Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Баден-баденські спонсори Кучми

Середа, 14 квітня 2004, 15:49
Історія з відпочинком Кучми в горах під Баден-Баденом давно вже набула рис серіалу.

Поки залишається нез'ясованим, хто запустив чутку про смерть Кучми, тим часом добігла кінця сюжетна лінія із замахом на гаранта під час його перебування на німецькому курорті.

Минулого тижня СБУ повідомила, що це справа рук жартівника-аматора з Донецька. Він вирішив помститися своєму нерозділеному коханню, яке виїхало жити до Шварцвальду, назвавши її зв’язковою ісламських терористів. Cхема виявилася доволі ефективною – внаслідок штурму поліцейськими помешканню цієї пані завдано збитків на 11 000 євро.

Проте все ще залишається нез’ясованим матеріальний наслідок трьох тижнів перебування Кучми і друзів у розважально-лікувальному комплексі "Макс Грюндіг Клінік"-"Бюлерхьое Шлоссготел", що біля Баден-Бадену.

Більше того, сюжет набув несподіваного обороту. Як відомо, раніше керівник Держуправління справами Ігор Бакай, який резервував крило готелю на себе і у якого начебто в гостях був Кучма в Баден-Бадені, повідомляв: президент відпочивав "за рахунок приймаючої сторони".

Над цим дотепом всі голосно посміялися, Бакаю ніхто не повірив, а депутат Томенко направив йому повторний запит. У відповідь на нього Бакай пояснив:

"Реабілітаційне лікування президента України у Німеччині проводилося на запрошення клініки "Макс Грюндіг", яка перебрала на себе усі витрати, пов’язані з перебуванням глави держави за кордоном".

Фактично, на шляху України зустрівся третій за величиною, після Сороса і Пінчука, філантроп. Чи дійсно бувають такі свята доброчинності, "Українська правда" намагалася з’ясувати у самій "Макс Грюндіг Клінік".

І що ж?... Комерційний директор закладу Карл Хайнц Варм у телефонному інтерв’ю... підтвердив версію Бакая. Розмова пройшла у конструктивному, але малоінформативному руслі.

– Пане Варм, за чиї кошти проводилося лікування Кучми у "Макс Грюндіг Клінік"?

– Він був гостем у нашому домі. Це все, що я можу вам сказати.

– Наскільки звичною для вас є така практика – запрошувати когось за власні кошти?

– Ми запрошуємо різних VIP-осіб. Але, в будь-якому разі, я не можу вам назвати ні прізвищ, ні сум.

– Чия це була ініціатива?

– У нас є документ, що підтверджує запрошення (президента Кучми з боку клініки).

– Але чи виходили на вас перед тим з українського боку?

– Про це мені нічого не відомо.

– Все-таки, хоч приблизну суму коштів за перебування можете назвати?

– На жаль, ні. Він був у нас незначний, нетривалий час, і я лише можу повторити, що він був гостем у нашому домі.

***

Коментар керівника "Макс Грюндіг Клінік" виявився настільки несподіваним, що дозволяє будувати найрізноманітніші версії.

Першою з них було те, що німецька клініка зрадила заповітам покійного Макса Грюндіга і перейшла у власність українських олігархів з кучміного оточення. Тоді запрошення його відпочити за рахунок "приймаючої сторони" виглядало б найбільш природньо.

Друга версія більше схожа на правду: сума грошей, яку залишила українська делегація у "Макс Грюндіг Клінік"-"Бюлерхьое Шлоссготель", залишила німецьких господарів дуже задоволеними. І з тим, щоб так само в майбутньому приймати подібних гостей, адміністрація лікарні зобов'язалася підтверджувати все, що скаже касир – Бакай.

Третя версія – "Макс Грюндіг Клінік" дійсно запросила Кучму 23 дні жити в своє задоволення і не турбуватися про остаточний чек. Але це – доволі сміливе припущення, якщо взяти в руки калькулятор. На жаль, пан Варм не сказав, у скільки їм обійшовся Кучма. Однак порядок цифр можна вирахувати за прайс-листом "Макс Грюндіг Клінік".

Ми не можемо уявити, що президент України пішов на приниження і жив у чомусь гіршому, ніж у апартаментах. Вартість яких, згідно із офіційним прейскурантом, складає 2 150 євро за ніч.

Помноживши це на 23 дні відпочинку, отримуємо 49 450 євро.

Плюс ще тарифна ставка за догляд пацієнта – 342 євро, що враховує також харчування. За 23 дні на це пішло ще 7 866 євро.

Розширена програма медичного обстеження коштує 2 000 євро (електрокардіограма, рентген легенів, ультразвук серця, органів черевної порожнини, обстеження простати, аналізи крові, сечі; перевірка функцій серця, легенів, щитовидки, печінки, шлунка, кишок, залоз, найбільших факторів ризику та багато іншого).

Є, звісно, дешевша "базова програма" за 1 200 євро, однак це не той випадок, де треба було економити.

Отже, у проміжному підсумку отримуємо 59 316 євро. Тарифи на процедури не такі високі: масаж тіла 31 євро, мануальний лімфодренаж цілого тіла – 36 євро, ванна купіль з добавками – 15 євро, лікування гарячим повітрям – 10 євро, інгаляції з добавками – 13 євро, гімнастика – 31 євро.

Тож, не маючи доступу до рахунку, який начебто покрила за Кучму сама "Макс Грюндіг Клінік", можемо припустити, що він був аж ніяк не менше 60 000 євро.

Кожен може робити висновки собі – чи дійсно заведено витрачати на гостей такі суми. Зважаючи на певні риси німецького характеру, припущення видається неймовірним.

Але Бакай що сказав, то сказав: Кучма відпочивав за рахунок "Макс Грюндіг Клінік". Депутат Томенко, який ніяк не залишить гаранта у спокої в зв'язку із його зимовою відпусткою, вказує на порушення законодавства.

"Перебування Кучми як глави держави за кордоном фінансувала іноземна юридична особа. Такі дії суперечать закону "Про джерела фінансування органів державної влади", згідно з яким діяльність президента України фінансується виключно за рахунок коштів Держбюджету", – зазначив Томенко і нагадав, що бюджет містить навіть спеціальну статтю витрат – "перебування глави держави за кордоном".

"Отримання ж посадовою особою будь-яких не передбачених законом пільг, переваг, подарунків тощо набуває ознак корупційного діяння згідно із Законом "Про боротьбу з корупцією", – додав Томенко.

У іншому варіанті – якщо Кучма відвідував Баден-Баден як фізична особа – Томенко знайшов ще одну слабу ланку: "Чи сплатив Кучма з наданої йому "матеріальної допомоги" прибутковий податок з громадян та чи задекларував її?"

Минулої п'ятниці парламент відправив відповідний запит Томенка до Державної податкової адміністрації.

Однак, крім джерел лікування Кучми в "Макс Грюндіг Клінік", ця історія новорічних канікул в Баден-Бадені цікава ще й іншими сюжетами. Наприклад, хто сплачував за перебування друзів і гостей Кучми? Теж адміністрація лікарні?

Як розповів півтора місяці тому екс-офіцер безпеки посольства України в Німеччині Валерій Кравченко, який також був у Баден-Бадені, протягом трьох тижнів "Макс Грюндіг Клінік"-"Бюлерхьое Шлоссготель" відвідали: "Бакай, Янукович, Медведчук, Засуха із сімейством, Кирпа, два губернатори – по-моєму, Івано-Франківської і Рівненської областей". Також разом з Кучмою там були подружжя Пінчук-Франчук і міністр охорони здоров'я Підаєв.

1 квітня як раз закінчився термін подання декларацій про доходи за минулий рік. При бажанні ДПАУ могла б порівняти цифри напроти деяких прізвищ із прейскурантом німецького клінічно-готельного комплексу.

Можливо, колись-таки правда про ті події випливе. Як це сталося у випадку з Лазаренком.

За іронією долі, саме в цьому "Бюлерхьое Шлоссготель" відбулася зустріч Лазаренка і його помічника Петра Кириченка з Євгеном Кушніром. Людиною, яка, за твердженням Генпрокуратури, була організатором убивств Євгена Щербаня і Вадима Гетьмана. І, як нещодавно заявили слідчі у фільмі про екс-прем'єра на каналі "Інтер", після цієї зустрічі у горах під Баден-Баденом Кириченко перерахував 850 000 доларів на рахунок, підконтрольний Кушніру.

Читайте також:

Не шукайте Кучму в Баден-Бадені. Він в гостях у Бакая

Бакай відповів, за чий рахунок Кучма відпочивав у Баден-Бадені

Кучма помер? Кучма живий!

На Кучму готували замах у Баден-Бадені, але Кравченко не захотів його врятувати

ЗАМАХ НА КУЧМУ В БАДЕН-БАДЕНІ "ОРГАНІЗУВАЛИ" В ДОНЕЦЬКУ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування