Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Костенко за єдину партію, але тільки після перемоги Ющенка

Середа, 31 березня 2004, 18:34
Лідер Української народної партії Юрій Костенко виступає за створення єдиної правоцентристської партії. Про це він заявив в інтерв'ю для видання "Народне слово".

Відповідаючи на питання про утворення єдиної партії на базі УНП, НРУ та "Собору", Костенко сказав, що може відповідати лише за Українську народну партію. "Вона і хоче, і ставить за мету укрупнення партій правоцентристського спектра – в Україні має бути сформована одна сильна правоцентристська партія", – зазначив він.

"Скажу більше: альтернативи тут немає, як би хто до цього не ставився. Такий шлях – від роздрібненості до створення потужних партій з єдиною ідеологічною основою – пройшли всі демократичні країни. Україна також пройде цей шлях, і ми зацікавлені, щоб вона пройшла його якнайшвидше. Електорат такої партії в Україні стабільно перебуватиме в межах 30-40%. Це означає, що вона має всі підстави утвердитися в політиці як сила, яка або творить політику держави, або суттєво впливає на неї", – сказав Костенко.

Він зазначив, що УНП не тільки підтримує, а й працює над створенням єдиної національно-демократичної сили. За його словами, це записано у рішенні останнього з’їзду партії. А на передостанньому з’їзді вже відбулося об’єднання з 12 обласними організаціями Демократичної партії. Дещо пізніше до них приєдналося кілька обласних організацій РХП та десятки районних організацій інших партій, зазначив лідер УНП.

"Ми були також ініціаторами залучення до цього процесу не лише партій "Нашої України", але й ідеологічно близької до нас УРП "Собор", і нині беремо участь у розробці механізму та оптимальних термінів", – додав він.

В той же час він наголосив, що до 1 листопада 2004 року "пріоритет №1 для Української Народної Партії (як, очевидно, і для інших партій-учасниць "Нашої України") – перемога на президентських виборах Віктора Ющенка".

"Намагатися зробити одночасно дві такі масштабні речі, як провести виборчу кампанію та об’єднання кількох партій – справа більше ніж ризикована. А на цих президентських виборах національно-демократичні сили уже не мають ніякого права на поразку – занадто трагічні наслідки матиме перемога кандидата від влади", – зазначив Костенко.

Він також наголосив на необхідності об’єднання партій знизу, тобто "добровільному рішенні членів усіх партій, що єднаються, створити одну організацію та вибрати з-поміж себе на керівника найавторитетнішу людину, робить нову структуру стійкою".

Він також наголосив на недоцільності створення єдиної партії через розпуск інших. "Якщо ми зараз розпустимо партії і створимо нову, а завтра влада розпустить парламент і оголосить дострокові вибори, – то результат відомий. Адже, згідно з чинним законодавством, участь у парламентських виборах можуть брати лише партії, зареєстровані не менше ніж за рік до початку виборів. Тобто, всі патріотичні партії просто не матимуть права брати участі у таких виборах", – сказав лідер УНП.

Костенко заявив, що не боїться при цьому втратити посаду голови партії. "Я вже багато разів говорив: посада голови – виборна, а не довічна, і я на ній доти, поки мої колеги вважають, що моя діяльність дає партії перспективу", – додав він.

Говорячи, що подібний страх може рухати іншими головами місцевих осередків Костенко зазначив, що "людство ще не винайшло кращого механізму рухатися вперед, ніж конкуренція". "Нові люди (а в лавах інших партій багато сильних особистостей, талановитих організаторів) – це здорова конкуренція нашим, як ви кажете, "вождям", – сказав лідер УНП.

Костенко також сказав, що не наполягає на назві "Українська Народна Партія" для об’єднаної партії, але нагадав, що в рамках парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ та інших організацій політичні партії гуртуються за програмно-ідеологічними ознаками: "Там існують групи народних, ліберальних, соціалістичних та інших партій".

"До речі, найчисельнішим політичним угрупованням у Європарламенті тривалий час була саме фракція Європейської народної партії", – зазначив він.

Читайте також:

Тарасюк передумав робити з "Нашої України" єдину партію

Ющенко створює нову партію

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголосили ракетну небезпеку, є загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...