Нацрада проконтролює, як російська мова буде усуватися з ефіру

Четвер, 15 квітня 2004, 18:28
Заступник голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко вважає запізнілим рішення видавати ліцензії тільки тим компаніям, які будуть вести мовлення українською.

"Майже за 15 років суверенної України у 16 регіонах невпинно погіршувалася ситуація з використанням української мови в інформаційній сфері – це катастрофа", – заявив Шевченко під час прямого ефіру на радіо "Свобода", коментуючи рішення Нацради.

Віталій Шевченко повідомив, що за результатами проведеного Нацрадою восени минулого року масштабного дослідження виявилося, що "у 8 регіонах (це Крим, Севастополь, Харківщина, Дніпропетровщина, Донеччина, Запоріжжя, Луганщина і Миколаївщина) мова передач українською мовою в сукупності коливалася від 14% у Криму до 46% на Миколаївщині".

"Робоча група, яка напрацювала матеріали, прямо констатувала ситуацію, що Україна стає в Європі унікальною державою, що втрачає власну автохтонну мову, яка витісняється офіційними мовами інших держав", – зазначив Віталій Шевченко.

За його словами, формально "приводом до цієї серйозної теми, яка вийшла на такий результат, послужило те, що восени ми отримали й офіційні матеріали перевірки Рахункової палати".

У висновках наводилося, "як багато установ в державі, використовуючи бюджетні кошти, мало дбали про розвиток української мови", і, зокрема, "конкретно вказувалося і Національній раді, що вона теж у цьому ж числі".

Віталій Шевченко вважає, що "цей гріх мають віднести на свій рахунок кілька поколінь членів Національної ради, які пропрацювали в цьому органі впродовж 10 років".

Водночас, вважає Шевченко, це провина "не тільки Національної ради".

"На нашому засіданні наводилися приклади і називалися приголомшливі цифри, як сфера функціонування української мови катастрофічно звужується за ці роки. Те саме ми спостерігаємо в інформаційній сфері України", – додав він.

"Тому це можна називати запізнілим рішенням, але рано чи пізно Нацрада до нього повинна була б дійти, так як і годилося дійти багатьом іншим організаціям, які не надають в державі достатньої уваги розвитку державної мови", – зазначив Віталій Шевченко.

Він повідомив, що своїм рішенням 14 квітня Нацрада "утворила комісію, яка буде постійно відстежувати ті процеси, бо в Конституції чітко записано, яка мова є державною, а в державі на сьогоднішній день не лишилося жодного органу, який від імені держави опікувався б розвитком мови і відстежував процеси її нормативного використання".

"Саме сукупність всіх цих обставин призвела до того, що 8 членів Нацради, попри те, що вони мають різні погляди на мовну проблему, були одностайні в голосуванні", – зазначив заступник голови Нацради.

Віталій Шевченко повідомив, що Нацрада ухвалила також рішення "провести до 15 травня масштабний моніторинг уже під кутом зору ухвалених 14 квітня рішень", зобов’язавши включитися в цю роботу своїх представників в областях.

Місячний термін Віталій Шевченко вважає таким, що "дозволяє тим телерадіокомпаніям, у яких не благополучна ситуація в плані мови в програмі передач, щось змінити".

***

Натомість, за повідомленням прес-служби КПУ, лідер комуністів Петро Симоненко вважає, що це рішення Нацради "вносить розпал і ворожнечу серед народів, які населяють нашу державу".

"Бо з 48 мільйонів громадян України лише офіційно 12 мільйонів російськомовного населення України, які тепер позбавляться можливості прослухати чи побачити інформацію рідною мовою", – сказав Симоненко.

"А ще наукові дослідження свідчать, що понад 70 відсотків громадян України на побутовому рівні спілкуються російською мовою чи мовою нацменшин", – йдеться у заяві Симоненка.

Симоненко вважає, що "перш за все Нацраді потрібно керуватися у своїй роботі Законом "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" стаття 17 якого передбачає, що до компетенції Нацради, зокрема, належить забезпечення прав громадян і захист інтересів національних телерадіовиробників".

Виступаючи проти рішення Нацради, комуністи апелюють до 10 статті Конституції України, законодавства про мови та до Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, ратифікованої Верховною Радою.

Як зазначається у прес-релізі, "комуністи неодноразово привертали увагу влади, що нинішня політика в ефірі сприяла перш за все розпродажу інформаційного простору серед кримінального капіталу".

Така політика, на думку комуністів, призвела до того, що "з екранів та радіо ефіру не сходять низькопробні фільми та програми на перекрученому суржику".

"Ми, комуністи, засуджуємо таку політику в теле- і радіо просторі і, захищаючи права людини, наполягаємо на сприянні рівноцінному розвитку всіх національних меншин", – говориться в повідомленні прес-служби.


Читайте також:

"Інтер", "Україну" і Кисельова зобов'яжуть вивчити українську мову

Канали Пінчука думають, що рішення Нацради призведе до "розборок" перед виборами


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування