США ЗНОВУ ВИМАГАЮТЬ ЧЕСНИХ ВИБОРІВ В УКРАЇНІ

П'ятниця, 16 квітня 2004, 17:11
Попри важливість для США української військової присутності в Іраку, демократія залишається темою номер один в американсько-українських відносинах.

Про це Стівен Пайфер, другий заступник державного секретаря США, заявив на зустрічі у Вашингтоні, організованій українською американською організацією "Коаліція українська дія".

"Ми вдячні Україні за цей внесок. Це мало позитивний вплив на двосторонні стосунки. Але як заступник державного секретаря (Армітадж) заявив під час свого перебування в Києві, це не змусить нас закрити очі на питання демократії. Демократія все ще лишається темою номер один у наших стосунках з Україною", – сказав Пайфер.

"Фокусом для нас є важливість вільних і чесних виборів", – заявив Пайфер.

Він нагадав, що Армітадж у Києві наголошував на необхідності чесних виборів "як під час приватної зустрічі з президентом Кучмою, так і публічно".

"Пріоритетом номер один для України зараз є розвиток демократії. Це – ключ до здатності України реалізувати свої євроатлантичні прагнення", – додав Пайфер.

"Серед речей, які нас непокоять – збільшуваний тиск на незалежні ЗМІ. Останні шість тижнів уряд США особливу увагу звертав на ситуацію з радіо "Свобода", яке було закрито. Коли почалися переговори про можливість трансляції на радіо "Континент" – закрили радіо "Континент", – додав дипломат.

"Ми стурбовані використанням державних установ, наприклад, державної податкової адміністрації для тиску на опозиційних кандидатів або підприємців, що підтримували незалежних кандидатів... Ми так само стурбовані маніпуляціями на місцевих виборах, які ми спостерігали останні декілька місяців", – сказав Пайфер.

Водночас він ще раз сказав, що "ми дуже вдячні за минулорічне рішення України надіслати значну кількість військ до стабілізаційних сил в Іраку".

"Ні для кого не секрет, що розвиток стабільності в Іраку, перетворення Іраку на більш нормальну країну входить в інтереси американської національної безпеки", – сказав Пайфер.

Зустріч із чільним представником державного департаменту США було організовано для роз’яснення пріоритетів американської зовнішньої політики стосовно України і як відповідь на зустріч із народними депутатами України Борисом Тарасюком і Романом Зваричем у березні.

Перебуваючи в США, представники фракції "Нашої України" Тарасюк і Зварич висловили думку, що президент України Кучма використовує українські війська в Іраку як карт-бланш на порушення виборчого законодавства під час президентських виборів цього року.

"Українська правда", Вашингтон

Читайте також:

Тарасюк вимагає від США різкої заяви щодо демократії в Україні

ДЕРЖДЕП США ЗАЯВЛЯЄ ПРО НАПАД НА ДЕМОКРАТІЮ В УКРАЇНІ

США ПОКРАЩАТЬ ВІДНОСИНИ З УКРАЇНОЮ ПІСЛЯ ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування