У Кучми назбиралися питання до ЄС. Він чекає відповіді на них у Гаазі

Понеділок, 19 квітня 2004, 15:13
Україна сподівається одержати відповіді на питання, що стосуються її інтеграції до Європейського Союзу, на саміті Україна-ЄС 8 липня в Гаазі, заявив президент України Леонід Кучма.

"Ми сподіваємося одержати багато відповідей на питання, що стоять на порядку денному України", – підкреслив Кучма на спільній із прем'єр-міністром Нідерландів Яном Петером Балкененде прес-конференції після переговорів у понеділок у Києві.

Президент відзначив, що Україна покладає великі надії на головування Нідерландів у ЄС із другої половини нинішнього року.

Кучма підкреслив, що уряд Нідерландів завжди підтримував Україну в міжнародних організаціях, зокрема, у Міжнародному валютному фонді і Всесвітньому банку, а також здійснив великий внесок у виключення України з "чорного списку" FATF.

За словами глави української держави, у ході переговорів сторони приділили "особливу увагу різним аспектам співробітництва й відносин України з Європейським Союзом у контексті розширення цієї організації".

Кучма підкреслив спільність позицій України й Нідерландів у необхідності докласти "багато зусиль" для мінімізації наслідків розширення ЄС для економічних і культурних відносин із країнами-сусідами України, що отримають членство в Євросоюзі.

"У нас існує острах, що розширення Європейського Союзу стане дуже великою перешкодою для відносин між людьми, незважаючи на те, що ми з більшістю сусідів підписали угоди про безвізовий режим або режим безкоштовних віз", – сказав президент.

У свою чергу прем'єр Нідерландів відзначив, що в ході переговорів сторони приділили увагу проблемі надання Україні статусу країни з ринковою економікою. Він відзначив, що надання такого статусу "залежить від того, наскільки країна відповідає визначеним умовам".

Балкененде пообіцяв передати Євросоюзу "зацікавленість і стурбованість цим питанням" України.

Прем'єр Нідерландів підкреслив, що для ЄС важливі відносини з Україною у світлі розширення організації. "Відносини з Україною знаходяться на дуже високому рівні і мають велике значення для Європейського Союзу", – сказав він, додавши, що Україна й Нідерланди повинні "більше інвестувати в двосторонні відносини, в розвиток співробітництва в рамках ЄС".

Президент України Леонід Кучма також запевнив прем'єр-міністра Нідерландів у тому, що Україна відкрита для міжнародних спостерігачів під час виборів президента восени 2004 року.

"Я запевнив, що число спостерігачів в Україні буде на порядок більше, ніж у Росії під час президентських виборів. Будь ласка, ми відкриті", – сказав Кучма.

У свою чергу Балкененде відзначив, що Кучма запевнив його в тому, що керівництво країни робить усе для того, щоб вибори президента пройшли прозоро й демократично.

Прем'єр Нідерландів висловив надію на те, що вибори будуть дійсно демократичними.

Інтерфакс-Україна



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...