Казахстан не дасть нафту "Одеса-Броди", поки Україна не домовиться з Росією?

Субота, 27 березня 2004, 17:42
Казахстан надасть свою нафту для нафтогону "Одеса-Броди" лише після того, як переконається, що Україна залагодила всі суперечності з Росією щодо цього маршруту, а в самій країні буде стабільна політична ситуація.

Про це в інтерв’ю Українській службі Бі-Бі-Сі заявив казахський аналітик Досим Сатпаєв.

Він наголосив, що маршрут "Одеса-Броди" не є приоритетним для Казахстану.

"Переговори з приводу того, аби Казахстан підключився до заповнення трубопроводу "Одеса-Броди", йдуть уже давно. До нас приїздили кілька українських делегацій з цього приводу. На офіційному рівні керівництво Казахстану заявляло, що проект загалом цікавий. Але це не означає, що до цього проекту наша республіка приєднається вже найближчим часом", – зазначив експерт.

Зараз, за його словами, на перше місце за важливістю Казахстан ставить трубопровід КТК, який вже реально працює. На другому місці знаходиться "Баку-Тбілісі-Джейхан", переговори щодо якого відбуваються, і, скоріше за все, Казахстан ось-ось почне брати активну участь у цьому проекті.

"Що стосується "Одеса-Броди", то там є багато невирішених технічних питань. Крім того, керівництво Казахстану дуже активно слідкує за тим, як Україна погодить свої інтереси з Росією, тому що у будь-якому випадку казахська нафта йтиме через територію третіх країн, із якими треба мати врегульовані стосунки", – сказав Сатпаєв.

"Мені здається, що цей процес врегулювання стосунків може бути досить тривалим. Це є дуже важливими нюансами, і я не думаю, що вже найближчим часом Казахстан почне заповнювати своє нафтою український трубопровід", – додав він.

"Як тільки Україна надасть нам гарантії того, що всі проблеми, в тому числі і з Росією, вирішені, Казахстан поставиться до цього проекту серйозно і дасть свою відповідь", – зазначив Сатпаєв, додавши, що треба зачекати, "тим більше, що політична ситуація в Україні не дуже стабільна, і за кілька місяців багато чого може змінитися".

"Я думаю, що ще зарано аплодувати і кидати у повітря чепчики", – зазначив Сатпаєв.

Експерт також зауважив, що не варто забувати, що в Казахстані почав реалізовуватися ще один проект: це маршрут Західний Казахстан – Західний Китай.

"Знову ж таки, він може випередити "Одеса-Броди" за рівнем привабливості. До того ж треба враховувати, що з точки зору керівництва країни саме держави Південно-Східної Азії, зокрема Китай, будуть найоптимальнішим ринком для казахської нафти", – зазначив він.

"І тут щодо обсягів нафти є більше питань, ніж точних відповідей. Звичайно, керівництво Казахстану заявляло про збільшення обсягів видобутку з Каспію до 115 мільйонів тон до 2015 року, проте цього навряд чи достатньо, аби сказати, що "Одеса-Броди" також буде заповнена казахською нафтою", – підкреслив Сатпаєв.

Читайте також:

"Одеса-Броди" запустять у травні



"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування