Заступник держсекретаря США не згоден з оцінками New York Times України

П'ятниця, 16 квітня 2004, 17:55
Заступник держсекретаря США Річард Армітадж не згоден з тим, що українські війська в Іраку слабо підготовлені і потребують допомоги.

Про це він заявив у четвер під час зустрічі з журналістами країн-учасниць коаліції у Держдепартаменті США.

Коментуючи редакторську статтю в "New York Times" від 11 квітня про "cлабо підготовлені війська з України й Болгарії, які, так виглядає, самі потребують допомоги" Армітадж заявив:

"Українські війська потрапили у важкі обставини. Одного хороброго солдата вбито. З цього приводу ми висловили свої співчуття, у тому числі держсекретар Пауелл у розмові із своїм колегою (Грищенком)".

"Під час мого нещодавнього візиту до Києва у мене була можливість висловити, наскільки важливою для нас є ця діяльність", – сказав Армітадж.

"Ми всі знаємо, що вона [місія в Іраку] не позбавлена ризику. Ірак залишається небезпечним місцем. Тому я вважаю українські війська хоробрими", – сказав заступник держсекретаря.

За інформацією газети "Washington Post", російська компанія "ІнтерЕнергоСервіс" має мільярдний контракт з Іракським міністерством енергетики, незважаючи на відсутність в Іраку російського військового контингенту.

Відповідаючи на питання, чому жодна з українських компаній досі не має контракту на відбудову Іраку, незважаючи на участь України у коаліції, Армітадж відповів:

"Я не думаю, що народ України чи уряд України приймали рішення про приєднання до коаліції для того, щоб вигравати контракти. Я не думаю, що це доречно, і я не думаю, що це було мотивацією для українського уряду", – сказав Армітадж.

"Україна, наскільки мені відомо, не виграла жодного великого контракту. Але вона, безперечно, може претендувати на субпідряди. Я просто не знаю їхнього статусу. Якщо пропозиції України підійдуть, контракти, звичайно, повинні бути присуджені", – пояснив він.

Зустріч із заступником держсекретаря США Армітаджем була однією з численних подій, організованих Держдепом США для роз’яснення американської позиції стосовно Іраку.

Стосунки з країнами – учасницями коаліції стали для США особливо пріоритетними після рішення новообраного керівництва Іспанії відкликати свій військовий контингент з Іраку, зважаючи на готовність парламентів багатьох інших країн-учасниць повторити цей крок.

Крім кореспондента "Української правди" на зустрічі були присутні ще шість журналістів з Австралії, Південної Кореї, Чеської Республіки, Угорщини і двох арабських газет.

Люба Шара, "Українська правда", Вашингтон


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News