Танцюють всі!

П'ятниця, 16 квітня 2004, 14:43
14 квітня – дату висунення кандидатом у президенти Віктора Януковича – можна вважати офіційним завершенням епохи Кучми.

Після 8 квітня українську історію ділитимуть на "до" і "після" провалу конституційної реформи. У цей день було покладено початок незворотних змін в українські політиці, які справлять колосальний вплив на головну подію останньої п‘ятирічки – вибори президента України.

Так звана політична реформа, за задумом сателітних до влади кланів, мала на меті відсторонити український народ від процесу зміни владних команд у 2004 році. Управління країною повинно було зосередитися у "трійці", але зовсім "не святої" – Януковича, Кучми і Медведчука.

Першому – з панського плеча мали видати у спадок крісло президента без повноважень, нинішньому президенту – справжню владну булаву разом з прем’єрською посадою, а Медведчуку – омріяну посаду голови Верховної Ради. Як відомо, ці плани провалилися, а на їх руїнах народився абсолютно новий, мальовничий політичний ландшафт.

Коли довкола конституційних змін розвіявся морок і почала вгамовуватися суєта, на політичній авансцені виявився психологічно зламаний Леонід Кучма. Він, нарешті, зважився прийняти гарантії родинної безпеки та недоторканості капіталу від певних кіл Сполучених Штатів Америки.

Зрозуміло, не просто так, а в обмін на відхід від влади з власної волі та відкриття шляху до перемоги Віктору Ющенку. Для прийняття такого рішення Леоніду Кучмі був наданий останній, обмежений конкретною датою термін. І він у цей термін вклався. Він прийняв ультиматум за порадою свого зятя Віктора Пінчука.

Причини такого угодовства українського президента цілком очевидні: тонни компромату, які йому були прагматично пред’явлені, в тому числі і за матеріалами судового процесу над Лазаренком (на відміну від "романтичного" компромату від Миколи Мельниченка, цей компромат передбачає прямі і безпосередні репресивні дії адміністрації США), загроза блокування закордонних рахунків та можливий арешт на територіях інших країн. Відповідно, зараз в Україні настало певне безвладдя.

Однак потрібно віддати належне Леоніду Кучмі – за свою майбутню владу, з допомогою Медведчука та лівих партій, він боровся щиро і самовіддано. Але його сил та ресурсів, особливо у порівнянні з можливостями найпотужнішої імперії світу, виявилося недостатньо. Він зламався і фактично погодився на камуфльований єльцинський варіант політичного успадкування.

14 квітня – дату висунення Віктора Януковича кандидатом у президенти від влади – можна вважати офіційною датою ЗАВЕРШЕННЯ ЕПОХИ КУЧМИ, що тривала в Україні майже десять років.

Показово скромне і нерішуче висунення Януковича консолідованим кандидатом від влади засвідчило, що у команди Кучми не залишилося ані свіжих ідей, ані нових технологій. Довгий час пропрезидентські ЗМІ напускали таємничого мороку щодо вірогідності появи якоїсь нової сили, "темної конячки", яка прийде і переможе. Виявилося – немає нічого! Влада готова втішатися 10-ма процентами рейтингу Януковича. На сьогодні це всі її електоральні засіки, враховуючи і адміністративний ресурс.

Віктора Януковича кинули під танки навіть без гранат, а так – з цікавості, щоб подивитися "Що то воно буде?". Сьогодні він залишився віч-на-віч з усією агресивно вичікуючою ворожою або байдужою до нього політичною елітою.

Кучма та Пінчук, виконуючи умови західних гарантів, у напівтіньовому режимі будуть змушені працювати на Віктора Ющенка разом з усім адміністративним мотлохом та засобами масової інформації президентського зятя.

Віктор Медведчук разом з певними колами Російської Федерації, "під столом", на повну потужність, буде працювати на перемогу Олександра Мороза, бо це єдиний політик, з яким він зміг знайти спільну "конституційну" мову.

Віктор Медведчук, взагалі, побачив свою можливу політичну перспективу під дахом Олександра Мороза. Політичні амбіції лідера СПУ можуть трансформуватися у фізичні гарантії майбутнього для лідера партії об’єднаних есдеків.

Це і збереження власного тіньового бізнесу, і можливий рімейк виплеканої ним конституційної реформи, яку Олександр Мороз проведе, якщо стане президентом, і шлях в Соцінтерн, і можлива коаліція соціалізму та соціал-демократії на наступних парламентських виборах.

У нас на очах сьогодні може народитися чудернацьке об’єднання: політична репутація лідера СПУ, помножена на тіньові кошти і можливості найодіознішого олігархічного лідера. Декларований антагонізм цих людей та їх політичних сил настільки наочно великий, що можливий їх союз настільки ж абсурдний, як, скажімо, союз Леніна і Врангеля.

Однак, українська політика – це та царина, яка вибудовує найнепередбачуваніші коаліції, унії та союзи, ігноруючи логіку та громадську думку.

Мороз – це штучне дихання Віктора Медведчука в умовах політичної коми. Це – його нові обрії. Цей проект може значно посилитись, якщо його щиро підтримає Росія та залучить КПУ до підтримки Олександра Мороза, як єдиного кандидата в президенти.

Це буде справжнє відродження Віктора Медведчука з попелища, його нова амбітна стратегія. Я думаю, саме цей шлях торує сьогодні Медведчук для Олександра Мороза і для себе.

Саме тому сьогодні Віктор Медведчук намагатиметься протиснути через парламент ратифікацію угоди про Єдиний економічний простір, демонструючи Москві, що тільки він та його політичні сателіти здатні гарантувати необхідні Кремлю інтеграційні процеси, без будь-яких патріотичних забобонів.

Власне, голосування за ЄЕП стане ще одним іспитом для парламенту – чи досі він підкоряється адміністратору з вже не існуючого (з політичної точки зору) президента?

Інша річ, чи піде Олександр Мороз на таку співпрацю, що має заздалегідь непередбачувані і навряд чи позитивні наслідки для його політичної кар’єри та майбутнього СПУ?

Що ж, варто почекати і подивитися, чи розпочнеться "розкрутка" Олександра Олександровича на телеканалах Медведчука та чи відмовиться Мороз остаточно від спільного висунення Віктора Ющенка єдиним кандидатом від опозиційної трійки. Власне, все буде видно як на долоні, сьогодні ми вступили в таку фазу політичної боротьби, що секретів в публічній політиці більше не існує.

Але, якщо Медведчук спрацює саме таким чином з Росією, то Янукович може залишитися без підтримки східного сусіда, або лише з символічною підтримкою, заради диверсифікації ризиків Кремля.

Чого не може бути ніколи, і що може примаритись тільки в божевільній маячні?

Власне, те, що Медведчук очолить передвиборчий штаб Януковича і буде щиро з повною віддачею працювати на нього, що Янукович насправді довірить своє майбутнє, свій передвиборчий штаб Медведчуку і буде спокійно чекати перемоги. Зрозуміло, що такий сценарій – це чистий оксюморон, як "гарячий сніг", "гучна тиша", або "рейтинговий Медведчук".

За такого пасьянсу Янукович мусить знати, що Леонід Кучма, Віктор Медведчук, Росія, Захід залишили його напризволяще і кожен пішов займатися своїми справами. Тому, якщо Янукович з мотивів особистої помсти вирішить взагалі не йти на вибори, цього кроку відчаю може навіть ніхто не помітити.

Я гадаю, що влада буде імітувати підтримку Віктора Януковича лише на першому етапі виборчої кампанії.

У Верховній Раді найближчим часом продовжиться активний розпад більшості. Депутати розсортуються між найбільш вірогідними кандидатами на посаду президента України. Їх старі зобов’язання перед Леонідом Кучмою втратили чинність, тепер кожен сам за себе. Діючий президент подбав лише про гарантії для себе та своєї родини, всі інші мусять випливати самостійно.

Фактично, вже сьогодні розпочато демонтаж найближчого президентського оточення. В найближчі місяці відбуватимуться масштабні міграції політиків між штабами кандидатів в президенти, внаслідок чого дбайливо вибудована Кучмою система балансів та противаг може впасти, поховавши під уламками і свого архітектора.

Так званій конституційній реформі, здається, прийшов справжній кінець. Хоча я впевнена, що десь на рівні підсвідомості Кучма ще сподівається, що реформа чудом здійсниться і перед ним таки випливе перспектива нового прем’єрства, як нагорода за "щасливе життя" України останні десять років.

Тому не можна виключати, що остання шалена спроба протягування конституційної реформи буде мати місце, однак вона не матиме реального силового та організаційного забезпечення. Окрім того, такий тіньовий фінт вухами з боку Леоніда Кучми є явним порушенням вищезгаданих домовленостей і автоматично карається його західними гарантами.

Загалом, можна сказати, що в українській політиці наступає доба сюрреалізму – дивних, непередбачуваних союзів, незрозумілих переговорів і абсурдних компромісів. Тому, я думаю, на сьогоднішньому політичному карнавалі, що продовжиться як мінімум до 31 жовтня, танцюють всі, поєднані в надзвичайно нетрадиційні пари: Кучма – США, Медведчук – Мороз, Пінчук – США, Симоненко – Росія.

Залишається лише дочекатися коаліцій Вітренко-Марчук та Омельченко-Суркіс, і матимемо повний комплект. І тільки Януковичу доведеться відбивати "чечетку" самотньо. Так закінчується ціла безрадісна епоха Леоніда Кучма. Яка почнеться?

Зрештою, на цьому можна було б поставити крапку. АЛЕ. Навіть ослаблений і збайдужілий Кучма на генетичному рівні все ще бачить єдиним гідним спадкоємцем на посаді глави держави тільки себе. Тому, ймовірно, що вже за місяць-другий президент може забути, що Янукович – це його висуванець та наступник.

Натомість президент буде пам’ятати, що це його конкурент і потенційний ворог, якого необхідно політично та адміністративно знешкодити. Тому цілком можливо, що Віктор Янукович буде брати участь у президентських виборах в якості екс-прем’єра-опозиціонера, якому "злочинний режим не дав здійснити потрібні людям реформи".

Автор: Юлія Тимошенко, народний депутат, лідер партії "Батьківщина"

Читайте також:

Леонід Кучма вже не "перший, але й не "другий"...

Гавриш: Кучма сказав, що підтримує висунення Януковича, бо у нього найвищий рейтинг. Медведчук не втручався

На кожного "мудреця" вистачить реформ

Віктор Янукович: PR з Будуна

Соціологи попереджають Ющенка про небезпеку Януковича

Навіть при Януковичі - єдиному кандидаті СПУ піде на вибори окремо

ЛИТВИН НЕ ВІРИТЬ, ЩО ЯНУКОВИЧ ДО КІНЦЯ БУДЕ ЄДИНИМ КАНДИДАТОМ

ТІГІПКО ГОВОРИТЬ, ЩО САМ БУВ АВТОРОМ ВИСУВАННЯ ЯНУКОВИЧА В ПРЕЗИДЕНТИ

ЯНУКОВИЧ ГОВОРИТЬ, ЩО СТАВ ЄДИНИМ КАНДИДАТОМ БЕЗ ФАЛЬСТАРТІВ

ЮЩЕНКО ДУМАЄ, ЩО НЕ ЯНУКОВИЧ БУДЕ ЙОГО ГОЛОВНИМ ВОРОГОМ НА ВИБОРАХ

КУЧМІСТИ РАЗОМ З КУЧМОЮ ВИСУНУЛИ ЯНУКОВИЧА В ПРЕЗИДЕНТИ. В ОБМІН НА ПОЛІТРЕФОРМУ

КУЧМА ОБІЦЯЄ ЗАКІНЧИТИ ПОЛІТРЕФОРМУ ДО ВИБОРІВ

Донецькі теж пропонують Януковича в президенти і підтримують вибір більшовиків

ЛИТВИН НЕ БУДЕ ПЕРЕГОЛОСОВУВАТИ ПОЛІТРЕФОРМУ. ПЕРЕД ПРОВАЛОМ ВІН ДЗВОНИВ КУЧМІ

КУЧМА ФІЛОСОФСЬКИ СПРИЙНЯВ ПРОВАЛ ПОЛІТРЕФОРМИ

МОРОЗ ГОВОРИТЬ, ЩО СОЦПАРТІЯ ПІДЕ НА ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА САМОСТІЙНО

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...