Збір на купівлю комплексу важкого дрону для 48 ОШБ

Мороз пропонує розглядати №4105 постатейно і ухвалювати конституційною більшістю

Середа, 31 березня 2004, 16:18
У Верховній Раді України зареєстровано проект постанови, що регулює порядок розгляду й ухвалення рішення по законопроекту про внесення змін до Конституції, який пропонує постатейне обговорення документа і постатейне голосування, а також ухвалення закону в цілому конституційною більшістю.

Відповідний проект постанови внесений членом конституційної комісії, лідером фракції Соцпартії Олександром Морозом, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У проекті постанови пропонується, щоб під час обговорення законопроекту номер №4105 про внесення змін у Конституцію в нього не вносилися доповнення.

Допускаються вилучення з законопроекту, що не втручаються в логіку змін і змісту статей Конституції, у тому числі вилучення, передбачені Конституційним судом на основі голосування по даному законопроекту 3 лютого 2004 року (зокрема, норма про вибори президента парламентом).

Документ встановлює порядок обговорення законопроекту, відповідно до якого на засіданні парламенту пропонується заслухати доповіді співголів тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради по роботі над законопроектами про внесення змін у Конституцію, а також надати час депутатам задати питання й одержати на них відповіді.

Крім того, пропонується заслухати виступи членів конституційної комісії, що мають окрему думку щодо цього законопроекту, а також виступи уповноважених представників депутатських фракцій і груп, позафракційних народних депутатів.

У проекті постанови також пропонується затвердити процедуру прийняття рішень по законопроекту, зокрема, ставити на голосування окремо кожну статтю законопроекту після виступів по мотивах голосування.

У випадку наявності преюдиціальних (встановлених рішенням суду, що набуло чинності, по іншій справі) питань, а також питань, що потрібно відкласти, проектів постанов про неприйнятність окремих статей законопроекту, ці питання будуть розглядатися і голосуватися в першу чергу, у порядку їхньої реєстрації.

Пропонується, щоб перед голосуванням по кожній статті законопроекту доповідач чітко виголошував текст статті, що виноситься на голосування.

Відповідно до проекту постанови, голосування по кожній статті законопроекту повинно проводитися особисто кожним народним депутатом за допомогою електронної системи підрахунку голосів "Рада".

Відповідно до документу, після постатейного обговорення законопроекту про внесення змін до Основного закону конституційна комісія на своєму засіданні погоджує остаточний варіант законопроекту, і народні депутати - члени комісії вносять його на розгляд Верховної Ради.

Відповідно до проекту, рішення про прийняття законопроекту в цілому приймається не менш ніж двома третинами голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради (300 з 450).

В інтерв'ю журналістам у середу в Києві Мороз повідомив, що ініціатором цього проекту постанови є він особисто, і питання про порядок розгляду і прийняття змін у Конституцію ще не обговорювалося на засіданні конституційної комісії.

За словами депутата, на засіданні комісії в четвер буде розглядатися законопроект про вибори в місцеві органи влади. Він також не виключив, що комісія може розглянути і проект вищезгаданої постанови.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування