Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Соціологи попереджають Ющенка про небезпеку Януковича

Четвер, 15 квітня 2004, 19:16
Прем'єр-міністр Віктор Янукович, балотуючись на президентських виборах як єдиний кандидат, може скласти дуже серйозну конкуренцію найбільш рейтинговому представнику опозиційних сил Віктору Ющенку, вважає Анатолій Гриценко – президент Українського Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова.

Про це, на його думку, свідчать результати останнього опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова, повідомляє УНІАН.

Із запропонованого списку з дев'яти кандидатів в другий тур упевнено виходять Ющенко (його кандидатуру готові підтримати 22,6% опитаних) і Янукович (15,3%); решта кандидатів може розраховувати на меншу кількість голосів: Петро Симоненко – 10,8%, Олександр Мороз – 4,6%, Юлія Тимошенко – 3,9%, Наталя Вітренко – 3,3%, Віктор Медведчук – 2,8%, Сергій Тігіпко – 1,9%, Володимир Литвин – 1,6%; проти всіх проголосували б 10,8%; не брали б участі у виборах 7,9%; важко було відповісти 14,5% респондентів.

У разі висунення Януковича єдиним кандидатом від влади в списку з п'яти кандидатів голоси респондентів розподілилися таким чином: Ющенко – 26,2%, Янукович – 17,6%, Симоненко – 11,8%, Мороз – 5,5%, Вітренко – 3,5%, проти всіх – 13,1%, не брали б участі у виборах – 9,3%; важко було відповісти 13,1% опитаних.

Якщо у виборчий бюлетень будуть внесені лише три прізвища – Ющенка, Януковича і Симоненка, то розподіл голосів буде таким: за Ющенка – 28,7%, за Януковича – 19,2%, за Симоненка – 14,1%, проти всіх – 15,1%, не брали б участі у виборах – 9,5%; важко було відповісти – 13,4% опитаних.

У разі виходу в другий тур лідера "Нашої України" разом з нинішнім прем'єром Ющенко сьогодні перемагає Януковича зі співвідношенням голосів 31,7% і 23% відповідно; проти всіх проголосували б 20%, не брали б участі у виборах – 11,5%; важко було відповісти – 13,8% опитаних.

На думку Гриценка, високий президентський рейтинг Ющенка, який він має ось вже протягом трьох років, є хорошим стартовим майданчиком у президентських перегонах, проте він не гарантує лідеру "Нашої України" беззастережну перемогу на майбутніх виборах.

Посада прем'єра надає Януковичу великі, а в умовах України – величезні, практично необмежені можливості впливу на хід і результат президентських виборів. Щоб компенсувати застосування адміністративного ресурсу в його відкритих і прихованих формах і розраховувати на перемогу за нинішньої різниці рейтингів в 9-10%, Ющенку і його команді необхідно буде докласти неймовірних зусиль, вести виборчу кампанію на порядок ефективніше і динамічніше, ніж під час парламентських виборів 2002 року, вважає президент Центру Разумкова.

Опитування проведене соціологічною службою Центру Разумкова 2-8 квітня 2004 року в усіх регіонах України. Опитано 2020 респондентів віком старше 18 років в 123 населених пунктах, включаючи села, селища міського типу, малі, середні і великі міста. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування