Васильєв викрив беззаконня у відомстві Льовочкіна-старшого

Четвер, 15 квітня 2004, 11:13
Порушення конституційних прав громадян у слідчих ізоляторах Держдепартаменту з питань виконання покарань мають систематичний характер.

Таких висновків дійшла Генпрокуратура за результатами прокурорських перевірок пенітенціарних установ, повідомляє прес-служба відомства Геннадія Васильєва.

"Становище у слідчих ізоляторах, неналежне фінансування пенітенціарних установ може призвести до непередбачуваних тяжких наслідків", – сказано у повідомленні прес-служби.

Як зазначається у прес-релізі, в слідчих ізоляторах порушуються вимоги законодавства щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення в’язнів.

"Через переповнення слідчих ізоляторів, всупереч ст. 11 Закону України "Про попереднє ув’язнення", значна частина ув’язнених не забезпечена навіть спальним місцями. Фактично, люди змушені відпочивати по черзі", – повідомляє прес-служба.

Як виявили перевірки, "від 400 до 1300 осіб понад встановлені нормативи утримуються в слідчих ізоляторах АР Крим, Дніпропетровської, Луганської, Одеської, Полтавської, Харківської та Херсонської областей".

Крім того, звертає увагу Генеральна прокуратура, "у слідчих ізоляторах утримуються особи, засуджені до довічного позбавлення волі, вироки щодо яких набрали законної сили, що суперечить вимогам частини 1 статті 150 Кримінально-виконавчого кодексу та Закону України "Про попереднє ув’язнення". Це, зокрема, призвело до спроби втечі засуджених до довічного позбавлення волі, яке мало місце 5 березня поточного року в СІЗО №13 м. Києва.

Ще однією великою проблемою пенітенціарних закладів є "неналежне виконання органами внутрішніх справ вимог Закону України "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз", зокрема, забезпечення своєчасного, повноцінного та якісного обстеження осіб, які тимчасово утримуються у спеціалізованих установах і приміщеннях". Такий стан речей "сприяє стрімкому поширенню цього захворювання у слідчих ізоляторах та установах виконання покарань".

"З 1994 року спостерігається стійка тенденція до збільшення кількості хворих на туберкульоз, які надходять до слідчих ізоляторів. Захворюваність на туберкульоз у слідчих ізоляторах у 112 разів вища від середнього показника в державі", – сказано в прес-релізі.

"Станом на 1 квітня поточного року в установах кримінально-виконавчої системи утримувалося майже 11 тисяч хворих на активну форму туберкульозу, 1300 з яких перебувало у слідчих ізоляторах. У той же час у слідчих ізоляторах Київської, Кіровоградської, Луганської та деяких інших областей хворі на туберкульоз утримувалися спільно з іншими особами і без належної медичної допомоги", – додає прес-служба.

Відповідно до висновків за наслідками прокурорських перевірок, "начальниками установ пенітенціарної системи, органами влади на місцях не вжито належних заходів щодо фінансового оздоровлення таких установ, поліпшення фінансування протиепідемічних заходів".

В зв’язку з цим Генеральною прокуратурою України внесено подання про усунення виявлених порушень закону на ім’я керівника Державного департаменту з питань виконання покарань.

Про результати перевірок Генеральна прокуратура України поінформувала Кабінет міністрів України з метою вживання належних заходів щодо покращення становища.

Державний департамент з питань виконання покарань очолює Володимир Льовочкін, батько першого помічника президента України Сергія Льовочкіна.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...