Запровадження спеціальних ПДВ-рахунків придумав Медведчук, щоб "підставити" Януковича?

Вівторок, 30 березня 2004, 19:55
Олександра Кужель розцінює запровадження спеціальних рахунків з ПДВ як провокацію, спрямовану проти Януковича.

Про це вона заявила кореспонденту "УП" у вівторок під час Всеукраїнських громадських слухань, присвячених обговоренню програми діяльності Уряду.

На думку колишнього голови Держкомпідприємництва, котра нині представляє об'єднання громадських організацій Комітет громадського контролю, введення даної новації такими прискореними темпами, як це робиться нині, є шкідливим.

Кужель зазначила, що розмови з урядовцями показують, що останні також розуміють негативні наслідки впровадження ПДВ-рахунків. "Вони кажуть, Олександро Володимирівно, що ми можемо зробити – це вимагає президент", – переказує Кужель.

"Так, є доручення, президент вимагає терміново введення (ПДВ-рахунків). Але хто ж президенту підніс, що в цьому вся проблема?" – запитує колишня голова Держкомпідприємництва.

"Це ж не президент готує укази. Якась же людина заносить ці документи, проводить це рішення – і повинна відповідати", – вважає Кужель.

Найболючішим наслідком запровадження ПДВ-рахунків, на думку Кужель, поряд із додатковими витратами підприємців на адміністрування рахунків буде "вимивання" обігових коштів підприємців, яке, за її підрахунками, становитиме понад 16%.

Для прикладу, каже Кужель, щоб зв'язати светра, потрібно купити нитки. І оскільки на ПДВ-рахунку зараз у бізнесмена "нуль", він сплачуватиме за цю пряжу – включаючи й ПДВ – з основного рахунку. Звичайно, із суми, отриманої за зв'язаний светр, підприємець перерахує 20% на ПДВ-рахунок. Але частка ПДВ у сумі, сплаченій за пряжу, все одно пропадає. Бо повернення грошей з ПДВ-рахунку не передбачене.

Оцінюючи виконання попередньої урядової програми, Олександра Кужель сказала: "З точки зору підприємництва – нуль". На її думку, це "просто сором".

"Весь розділ розвитку підприємництва зі старої програми – з усіма крапками і комами, не змінюючи жодної букви – перенесений в нову. Тобто, це підтверджує, що з точки зору підприємництва програма не виконана", – вважає Кужель

А через те, що немає розвитку бізнесу, каже Кужель, "ми маємо й такі економічні показники, що іде збільшення ВВП, випуску продукції, а добробут населення не покращується".

Президент України на початку березня доручив Кабінету міністрів розробити й затвердити разом із Національним Банком України до 20 березня порядок перерахування до держбюджету ПДВ й обігу коштів податку через окремі поточні рахунки платників податків, а самі рахунки ввести з 1 квітня. За останніми повідомленнями, запровадження рахунків буде перенесене на 1 травня.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування