Кучмісти звертаються до КС після провалу політреформи

Середа, 14 квітня 2004, 14:28
56 народних депутатів звернулися до Конституційного суду з проханням розтлумачити статтю 155 Основного закону, яка стосується ухвалення парламентом рішення про внесення змін до Конституції України.

Про це в інтерв'ю журналістам у вівторок повідомив постійний представник президента в парламенті Олександр Задорожній, відзначивши, що звернення підписали депутати, які входять до парламентської більшості.

Задорожній нагадав, що ця стаття Конституції регламентує порядок прийняття рішень про внесення змін до Основного закону, відповідно до якого попередньо схвалений законопроект про внесення змін до Конституції України має бути остаточно ухвалений на наступній сесії парламенту.

За його словами, депутати просять КС розтлумачити цю норму і пояснити, який законопроект може бути остаточно схвалений Верховною Радою на наступній сесії: той, що одержав позитивний висновок КС і попередньо схвалений парламентом без яких-небудь змін і уточнень, або ж після позитивного висновку КС у документ усе-таки можна вносити зміни або уточнення.

Все буде залежати від рішення КС, відзначив постпред, підкресливши: якщо суд прийде до висновку, що остаточне рішення має бути ухвалено по законопроекту про внесення змін до Конституції без будь-яких змін і уточнень, то "законопроект №4105 має право на голосування".

Задорожній пояснює це тим, що 8 квітня нинішнього року, коли зміни до Конституції не були підтримані парламентом, спікер Володимир Литвин ставив на голосування законопроект номер 4105 з уточненнями.

У випадку іншого рішення КС не виключено, що парламент повернеться до розгляду законопроекту про внесення змін до Конституції під номером 4180, автором якого є лідер СПУ Олександр Мороз, що може бути розглянутий і остаточно схвалений Верховною Радою у вересні-жовтні, сказав Задорожній.

Коментуючи заяву голови Верховної Ради України Володимира Литвина про те, що депутати голосували 8 квітня за законопроект №4105 з уточненнями, Задорожній сказав: "Ця зміна є зміною, можете називати її як хочете – уточненням або якось інакше".

Він також відзначив, що більшість членів конституційної комісії виходили з того, що внесення будь-яких змін до законопроекту унеможливить його прийняття в залі.

Разом з тим Задорожній підкреслив, що "до президентських виборів (31 жовтня 2004 року) конституційна реформа буде проведена".

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування