Суддя Замковенко, що випустив Тимошенко з в'язниці, одержав 2 роки

Понеділок, 29 березня 2004, 14:37
Апеляційний суд Києва засудив колишнього голову Печерського районного суду столиці Миколу Замковенка до двох років позбавлення волі з річним випробувальним терміном.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат Замковенка Андрій Федур, таке рішення суд ухвалив у понеділок.

За його словами, із Замковенка зняті обвинувачення за ст. 365 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем), ст. 176 у редакції КК 1960 року (винесення свідомо неправдивого рішення) і підтверджене обвинувачення за ст. 366 КК – перевищення службових повноважень і за ст. 367 ч.1-2 – недбалість.

Як повідомлялося, 24 липня 2001 року Кучма своїм указом звільнив Замковенка з усіх посад. Підставою для указу стало подання Вищої ради юстиції щодо звільнення з посади голови й судді Печерського райсуду Києва Замковенка "за порушення присяги судді".

Комісія Вищої ради юстиції, створена для перевірки обставин, викладених у поданні 24-х народних депутатів України щодо Замковенка, встановила серйозні порушення, допущені суддею в більш ніж 20-ти справах.

29 травня 2001 року прокурор Києва Юрій Гайсинський порушив кримінальну справу щодо Замковенка за ст. 165 ч. 2 КК України – зловживання владою або службовим становищем. Пізніше прокуратура притягла суддю в якості обвинувачуваного за прийняття свідомо неправомочного рішення і зловживання службовим становищем.

11 жовтня 2002 року прокуратура Києва закінчила досудове слідство і направила справу Замковенка в суд. Його дії як обвинувачуваного були кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 367 (службова недбалість), ч. 1 ст. 366 (службова підробка) КК України і ч. 2 ст. 176 (винесення суддею свідомо неправосудної постанови) КК (1960 р.).

27 березня 2001 року Печерський райсуд Києва ухвалив рішення звільнити з-під арешту екс-віце-прем'єра України, лідера опозиційної партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко, що знаходилася в ув'язненні з 13 лютого того ж року за обвинуваченням Генпрокуратури в підкупі Павла Лазаренка, контрабанді російського газу, підробці й ухилянні від сплати податків в особливо великих розмірах в роки її керівництва корпорацією "Єдині енергетичні системи України".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування