ЕКСПЕРТИ НЕ ЗНАЮТЬ, ОРИГІНАЛИ ЧИ КОПІЇ "ПЛІВОК МЕЛЬНИЧЕНКА" ВОНИ ДОСЛІДЖУВАТИМУТЬ

П'ятниця, 26 березня 2004, 15:08
Міжнародна експертна група спеціалістів в області фоноскопії вже завершила свій перший візит до Києва. Про це кореспонденту Інституту масової інформації
повідомив Дернардас Шална, експерт з Литви.

За його словами, експерти перебували в Києві з 23 по 25 березня. Крім Дернардеса Шални до складу комісії з дослідження записів майора Мельниченка входять два спеціалісти з Росії та три співробітники Київського науково-дослідницького інституту судових експертиз, зокрема лабораторії фоноскопічних досліджень.

"Саме вони керують процесом та володіють більш детальною інформацією", – зазначив литовський криміналіст.

У розмові з кореспондентом ІМІ Дернардес Шална відзначив, що для дослідження записів відведено термін до кінця серпня 2004 року. На цей період заплановано ще 3 зустрічі, найближча – у травні.

"Поки що в нас пройшло попереднє знайомство, ми розробляли, так би мовити, план нашої роботи, тобто, з'ясовували питання, які ми маємо вирішувати, хто та що робитиме. А ось вже під час наступної зустрічі нам мають надати той матеріал, який ми, власне, й будемо досліджувати. Поки що ми не бачили предмет дослідження", – зазначив Шална.

На питання кореспондента ІМІ, оригінал чи копію буде досліджувати міжнародна експерта група та чи має це суттєве значення, пан Шална відповів, що йому це невідомо. "Поки що нічого сказати не можу – що отримаємо, те й будемо вивчати", – сказав він.

Проте, литовський спеціаліст додав, що різниця все ж таки є , "оскільки деякі моменти можливо з"ясувати, а деякі ні. "Особисто мені поки що невідомо, що ми будемо досліджувати – оригінал чи копію".

За словами Дернардаса Шални, дослідження "плівок Мельниченка" проводитиметься на техніці, яку закуповує українська сторона. "Ми якраз обговорювали у Києві, що нам потрібно". Він також повідомив, що частина апаратури, яку замовляли в Америці, Литві та Росії, вже почала надходити. Литовський спеціаліст сказав, що власну апаратуру він не привозитиме.

За словами Шални, під час перебування міжнародної експертної групи у Києві відбулася зустріч із слідчим Генпрокуратури з особливо важливих справ.

"Лише він може надавати якусь інформацію, оскільки я, як іноземний експерт, підписав відповідні документи про нерозголошення секретної інформації та відповідатиму за українськими законами", – зазначив литовський експерт.

До складу Міжнародного криміналістичного союзу входять криміналістичні інститути різних країн. Дернардас Шална є членом міжнародної групи з фоноскопії, до якої звернулися українські колеги. Литовська група має тісні контакти з Польщею, також працювала в Естонії.

Дернардас Шална має 12 років досвіду роботи криміналістом, а з дослідження мовних сигналів понад 20 років.

Як відомо, колишній голова тимчасової слідчої комісії парламенту з розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе Олександр Жир раніше заявив, що нікому не передавав оригінали записів Мельниченка. Оригінали записів є лише у Жира та самого Миколи Мельниченка.

Уряд України минулого року виділив 850 000 тисяч на міжнародну експертизу плівок Мельниченка, які стосуються справи Гонгадзе. Однак до сьогодні генпрокуратура, яка була прохачем грошей, не повідомила, хто, де, на яких матеріалах проводитиме цю експертизу.

Читайте також:

Жир нікому не передавав оригінали записів Мельниченка

Плівки Мельниченка перевірять два росіянина і один литовець?

В Україну прибули експерти, що вивчатимуть достовірність "плівок Мельниченка"... без журналістів

Міжнародні організації ще сподіваються, що Васильєв допустить їх до експертизи плівок Мельниченка

Микола Мельниченко: ані Тимошенко, ані Ющенко, ані Мороз не мають морального права давати гарантії Кучмі

Навіщо уряд виділив 850 000 на плівки Мельниченка?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...