Якщо Янукович не припинить "дерибан" бюджету, Ющенко діятиме "не по-парламентськи"

Вівторок, 30 березня 2004, 18:03
Якщо влада не піде на діалог в обговоренні проблеми прихованих доходів державного бюджету України на 2004 рік, "Наша Україна" готова вдатися до непарламентських методів боротьби.

Про це заявив у вівторок журналістам лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко.

"Коли мій офіс в день отримує кілька десятків запитів з проблем пенсій, заробітних плат, боргів, не реагувати моя політична сила не може. Якщо парламентських методів не вистачить для того, щоб була адекватна реакція влади на ці проблеми, ми будемо вдаватися до інших методів – включаючи і в стінах парламенту", – сказав Ющенко.

За словами Ющенка, у вівторок він разом із Віктором Пинзеником та Сергієм Терьохіним подали до Верховної Ради законопроект "Про термінові заходи з розподілу прихованих доходів державного бюджету України 2004 року".

Як зазначив Ющенко, економічні розрахунки, проведені експертами та економістами "Нашої України", свідчать, що уряд занизив доходну частину бюджету на 10 млрд. грн.

"Бюджет на 2004 рік уряд розрахував, виходячи з прогнозу ВВП в 4,6%, а тепер урядовці в своїй так званій програмі пишуть, що ВВП зросте на 9,5%. Це – приховування доходів бюджету, в такий спосіб приховуються резерви для збільшення і мінімальної зарплати, і пенсії. І за це треба відповідати", – переконані в "Нашій Україні".

Тому автори законопроекту наполягають на внесенні змін в понад 15 статей шести соціальних законів, а відшукані кошти пропонують спрямувати на соціальні потреби.

5 квітня на погоджувальній раді "Наша Україна" пропонуватиме внести це питання до порядку денного, розглянути законодавчу ініціативу у відповідних комітетах, отримати наукові висновки в аналітичному відділі Верховної Ради, після чого винести законопроект на публічне обговорення зали.

"Працювати в тіньовому режимі над бюджетом України, на 17% недораховуючи потенційних надходжень, і з року в рік відтягувати рішення ключових соціальних питань – кінець-кінцем політика такого роду призводить до розчарувань, до втрат можливостей", – каже Ющенко.

Щодо джерел розрахунків, то, за словами Ющенка, "Наша Україна" готова для цього "відкрити конференцію, де фахівці блоку вийдуть і з крейдою біля дошки пояснять походження кожної цифри".

"Ми готові підключити до цієї полеміки експертів, ми готові слухати уряд. Ми просто вимагаємо одного: друзі, давайте проведемо публічну дискусію навколо змістовної частини", – стверджує лідер "Нашої України".

За словами лідера блоку, мова йде про цифри, що "знімають порядку 60-70 соціальних проблем, які існують сьогодні або у вигляді соціальних боргів, або у вигляді мінімальної заробітної плати, або у вигляді пенсії".

"Погодьтеся, що це актуальні питання для 36 мільйонів українців, які розраховують на ці суми", – додав Ющенко.

Таким чином, зазначив Ющенко, блок "Наша Україна" прагне "започаткувати публічний професійний діалог і прийняти публічне рішення парламенту з цього приводу".

Він додає: "Якщо цього не буде – тоді треба реагувати… іншими адекватними засобами".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування