Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лукашенко вимагає, щоб Україна не висувала в ЄЕП умов

Четвер, 15 квітня 2004, 12:08
Президент Білорусі Олександр Лукашенко критикує СНД, де головує президент України Леонід Кучма, та ЄЕП за неефективність.

Таку позицію Лукашенко висловив в середу у своєму щорічному посланні до парламенту, повідомляє радіо "Свобода".

"На тлі Євросоюзу, який динамічно розвивається, зовсім в’ялою, кволою та безвольною виглядає наша Співдружність незалежних держав. Ця структура ще дихає, але за рік не розв’язала жодного серйозного питання", – сказав Лукашенко.

Щодо ЄЕП, до якого входять Україна, Росія, Білорусія і Казахстан, Лукашенко вважає, що "формування єдиного економічного простору так і не виходить із бюрократичної стадії".

"Цей проект стане успішним, якщо всі учасники четвірки за зразком Євросоюзу визнають обов’язковими єдині правила економічних відносин", – сказав Лукашенко.

За словами Лукашенка, коли учасники ЄЕП ведуть переговори за принципом "ця стаття угоди мені вигідна – я виконую, а іншу не визнаю", є повторенням "найгірших традицій СНД".

"Якщо домовлятися, то лише чотирьом разом (Білорусі, Казахстану, Росії, Україні), без усяких застережень та винятків. А влаштувати інтеграцію різних швидкостей всередині ЄЕП – це значить дурити наші братерські народи. Нехай цим займаються без нас", – додав він.

Водночас з посланням президента Лукашенка прес-конференцію в Мінську дав заступник міністра закордонних справ Білорусі Олександр Михневич, який сказав, що головною проблемою для Мінська тепер є торгівля з розширеним Євросоюзом, який стане другим після Росії партнером Білорусі.

Відносини з Європейським союзом для Білорусі ускладнені квотами на текстиль, які існують також у межах Світової організації торгівлі, саме через СОТ можна буде розв’язати і проблеми з Росією та Україною.

Проте Михневич додав: "Україна, мабуть, лише в питанні вступу до СОТ просунулася дещо далі, але не значить, що ми тут повинні всі свої позиції здавати й когось доганяти".

"Ми вступаємо на власних умовах до СОТ. Щодо всіх інших позицій, я б не сказав, що Україна… Зрозумійте, я тут не порівнюю, не хочу покривдити своїх українських друзів і колег, просто ми всі перебуваємо приблизно в одній зоні", – додав Михневич.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування