Гавриш: Кучма сказав, що підтримує висунення Януковича, бо у нього найвищий рейтинг. Медведчук не втручався

Четвер, 15 квітня 2004, 23:45
Висунення Януковича єдиним кандидатом у президенти хоч і не стало сенсацією, але справжнє здивування викликає форма, в якій це було зроблено. У середу вдень у інформагенціях спочатку з'явилася інформація, що у Києві відбулося засідання лідерів більшості за участю Кучми і Януковича (але без Литвина), і вони вирішили вважати прем'єра єдиним кандидатом.

Пізніше це підтвердив інформагенціям Степан Гавриш, а ввечері на всіх телеканалах з'явився ще його однаковий короткий коментар. Поширений він був прес-службою президента. Дивлячись прямо у об'єктив камери, Гавриш повідомив, що віднині Янукович є єдиним кандидатом, але для цього він ще має провести... політичну реформу.

В цей же час у Донецьку з розмахом відбувався черговий "громадянський форум", але цього разу уже не на підтримку змін до Конституції, а за... Януковича. При тому, що рішення про його висунення на зборах за участю Кучми ще не було оголошено.

Жодних подробиць, де і як відбувалася ця значуща для влади подія, здобути було неможливо. Як виявилося, і жодних документальних підтверджень нового статусу прем'єра також немає. Але це і не потрібно, переконаний Степан Гавриш – речник висунення Януковича, який у четвер ввечері погодився розповісти, як усе було, в інтерв'ю "Українській правді".


– Вчора волею невідомих авторів темників ви стали людиною, яка озвучила, можливо, історичне рішення про висування Януковича єдиним кандидатом від влади. Чому про це оголосили ви, а не президент, який був людиною, від волі якого залежало це рішення?

– Мені невідомо, чому президент цього не зробив. Журналісти мене зустріли з камерою, і я не міг не сказати їм про те, що мало місце. Як координатор більшості і в силу громадського обов'язку я зобов'язаний публічно висловити позицію, яка була сформована за участю парламентської більшості.

Опустимо цю інсинуацію з темниками, оскільки рішення приймалося в умовах, коли ніхто темники не встиг підготувати. Якщо ви вважаєте мене залежним від чужої позиції, то не варто у мене брати інтерв'ю. Ніяких темників для мене не застосовують, я їх ніколи не отримував і не читав. Хоча я не виключаю, що вони можуть існувати – як реальність і як міф, який використовується для дискредитації влади в особливо чутливій сфері, якою є свобода слова.

– Чи немає у вас відчуття, що до того часу, поки Кучма особисто не проартикулює про висунення Януковича єдиним кандидатом від влади, він є неповноцінним у цьому статусі? Оскільки президент має представляти сам свого спадкоємця.

– Це достатньо заангажований погляд на ситуацію. Заява президента про правонаступника суперечила б не тільки Конституції, але і політичному протоколу. Президент залишається над ситуацією і до кінця мандату буде ефективно виконувати свою функцію.

Якщо б президент зробив таку заяву, це, як мені видається, призвело б до того, що він став би на сторону однієї політичної сили. У цей час, коли вибори ще не почалися, його за це могли б дуже сильно розкритикувати представники інших політичних сил.

Але президент брав дуже активну участь у нашій дискусії і висловив свою підтримку кандидатурі Януковича.

– Де відбувалася ця нарада із висунення Януковича?

– Це було у президента, на четвертому поверсі, в залі для нарад. Тривав захід півтори години.

– Чому не було на цих переговорах жодного журналіста чи телеоператора?

– Це була робоча нарада, і не обов'язково на всіх з них бувають журналісти

– А хто взагалі зібрав цю зустріч?

– Цю нараду скликала координаційна рада парламентської більшості.

– Чи був її ініціатором Медведчук?

– Спочатку ми її погодили з Медведчуком, а потім з президентом і прем'єром. Ми розуміли, що події 8 квітня [коли стався провал голосування за політреформу] змушували нас приймати рішення. Зрозуміло, що це нормально, і це було ініційовано нами для консолідування парламентської більшості.

Чи не могли б ви пригадати, що сказав президент на підтримку кандидатури Януковича?

– Він сказав досить відомі речі, про які говорив не один раз. Це звучало приблизно так:

"Я уже говорив, що реальним кандидатом, якого я підтримаю, буде той, у кого буде найбільший рейтинг на час політичного вибору для сил, які входять у більшість. Цей рейтинг сьогодні найбільший у Януковича. Він тримається стало, і ми маємо достатньо серйозні успіхи уряду, і це зобов'язує нас приймати це рішення. Тому я вважаю, що пропозиція парламентсько-урядової коаліції є абсолютно мотивованою і такою, що відповідає інтересам України. Вона може суттєво стабілізувати політичну і соціально-економічному полі".

Що сказав Медведчук на захист кандидатури Януковича?

– Медведчук не втручався у діалог. Він не бере участь у розмові, коли присутній президент, а як глава адміністрації може з дозволу президента прокоментувати, дати інформацію. Він мовчав.

Скажіть, чи брали слово ті лідери партій, які раніше заявляли про свій намір балотуватися в президенти? Наприклад, Пустовойтенко.

– Ні, не виступали. Дискусії довгої не було. Було поставлено питання: чи є необхідність проводити з цього приводу дискусію? Виступив Тігіпко, який підтримав і сказав, що в сучасних умовах рішення уже потрібно ухвалювати сьогодні. І це буде ефективно з точки зору прогнозування передвиборчої кампанії.

Виступили деякі представники фракцій, і дискусія була згорнута як така, що не потребувала будь-яких аргументів чи мотивації, щоб рішення було ухвалено одностайно.

Наскільки можна зрозуміти, не було жодного голосування, підняття рук, протоколу з підписами, що ці сили, які зібралися у президента, підтримують Януковича?

– Таке враження, що у вас є спеціальна регламентна процедура розгляду цього питання, а я її не знаю!

Але насправді ж немає матеріальних підтверджень оголошення Януковича єдиним кандидатом окрім відеоплівки з вашою заявою, що Янукович оголошений єдиним кандидатом.

– Дійсно, це правда. Я віддаю належне, що моя заява була єдиною. Але ще до моєї заяви ваше видання оприлюднило матеріал, що ця подія із висуненням Януковича уже трапилася. Отже, це була не тільки моя позиція, а всіх присутніх на тому засіданні.

Чи не стане відсутність такого документального підтвердження, підписів, голосування руками чи, може, клятви кров'ю аргументом для того кандидата з більшості, який вирішить не підтримувати Януковича, а йти самостійно?

– Це ви висловлюєте дуже несподівану позицію. Мені до цього не спадало на думку, що кандидат мусить мати нотаріально засвідченні гарантії його партнерів.

Просто кілька тижнів тому було інтерв'ю Валерія Пустовойтенка в газеті "День", де він сказав, що теж хоче бути єдиним кандидатом…

– Ви можете запитати про це у Валерія Павловича Пустовойтенка – поважної людини і ефективного політика – як він це оцінює. Я не можу за нього відповідати. Він був присутній на цій зустрічі. І ніхто з її учасників не сказав, що він проти Януковича чи що він також має намір балотуватися. Ми зверталися до всіх учасників, і заперечень не було.

А хто ще виступав на цій нараді?

– Я не думаю, що маю звітувати про це перед "Українською правдою"… Виступало достатньо багато керівників фракцій – хто хотів. Рішення ухвалено, це вільний вибір політичних сил, і немає потреби скріплення його підписами. Ми діяли відповідно до нашої політичної угоди, де одним із пунктів записано про висунення єдиного кандидата.

Я думаю, наступним кроком буде форум демократичних сил, де офіційно висунуть Віктора Федоровича Януковича єдиним кандидатом.

До речі, це є одним із об'єктів критики – що рішення про висунення Януковича було ухвалено не на відкритому заході за участі громадян, не на з'їзді, а в кабінеті.

– Олександр Олександрович Мороз зробив вибір балотуватися дещо раніше, не шукаючи ніякої широкої аудиторії, а виходячи з рішення своєї партії. Тому, знаєте, закидати це достатньо наївно. Тим більше, вчора в Донецьку відбувся форум громадянських сил.

– Це не здається вам елементом спектаклю, бо з'їзд зранку підтримав рішення, яке на момент проведення не було ухвалено, а з'явилося лише після обіду?

– Скажу лише словами класика: "Все життя – театр".

– Чи не є ці події певною грою Януковича, який, бажаючи бути єдиним кандидатом, до цього четверга цього титулу не мав?

– Я не медіум, мені важко передбачати явища, які можуть мати будь-який характер, у тому числі містичний. Я не хочу оцінювати те, чого я не знаю, не бачив, не відчуваю розумом.

Можу сказати тільки одне – політика, яку ми зараз представляємо, не є грою в пісочнику пластиковими совочками. Кожне необережне слово може зруйнувати перспективу для великої справи. Тому я виходжу лише із реальних фактів і не виходжу з того, чого не існує.

– Тобто ви не знаєте, як могло статися так, що з'їзд у Донецьку на підтримку висунення Януковича єдиним кандидатом відбувся до того, як це рішення було ухвалено у Києві в адміністрації президента?

– Я взагалі не знав, що відбувається такий форум. Думаю, це збіг, який є наслідком об'єктивних процесів у пошуках єдиного кандидата. Ми місяць тому заявляли про Януковича як про єдиного кандидата, і про це писали всі газети, "Українська правда" у тому числі. Але ми не були готові тоді провести це рішення, бо тривали переговори з іншими політичним лідерами. Вони були не завжди простими, потрібно було знайти аргументи.

Серед перших коментарів цього висунення Януковича можна зустріти і таке: це спроба є показати опонентам політичної реформи, що їх чекає у разі поразки на виборах президента при тому, що Конституцію не буде змінено. Своєрідна спроба залякати Януковичем із повним комплектом повноважень президента. Така собі психологічна гра.

– Те, що ви сказали, можна віднести до емоційної гарячки. Гратися у висунення в президента ніхто не збирається. Для парламентської більшості важливо знайти об'єднуючий центр, який дав би можливість визначитися всім тим, хто буде симпатиком і опонентом майбутнього кандидата в президенти.

Парламент сьогодні розподілився не тільки на більшість та опозицію, а створено буфер, який намагалися заповнити депутати, які не хотіли бути ні там, ні там. Дуже важливо, щоб всі могли визначитися зі своїм місцем. І висунення кандидатом у президенти прем'єра, коли ми не завершили розгляд політичної реформи, означало лише, що політична програма більшості має бути виконана. І сьогодні у нас для цього з'явився лідер.

– Ви ж раніше казали, що єдиним консолідуючим діячем може бути президент Кучма?!

– Він і залишається. У нас сьогодні з'явився лідер, який буде формувати програмні засади і нести їх до суспільства. Який буде брати на себе відповідальність за політичну практику і парламентської більшості, і уряду одночасно.

Ви, як політичний аналітик, дійсно думаєте, що СДПУ(о) і "Трудова Україна" будуть на 100% викладатися заради перемоги Януковича?

– Той, хто не буде це робити, буде вітати перемогу своїх опонентів.

Хіба є для "Трудової України" різниця, хто переможе – Ющенко або Янукович?

– Я не знаю, це справа "Трудової України", але на цій нашій останній зустрічі у четвер вони активно підтримали кандидатуру Віктора Федоровича.

А для вас є різниця, хто переможе – Ющенко або Янукович?

– Для мене важливо, щоб переміг саме той кандидат, з яким я буду за боротися це крісло.

Для вас є різниця у персонах – між Ющенком і Януковичем?

– Для мене є різниця в тому, щоб перемогла та людина, яка буде максимально відповідати українським національним інтересам. Я на цей час знаходжуся у команді Януковича, і це не викликає жодного сумніву.

Тобто, з ваших слів, Ющенко менше відповідає національним інтересам України, ніж Янукович?

– Це ваше суб'єктивне бачення і ваші оцінки, які ви намагаєтеся давати за мене, і це мене турбує. Ви не можете зі мною працювати у системі постійних провокацій.

Для мене є достатньо симпатичним Віктор Андрійович Ющенко, я це постійно стверджував і буду стверджувати. Але, поважаючи його і не зробивши жодного негативного кроку по оцінці його можливостей, завжди буду боротися за інтереси того кандидата, інтереси якого буду захищати.

При цьому буду намагатися будувати мости, а не руйнувати їх. Ми не вороги у цих змаганнях. Може, ми і не найближчі партнери, але наше опонування – це пошуки плану для України на завтра. Тому я і проводив політичну реформу, щоб ціна виборів президента не була такою особливою, як зараз.

Багато експертів кажуть, що титул кандидата від влади не додає рейтингу, а забирає його. Бо таким чином цей кандидат має відповідати за весь негатив непопулярної влади. Про це казав той же Ющенко...

– Це наївна і непрофесійна позиція, бо в 99% перемагає саме представник влади.

В 1994 в Україні переміг опозиціонер Кучма...

– Він ніколи не був опозиціонером. Він був представником настроїв владних кіл. Інша справа, чому програв Леонід Макарович Кравчук. Це інша тема, не цього інтерв'ю. Але влада нічого не вартує, якщо вона не здатна перемогти на виборах. І досвід великих країн як раз засвідчує, що представник влади перемагає завжди.

Думаю, Віктор Федорович не буде іти на вибори тільки як представник влади, знаходячись у центрі влади.

Думаєте, комуністи можуть підтримати його у другому турі?

– Думаю, що вони не підтримають Ющенка.


Читайте також:

На кожного "мудреця" вистачить реформ

Віктор Янукович: PR з Будуна

Соціологи попереджають Ющенка про небезпеку Януковича

Навіть при Януковичі – єдиному кандидаті СПУ піде на вибори окремо

ЛИТВИН НЕ ВІРИТЬ, ЩО ЯНУКОВИЧ ДО КІНЦЯ БУДЕ ЄДИНИМ КАНДИДАТОМ

ТІГІПКО ГОВОРИТЬ, ЩО САМ БУВ АВТОРОМ ВИСУВАННЯ ЯНУКОВИЧА В ПРЕЗИДЕНТИ

ЯНУКОВИЧ ГОВОРИТЬ, ЩО СТАВ ЄДИНИМ КАНДИДАТОМ БЕЗ ФАЛЬСТАРТІВ

ЮЩЕНКО ДУМАЄ, ЩО НЕ ЯНУКОВИЧ БУДЕ ЙОГО ГОЛОВНИМ ВОРОГОМ НА ВИБОРАХ

КУЧМІСТИ РАЗОМ З КУЧМОЮ ВИСУНУЛИ ЯНУКОВИЧА В ПРЕЗИДЕНТИ. В ОБМІН НА ПОЛІТРЕФОРМУ

КУЧМА ОБІЦЯЄ ЗАКІНЧИТИ ПОЛІТРЕФОРМУ ДО ВИБОРІВ

Донецькі теж пропонують Януковича в президенти і підтримують вибір більшовиків

ЛИТВИН НЕ БУДЕ ПЕРЕГОЛОСОВУВАТИ ПОЛІТРЕФОРМУ. ПЕРЕД ПРОВАЛОМ ВІН ДЗВОНИВ КУЧМІ

КУЧМА ФІЛОСОФСЬКИ СПРИЙНЯВ ПРОВАЛ ПОЛІТРЕФОРМИ

МОРОЗ ГОВОРИТЬ, ЩО СОЦПАРТІЯ ПІДЕ НА ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА САМОСТІЙНО



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування