Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Марчук "секретно" розповів в Брюсселі, як Україна готуватиметься до 2015 вступити в НАТО

Четвер, 15 квітня 2004, 12:49
Міністр оборони України Євген Марчук відвідав у середу брюссельську штаб-квартиру НАТО та представив експертам альянсу так званий "Стратегічний оборонний бюлетень", де викладено засади майбутніх змін в українській армії.

Під час цього візиту міністр оборони України взяв участь у роботі спільної комісії у справах реформування Збройних Сил України, на рівні експертів оборонного планування, повідомляє Радіо "Свобода".

Марчук проінформував експертів НАТО про хід воєнних реформ і представив експертам альянсу "Стратегічний оборонний бюлетень".

"Свобода" відзначає, що при цьому Марчук "категорично відмовився" давати будь-які коментарі чи роз’яснення щодо мети свого візиту до Брюсселя журналістам.

В той же час, як повідомили радіо натівські джерела, основна ціль приїзду Марчука до Брюсселя – це представлення експертам військового планування Стратегічного оборонного бюлетеня і роз’яснення фахівцям НАТО, що становить собою цей документ.

Як повідомив для радіо "Свобода" представник НАТО, Стратегічний оборонний бюлетень – це взагалі новий вид документу в українській воєнній теорії і практиці. Оборонний бюлетень містить перелік реформ Збройних Сил України до 2015-го року.

Згідно із інформацією представника альянсу, українські військові вважають, що у 2015 році Україна буде готова приєднатись до НАТО, і її військо на той час цілком відповідатиме натівським стандартам.

У документі також говориться про фінансовий бік реформування Збройних Сил України. До 2015 року видатки на оборону зростуть до сімнадцяти мільярдів гривень.

Стратегічний оборонний бюлетень визначає також характер загроз для України. Одна з них – це міжнародний тероризм. Але довідатись конкретно, які саме країни становлять загрозу Україні, журналістам Радіо наразі не вдалось.

Коментуючи "Свободі" "не зовсім традиційний екстраординарний" візит Євгена Марчука до Брюсселя, експерт у справах оборони НАТО Ніколас Фйоренз відзначив: "Я маю дві версії. Перше – це те, що така зустріч надзвичайно важлива для України, але з іншого боку, я був здивований дисбалансом рівнів зустрічі, тобто з боку України – це міністерський рівень, а з боку НАТО – експертний".

В той же час, як повідомляє Українська служба Бі-Бі-Сі, "Стратегічний бюлетень" є своєрідною "білою книгою", в якій визначаються основні напрями реформування на період до 2015 року. Вона, зокрема, передбачає запровадження високоточних засобів ураження, розвиток розвідки, скорочення збройних сил до 2006 року з 355 тисяч до 200 тисяч і подальше зменшення армії.

При цьому Міністерство оборони планує скоротити кількість посадовців вищого офіцерського складу і привести її до стандартів НАТО, а також добиватися збільшення більш ніж втричі фінансування – з п'яти з половиною до більше як 17 мільярдів гривень, зазначає Бі-Бі-Сі.

За словами Євгена Марчука, нинішнє фінансування українського війська "не йде ні в яке порівняння з ситуацією в інших країнах Європи", – повідомляє радіо.

Водночас критики стратегічного бюлетеня посилаються на відсутність стратегічних передумов для радикальних кроків, передбачених документом.

Директор військових програм Центру досліджень Разумкова Леонід Поляков в інтерв'ю Бі-Бі-Сі сказав про відсутність, зокрема, питання формування боєздатного резерву, малу увагу до проблеми реформування ВПК.

Окрім цього, однією з проблем, яку буде вирішувати Міністерство оборони, за його словами, є боротьба з тенденцією до зменшення бойового потенціалу, що відбувається за рахунок відсутності відповідної бойової підготовки та модернізації озброєнь.

Вищі українські військові посадовці критикують також відсутність контрольованої інвентаризації озброєнь та боєприпасів. Саме з цим пов'язують скандал зі зникненням сотень ракет, успадкованих від радянської армії, та нез'ясованість ситуації з їх утилізацією.

Як відомо, у Брюсселі пильно стежать за процесами, які відбуваються у реформуванні українського війська. У штаб-квартирі НАТО зазначають, що позитивні тенденції в оборонній сфері мають доповнюватися кроками у напрямі демократизації суспільства, та запевняють, що більшою мірою саме від цього, а не від оборонної реформи, залежатимуть темпи просування України до НАТО.

Генеральний секретар НАТО Яап до Хооп Схеффер заявив нещодавно, що саме прогрес демократичних реформ буде передумовою поступу Києва до Європи.

19 квітня Яап Де Хооп Схеффер має відвідати Україну, і саме тоді, на переконання аналітиків, з його боку будуть порушені питання як оборонної реформи, так і демократії в Україні.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування