Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В суді Донецька стверджують, що Бойка "ніхто не бив"

Вівторок, 13 квітня 2004, 14:08
Голова Калінінського місцевого суду Донецька Володимир Ушенко спростував повідомлення журналіста Володимира Бойка про те, що 9 квітня журналіст був побитий працівниками міліції в залі засідань суду.

Про це у вівторок повідомляє Інститут масової інформації.

Голова суду розповів, що "прийшла невідома людина, яка стала користуватися апаратом для запису в судовому засіданні". Голова суду додав, що цей чоловік став "заважати веденню судового засідання" тим, що " ноутбуком став клацати" та записувати.

Ушенко повідомив, що справа слухається давно, і було встановлено порядок: лише з дозволу суду користуватися звукозаписувальною та іншою апаратурою. За словами Ушенка, Володимир Бойко не заявляв клопотання про дозвіл користуватися такими засобами.

За словами Ушенка, на питання судді про те, що в руках у журналіста, той відповів "а яке вам діло?". "У зв’язку із особливою складністю і актуальністю справи і постійними порушеннями порядку в судовому засіданні справа слухається в присутності судової міліції. Тому за розпорядженням головуючого ця людина, вона не представилася, була видалена із зали. Ніхто нікого не бив", – пояснив Ушенко.

Володимир Ушенко стверджує, що посвідчення журналіста, яке пізніше пред'явив Володимир Бойко, недійсне, і його термін закінчився 3 грудня минулого року.

Слідчий прокуратури Донецька Василь Байрачний, якому передано заяву Бойка, був небагатослівний: "Поки нічого сказати не можу. За дорученням керівництва я займаюсь збиранням матеріалів. На це мені відведено 10 днів".

Слідчий підтвердив той факт, що направив журналіста на проходження судмедекспертизи, однак, за словами Василя Байрачного, "вона ще не завершена".

На жаль, поки що немає можливості поговорити з суддею Калінінського суду Донецька Карпушовою, яка проводила в п'ятницю судове засідання, з тим, щоб почути її версію того, що сталося. Сьогодні пані Карпушова "до вечора на засіданнях".

Проте, як повідомлялось раніше, Володимир Бойко 10 квітня передав копію медичної довідки Донецької обласної клінічної травматологічної лікарні, яка засвідчила: "Забита грудна клітина справа, забитий правий плечовий суглоб, забите праве плече, забитий правий променево-зап’ясний суглоб, забите ліве плече, ушкодження м’яких тканин потиличної частини голови".

Такі наслідки, згідно з висновком лікарів, мало відрядження Володимира Бойка до Донецька за завданням газети "Свобода". Бойко планував підготувати репортаж про розгляд у Калінінському районному суді обласного центру кримінальної справи, порушеної проти керівника корпункту "Свободи" в Донецькій області Михайла Халаджі.

До кримінальної відповідальності підполковник міліції у відставці Михайло Халаджі був притягнутий після того, як розповів у своєму в інтерв’ю газеті "Остров" про бізнес, на думку підполковника, найближчого оточення генерального прокурора України Геннадія Васильєва, який пан Халаджі визначив як кримінальний.

"Свобода" вже публікувала репортажі Володимира Бойка з процесу Михайла Халаджі, зокрема статтю, в якій журналіст навів аргументи на користь того, ніби в матеріалах справи міститься протокол судового засідання, сфальсифікований, можливо, суддею Карпушовою, котра слухає справу.

За інформацією журналіста, дізнавшись про черговий приїзд пана Бойка, суддя Карпушова перед початком засідання 9 квітня 2004 року викликала двох міліціонерів та наказала викинути кореспондента з зали судових засідань. Оскільки жодного процесуального документа з цього приводу суддя не винесла й нічим свого розпорядження не мотивувала, журналіст відмовився залишити залу засідань, пояснивши, що він виконує редакційне завдання, до того ж процес є відкритим.

Тоді за вказівкою судді Карпушової та помічника прокурора м. Донецька Нос, яка також була присутня в суді, працівники міліції побили Бойка прямо в залі. Журналістові заподіяно тілесні ушкодження та пошкоджено ноутбук.

Негайно після інциденту Володимир Бойко звернувся до прокуратури Донецької області з вимогою порушити за цим фактом кримінальну справу за ознаками ст. 171 КК України (перешкоджання законній журналістській діяльності).

Як заявив головний редактор газети "Свобода" Олег Ляшко, редакція домагатиметься порушення кримінальної справи за цим безпрецедентним випадком, а також буде надалі висвітлювати те беззаконня, яке коїться в судах Донецької області.

Читайте також:

В Донецьку правоохоронці побили журналіста Бойка в залі суду



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...