На кожного "мудреця" вистачить реформ

Четвер, 15 квітня 2004, 13:45
Листоноша Пєчкін чому був злий? Бо в нього не було велосипеда.

Прем'єр-міністр Янукович чому, примовляючи різні слова про необхідність реформи, насправді займався нею досить прохолодно? Бо в нього не було звання "єдиного кандидата". Весь час йому обіцяли, але після реформи. Не спрацювало. Вирішили, що треба щось таки дати...

Нині Януковичу дали це "звання" – майже за три місяці до моменту, коли офіційно політичні партії так званої "коаліції" зможуть висунути його (якщо захочуть) своїм справжнім кандидатом. Тож очікується, що він нарешті візьметься до реформи по-справжньому.

Що не розгледить "кукли". Бо те, що йому "дали" – це не "велосипед", а так – натяк...

От і все пояснення, чому без зайвих дискусій 14 квітня в присутності Кучми, але за відсутності Литвина більшість і "призначила" прем'єра своїм "кандидатом".

Щоб було кому відповідати за... наступний провал "реформи-2". Яку Кучма настановив все ж таки провести, і саме до виборів...

Тим часом відсутній на "таємній вечері" Литвин саме розповідав журналістам, що НЕ поставить на голосування вже провалений 8 квітня законопроект про конституційні зміни №4105.

Чому, до речі, цей епізод виключили з "важливих та актуальних" відповідні темники? Щоб народ, не дай Бог, не дізнався про героїчну позицію спікера?

Та ні, радше – аби не дізнався про реальну позицію Кучми, себто повну відсутність позиції президента, новонароджений "єдиний кандидат". Який, звісно, підозрює, що став головною мішенню своїх теперішніх "друзів", але не має аргументів, щоб довести це.

Тим часом із слів Литвина, який чомусь вирішив, ніби Кучма ставиться до провалу реформи "по-філософськи", випливало, що Кучма таки вирішив махнути на реформу рукою.

Бо якби Литвин так не вирішив, – він, щойно засвідчивши свою особисту відданість Кучмі, із яким пропрацював багато років, – навряд чи так однозначно заявив би про намір заблокувати спроби протягти вже провалений проект №4105 і взагалі спекулювати Конституцією.

А якби Янукович почув Литвина – він навряд чи повірив би у те, що Кучма дійсно доручає йому реформу як своє улюблене дитя. І не повірив би він, що доручається йому, як казковому лицарю, врятувати для країни це "дитя" шляхом героїчних подвигів, які по силах лише йому...

Можливо, в нього навіть вистачило б сміливості одразу подякувати за "довіру" й відмовитись. І від реформи, і від "єдиного кандидатства"?

Одне слово, розвели Литвина й Януковича. Буквально – в часі й просторі. Політично – також. А хіба були сумніви?

Примусь "розумника" Богу молитися...

...він й лоба розіб'є. Оце й є ключовий сенс проекту "реформа-2".

На питання, навіщо конституційні зміни в версії проекту №4105 Кучмі чи Медведчукові, а тим більше – Януковичу, так ніхто толком і не відповів.

Самі по собі ці зміни ще не вирішували навіть проблеми пролонгації влади, бо кількість виконавців-претендентів значно перевищувала кількість преференцій. Вже тоді, до провалу реформи, всі розуміли: далі буде процес "зачистки" зайвих учасників. Тому невипадково деякі виконавці виявилися розумнішими...

Нині, схоже, обрано ще більш простий варіант: аби процес "здійснення" реформи-2 одночасно являв собою й процес самознищення його виконавців.

Ну, зокрема, якщо Янукович візьметься "Богу молитися", то перший, кого він мусить прибрати з дороги реформи – Литвин. Не хоче ставити проект №4105 на переголосування? У відставку його. Так, дійсно, а чому б саме фракції "Регіони України" не зініціювати збір підписів?

Мажоритарники. Особливо ті, що з "баронів". Деркач-молодший вже отримав підвищення свого "друга" Тулуба, але не контроль над улюбленою атомною енергетикою. Далі буде. Ну, з Волковим, очевидно, Кучма сам розбиратиметься.

А тих, хто дрібніше – саме бригадам Януковича, мабуть, доведеться власноручно, лише під зовнішнім наглядом силовиків, "приводити до тями". Так, щоб руки залишились забрудненими саме в них, в команди "єдиного кандидата".

Але далі – цікавіше. Треба домовитись із комуністами й соціалістами, аби вони нині продовжували підтримувати кучмівську реформу, але з конкретною метою – закріпити Януковича в статусі "єдиного кандидата від влади".

Мало відібрала авторитету в лівих участь лише в першій серії цієї мильної опери – так нехай відверто вже нині стануть на бік Януковича, чий уряд відомо як провадить і пенсійну реформу, і підвищення зарплатні. І чия фракція вже відомо як поставилася до проблеми виводу українського контингенту з Іраку...

А що ж є в Януковича, щоб запропонувати лівим навзамін втрати політичного авторитету? Недоторканість пропорційних законів? А в нього самого – аби розкидатися такими обіцянками – щось з партійної політичної підтримки, крім заяви Донецької облради, є?

Ось чому так підозріло протягом тижня після 8 квітня й мовчать комуністи. Тоді як соціалісти принаймні щодо проекту №4105 висловили ту ж позицію, що й Литвин. Тож є чим займатися на цьому напрямі Януковичу.

А ще, мабуть, саме йому доведеться мати справу з Конституційним судом. Аби той взяв на себе розборки поміж Литвином та Гавришем із Задорожнім: були 8 квітня зміни до проекту №4105 чи не були. Себто, можна переголосовувати проект чи не можна.

Насправді питання стоїть так: чи таки вдасться примусити Конституційний суд, який досить вдало ухилявся від відповідальності за проблему легальності цієї реформи, нарешті цю відповідальність принаймні розділити з Кучмою. А нині ще й з Януковичем.

Але якщо Янукович збирається стати не лише "єдиним кандидатом", а й президентом – його не має цікавити легітимність реформи.

Навпаки, йому вигідно, щоб навіть у разі ухвалення цих конституційних змін вони були настільки юридично небездоганними, щоб їх можна було в будь-який момент скасувати. І для цього ще треба мати "чисті руки" в КС, який би міг згодом поглянути на те, чого раніше бачити не бажав...

Не складається. Більше того, складається навпаки: нині в "реформи-2" набагато більше підстав для провалу, ніж спочатку. Зокрема, на спробу створити парламентську кризу можна отримати вотум недовіри урядові, за першу програму...

Відповідно, не витримавши екзамену, Янукович втрачає свій міфічний статус "єдиного кандидата" й, мабуть, вже й посаду прем'єра... Але рукою Кучми. Нічого нового...

Та, припустімо, Янукович героїчно подолав всі поставлені на його шляху перешкоди й до початку липня проект №4105 не лише буде поставлений на переголосування, але й підтриманий 300 голосами. Що далі? За якою угодою прем'єр отримає обіцяне йому "єдине кандидатство" де-факто? На підставі темника, в якому виступив координатор більшості Гавриш?

Адже дивним чином у своїй заяві про "палку відданість" реформі Кучма чомусь не сказав, що той, хто здійснить цю його палку мрію, отримає "руку принцеси й півцарства на додачу"...

Для кого?

"Висунення" Януковича на "єдиного кандидата" дещо призупинило хвилю публікацій про те, що провал реформи є початком реалізації "Кучми-3".

А дарма. Єдиний, хто заважав Кучмі висуватися на вибори, – саме Янукович, а, звісно, не Ющенко. Саме на тлі його, прем'єра, рейтингу так погано виглядає відсутність популярності в Кучми.

Але щоб усунути Януковича як конкурента, треба мати нагоду. До провалу реформи це було б просто безглуздо – із точки зору послідовності дій самого Кучми як кандидата.

Після першого ж її провалу, який ніби жодним чином не пов'язаний із полум'яними прагненнями Кучми, – усе залежатиме від того, чи дасть підстави виконавець наступної серії звинуватити себе.

Бо, як відомо, "якщо ви ще на свободі, то це не ваша заслуга, а наша недоробка". На цей раз "недоробки" з боку Кучми не буде. Немає часу... Тому всі, незадоволені методами Януковича з упровадження реформи, можуть звертатися безпосередньо до "папи": він уважно вислухає всі скарги. І потім матиме змогу сказати: ну, не такою ж ціною... Як оце зараз – Литвин.

Але якщо для Литвина питання про участь у президентських перегонах, як він сам каже, закрите, то для Кучми, як відомо, зовсім ні.

Втім, висунути Януковича на "єдиного кандидата" Кучмі було корисно не лише задля того, аби потім тому було падати вище. Це був іще й непоганий хід для нейтралізації інших кандидатів, принаймні – від відомих партій та фракцій "широкої коаліції".

Насправді вони так мирно погодилися на Януковича-кандидата лише тому, що також чекають його карколомного падіння. Але тимчасом самі скуті по руках і ногах, не маючи змоги потроху "розкручуватись" для участі в кампанії.

Особливо, як завжди, шкода Кінаха.

Дуже схоже, що саме він з'явився до Кучми з "вимогою" продовжувати реформу – в надії на отримання благословення особисто взятись за виконання цього надзавдання. В якості "єдиного кандидата", звісно ж...

Ідея, як бачимо, викликала схвальну реакцію. Хоча, як завжди, була просто "перехоплена" у автора (а команда Кучми вже давно живиться виключно чужими ідеями, бо своя "інтелектуальна власність" там відсутня) і пристосована до потреб моменту...

Утім, також як завжди, всім учасникам чергової серії наказано чекати свого слушного моменту. І вони чекатимуть, коли прийде час "підштовхнути" свого "єдиного" до прірви.

Натомість не від Януковича, а від самого "папи" учасники "коаліції" вже отримали невеличкий подарунок: скасування указів про ПДВ-рахунки й відповідний, більш ліберальний проект закону, та ще й із зниженням ставки до 15%...

Та й Конституційний суд, мабуть, невипадково так сміливо скасував указ Кучми про монопольний контроль за обігом алкоголю й тютюну, звільнивши гроші "магнатів" від примусової, а відтак – неефективної "здачі" в "общак"...

В усякому разі, твердити, що висунення Януковича як "єдиного кандидата" може згуртувати "коаліцію", аби вона не "ломанулася" до Ющенка, – це означає зневажати зусилля самого Кучми згуртувати цю ж "коаліцію" навколо себе.

Коли це стверджує Ющенко – це зрозуміло. Але якщо таку думку припустить Янукович...

Йому допоможуть зрозуміти, як він помилявся...

Читайте також:

ТІГІПКО ГОВОРИТЬ, ЩО САМ БУВ АВТОРОМ ВИСУВАННЯ ЯНУКОВИЧА В ПРЕЗИДЕНТИ

ЯНУКОВИЧ ГОВОРИТЬ, ЩО СТАВ ЄДИНИМ КАНДИДАТОМ БЕЗ ФАЛЬСТАРТІВ

ЮЩЕНКО ДУМАЄ, ЩО НЕ ЯНУКОВИЧ БУДЕ ЙОГО ГОЛОВНИМ ВОРОГОМ НА ВИБОРАХ

КУЧМІСТИ РАЗОМ З КУЧМОЮ ВИСУНУЛИ ЯНУКОВИЧА В ПРЕЗИДЕНТИ. В ОБМІН НА ПОЛІТРЕФОРМУ

КУЧМА ОБІЦЯЄ ЗАКІНЧИТИ ПОЛІТРЕФОРМУ ДО ВИБОРІВ

Донецькі теж пропонують Януковича в президенти і підтримують вибір більшовиків

ЛИТВИН НЕ БУДЕ ПЕРЕГОЛОСУВАТИ ПОЛІТРЕФОРМУ. ПЕРЕД ПРОВАЛОМ ВІН ДЗВОНИВ КУЧМІ

КУЧМА ПО-ФІЛОСОФСЬКИ СПРИЙНЯВ ПРОВАЛ ПОЛІТРЕФОРМИ

Читайте також хроніку політичного протистояння у матеріалах Ірини Погорєлової в "Українській правді":

Фальсифікат

Легалізація, або ж відмивання

Внутрішня справа

Там, де два українці – там три... джентльмени

"Антиющенко-2" й "Антиющенко-3" як додаток до реформи

Всю владу – конституційному суду?!

Пригоди пропорційки

Кучма зарано ховає КДБ

Остання фаза реформи. Самознищення

"Конституційна угода" – 2

Один необережний рух – і ти батько "Кучми-3"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування