Політреформу "протискували", і тому депутат Козаченко її завалив

Середа, 14 квітня 2004, 11:43
Позафракційний депутат Олексій Козаченко, який не підтримав політреформу, заявляє, що вона "протискувалася непарламентським чином".

Про це Козаченко сказав у вівторок у програмі "Час" на телеканалі "5 канал".

Він пояснив, чому утримався при голосуванні за зміни до Конституції: "Формат конституційної реформи, запропонований Верховній Раді, і, головне, той спосіб його прийняття виявився неприйнятним для великої дуже кількості депутатів, які не є опозиційними".

Козаченко пояснив, що "нормальний закон в другому читанні голосується постатейно, а такий важливий закон, яким є Конституція, пропонували загалом, тобто без постатейного обговорення".

Такі дії Козаченко пояснив тим, що під час постатейного голосування "здоровий глузд вилучить звідти ті статті, які були, знову ж таки, хабаром лівій опозиції, і тоді ліва опозиція не підтримує".

"Це те, що спонукало авторів такої форми прийняття до такого рішення", – сказав народний депутат.

Він пояснив, що "щоб піти на угоду з опозицією (ліві сили в парламенті), влада пішла на фактичну видачу політичного публічного хабара опозиції".

"Я маю на увазі відомі закони про пропорційні вибори до Верховної Ради, а також про закон про вибори до місцевих рад на пропорційній основі", – додав Козаченко.

Аналізуючи перші заяви представників більшості про необхідність переголосування, Козаченко сказав, що "конституційні норми були витримані, і будь-яка, будь-яке повернення до розгляду того самого законопроекту буде грубим порушенням закону".

Щодо міжфракційного депутатського об'єднання "Громадянська позиція", в якому з'явилося прізвище Козаченка, депутат зазначив, що "це не є структурна якась річ, це скоріше клуб за інтересами".

"Інтерес в тому, що в цьому об’єднанні іде спілкування відкрите. Тут люди збиралися і обмінювалися своїми думками, випрацьовувалась позиція, випрацьовувались різні варіанти виходу з тупика".

Свій вихід з фракції "Народовладдя" Козаченко пояснив тим, що "лідери ідуть і про щось від імені своїх депутатів радяться, а потім, повертаючись звідти, кажуть, що це вже є загальне рішення".

"Виходячи з чужих для мене принципів демократичного централізму, ми маємо все робити так, як вирішив хтось там", – обурився депутат.

Нагадаємо, що після голосування політреформи 8 квітня від депутата-мажоритарника Василя Гаврилюка поступила заява про те, що він володіє інформацією, за якою на народних депутатів, які 8 квітня не підтримали законопроект №4105, готується черговий вилив бруду та наклепів.

Мета цієї грубої провокації, на думку депутата, – очорнити тих, хто зайняв принципову позицію щодо голосування зі змін до Конституції, перекрутити їх мотиви, зганьбити в очах громадськості.

"Неповага до позиції мажоритарників з одночасним безмежним заграванням перед лівими, відкидання без обговорення багатьох наших позицій по суті законопроектів, форсоване "протискування" всіх проектів з грубими порушеннями Регламенту Верховної Ради, ставка на силу, а не на діалог – ось основні причини того, що ми відмовились підтримати ці законопроекти у такому вигляді", – підкреслює Гаврилюк.

Гаврилюк зізнався, що "перед голосуванням деякі колеги з дружніх міркувань попередили, що краще, мовляв, проголосувати "за", інакше ми всі дуже пожалкуємо".

В той же час народний депутат Володимир Сівкович заявляв, що відмова від участі у голосуванні серед мажоритарників мотивувалася "свідомою громадянською та політичною позицією".

Читайте також:

Провал політреформи – бо Медведчук "перегнув палку"

Сівкович завалив політреформу свідомо і безпомилково

МІН'ЮСТ НЕ РЕЄСТРУВАВ ЗАКОНОПРОЕКТ 1674-4, ЯКИЙ СТАВИВ НА ГОЛОСУВАННЯ ЛИТВИН

Депутатів, які завалили політреформу, будуть нищити "гімновози"

ВЕРХОВНА РАДА НЕ ПРИЙНЯЛА РІШЕННЯ ПРО УХВАЛЕННЯ ЗМІН ДО КОНСТИТУЦІЇ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...