В Донецьку правоохоронці побили журналіста Бойка в залі суду

Субота, 10 квітня 2004, 14:25
Журналіст Володимир Бойко заявляє, що 9 квітня 2004 року він був побитий працівниками міліції в залі засідань Калінінського районного суду м. Донецька.

Про це журналіст повідомив Інституту масової інформації.

Бойко також передав інституту копію медичної довідки Донецької обласної клінічної травматологічної лікарні, яка засвідчує: "Забита грудна клітина справа, забитий правий плечовий суглоб, забите праве плече, забитий правий променево-зап’ясний суглоб, забите ліве плече, ушкодження м’яких тканин потиличної частини голови".

Бойко був побитий в залі засідань під час розгляду кримінальної справи, порушеної проти керівника корпункту "Свободи" в Донецькій області Михайла Халаджі, який був притягнутий до кримінальної відповідальності після того, як розповів у своєму в інтерв’ю газеті "Остров" про бізнес, на думку підполковника, найближчого оточення генерального прокурора України Геннадія Васильєва, який пан Халаджі визначив як кримінальний, зазначає ІМІ.

За словами Бойка, така реакція могла бути викликана попередньою статтею з процесу, в якій він навів аргументи на користь того, ніби в матеріалах справи міститься протокол судового засідання, сфальсифікований, можливо, суддею Оленою Карпушовою, котра слухає справу.

За інформацією журналіста, дізнавшись про черговий приїзд пана Бойка, суддя Карпушова перед початком засідання 9 квітня 2004 року "викликала двох міліціонерів та наказала викинути кореспондента з зали судових засідань".

Оскільки жодного процесуального документа з цього приводу суддя не винесла й нічим свого розпорядження не мотивувала, журналіст відмовився залишити залу засідань, пояснивши, що він виконує редакційне завдання, до того ж процес є відкритим.

Тоді за вказівкою судді Карпушової та помічника прокурора м. Донецька Нос, яка також була присутня в суді, працівники міліції побили Бойка прямо в залі. Журналістові заподіяно тілесні ушкодження та пошкоджено ноутбук, повідомляє ІМІ.

Негайно після інциденту Володимир Бойко звернувся до прокуратури Донецької області з вимогою порушити за цим фактом кримінальну справу за ознаками ст. 171 КК України (перешкоджання законній журналістській діяльності).

За словами Бойка, він зустрівся з прокурором міста Донецька Леонідом Черв’яковим. Для проведення дослідчої перевірки виділено двох слідчих міської прокуратури, які прийняли заяву про порушення справи.

Як заявив головний редактор газети "Свобода" Олег Ляшко, редакція домагатиметься порушення кримінальної справи за цим "безпрецедентним" фактом, а також буде надалі висвітлювати "те беззаконня, яке коїться в судах Донецької області".

ІМІ не вдалося зв’язатися в суботу з працівниками cуду. Однак Інститут збирається після свят звернутися до суду за поясненнями.

ІМІ сподівається найближчим часом також отримати інформацію з боку Донецької міської прокуратури про подальший розвиток подій.

Журналіст Бойко не раз заявляв про тиск на нього та його родину з боку генпрокурора Васильєва.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування