер у парламенті, Задорожній сказав: "Я ніколи не говорив, що питання голосування є проблемним, оскільки питання підтримки закону про пропорційну систему виборів народними депутатами є абсолютно хворим для всієї більшості".

"Я абсолютно вдячний моїм товаришам, що витримали 14 годин і все-таки проголосували з різних причин: хтось на зло комусь, хтось зі своїх переконань, що це потрібно зробити. Для мене просто приємно, що політична домовленість виконується", – сказав Задорожній.

Коментуючи ситуацію з можливим збоєм системи для голосування, Задорожній відзначив: "Зовсім випадково система після 14 годин усе-таки спрацювала, і дехто був розчарований тим, що вона все-таки спрацювала, а не навпаки. Це свідчить про те, що це питання необхідно вивчити".

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ЗАКОН ПРО ВИБОРИ УХВАЛИЛИ ЗА ПІВГОДИНИ ДО ПІВНОЧІ. ЛИТВИН НЕ ГОЛОСУВАВ

ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИКИНУЛИ З ВИБОРІВ, А ПРОХІДНИЙ БАР'ЄР ЗНИЗИЛИ ДО 3%



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...