Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Януковичу шкодить бути єдиним кандидатом від влади – проти нього почали працювати ще в 2000

П'ятниця, 16 квітня 2004, 18:39
Найбільш ефективною стратегією для Віктора Януковича є участь у передвиборній кампанії не як кандидат влади, а як незалежний висуванець.

Таку думку висловив керівник "Агентства гуманітарних технологій" Володимир Грановський у розповсюдженому в п'ятницю коментарі щодо висування Януковича єдиним кандидатом.

На думку Грановського, Януковичу вигідніша участь у президентських виборах у якості "незалежного" від президента кандидата – йому варто було б "позиціонуватися як прем'єр-міністр, що продемонстрував уміння забезпечувати економічний зріст".

Грановський згоден, що рішення Януковича бути єдиним кандидатом від більшості говорить про його неготовність до цього і про бажання компенсувати електоральний відрив від Ющенка ресурсами всіх лідерів більшості.

"Зараз Янукович виявився в пастці: йому важко відмовитися від ресурсів і можливостей, що нібито будуть надані в його розпорядження як кандидата від влади. У той же час на сьогодні не існує ефективних методів, що дозволяють відсторонитися від негатива, накопиченого образом спадкоємця цієї влади за останні кілька років", – затверджує керівник АГТ.

Також Грановський вважає, що призначення Януковича єдиним кандидатом від влади є одним з найбільш слабких технологічних рішень, оскільки могутнього та ефективного удару по спадкоємцю нинішнього президента було завдано ще в 2000 році акцією "Україна без Кучми".

"Тоді мало хто розумів, що головною метою цієї та наступних акцій протесту, які проходили під гаслом "Кучму геть!", був не сам президент, а його можливий майбутній спадкоємець", – говорить Грановський.

На його думку, цієї мети кампанія досягла, деморалізувавши все оточення президента майже на два роки.

Грановський вважає, що прихід на посаду глави адміністрації Віктора Медведчука з його "антикризовим підходом" забезпечив у першу чергу мобілізацію як самого президента, так і його оточення. "Але час був вже упущений", – затверджує Грановський.

Грановський вважає, що Янукович, можливо, розраховує на концентрацію у своїх руках ЗМІ й адміністративного ресурсу, можливо, що технологічний ефект цих ресурсів виявиться співвідносним з розривом між популярністю Януковича і Ющенка.

Однак Грановський вважає досить сумнівною можливість абсолютної консолідації провладних еліт.

"Цементуючою основою для коаліційної більшості служив проект конституційної реформи, але цей проект провалився", – стверджує Грановський.

На думку Грановського, задум політичної реформи припускав, "що необхідності в спадкоємці не буде, це слугувало одним із об'єднувальних факторів для лідерів більшості, який їх примирив".

Небезпеку для єдиного кандидата від влади Грановський вбачає у тому, що більшість і сама влада почне "повільно і поступово перестраховуватися і будувати відносини з іншими кандидатами", при цьому "неможливо буде консолідувати ані адміністративний, ані медіа-ресурс".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування