Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вибори мера на Західній Україні вибивають іскру занепокоєння

Понеділок, 19 квітня 2004, 23:53
Насилля та дуже відмінні цифри підрахунку голосів на виборах мера у Західній Україні підсилили стурбованість щодо просування країни до авторитаризму паралельно із тим, як Леонід Кучма восени готується відійти від влади.

В той час, як рахувалися голоси минулої ночі, депутати, які приїхали з Києва спостерігати за виборами, боролися проти великої групи агресивних молодих людей, яких місцеві мешканці описують як добре відомих бандитів.

Рухаючись від дільниці до дільниці групами по 20-40 осіб, молоді люди розбивали скляні двері, били спостерігачів та намагалися – безуспішно – вкрасти пачки з оригіналами бюлетенів.

Декілька правоохоронців, які переважали нападників за чисельністю і мали охороняти дільниці, також були побиті, тоді як більшість з них стояли осторонь.

Місія спостереження ОБСЄ, яка перебувала на дільниці під час одного із нападів, сказала, що всі злочинці мали б бути негайно затримані відповідальними органами.

"Ця кричуща спроба зірвати виборчі процедури є атакою на найфундаментальніші основи демократії", – сказав Геральд Мітчелл, який очолював місію ОБСЄ.

80 депутатів – а це майже п'ята частина законодавчого органу –
приїздили спостерігати за виборами в Мукачевому, провінційному містечку з населенням близько 100 000. Ці вибори перетворилися на символічне поле битви на підході до президентських виборів восени.

Пан Кучма минулого тижня підтримав у президентській гонці прем'єр-міністра Віктора Януковича, центриста, міцно пов'язаного з вугільною і металургійною промисловістю. Очікується, що він зіткнеться віч-на-віч з Віктором Ющенком, прозахідним лібералом, який очолює великий опозиційний блок у парламенті.

Вибори в Мукачевому, які на вечір понеділка досі не мали офіційного переможця, призвели до цькування одним одного Ернеста Нусера, якого підтримував Кучма, та Віктора Балоги, члена парламентського блоку Ющенка.

"Це було генеральна репетиція президентських виборів. Маленьке містечко Мукачеве стало полігоном, де випробовувалися всі види чорних політичних технологій", – сказав Тарас Стецьків, депутат з блоку Ющенка.

Стецьків сказав, що бандити намагалися допомогти кандидату Кучми, націлившись на дільниці, де опозиція виграла з великим запасом.

Інша велика група високопосадових депутатів збирається прибути до Мукачевого в середу, щоб спробувати розібратися із істотною різницею у даних з протоколів 36 виборчих дільниць Мукачевого та цифрами, оприлюдненими виборчою комісією Мукачевого.

Глава комісія оголосив близько 3 ранку, що Нусер став явним переможцем, ґрунтуючись на майже повних попередніх протоколах, які дали йому на 50% більше голосів, ніж Балозі.

Однак підрахунок, заснований на копіях протоколів, які оприлюднили 35 із 36 дільниць, показали, що Балога перемагає з відривом більше ніж 40% від Нусера. В той же час екзіт-пол засвідчив, що Балога перемагає з відривом удвічі.

Жоден з членів виборчої комісії не з'явився для надання коментарів, чиновники з Мукачівської мерії так само відмовилися коментувати. Неурядова організація, яка функціонувала як штаб Нусера, також відмовилася від коментарів.

Вибори в Мукачевому минулого року були скасовані після того, як двоюрідний брат Балоги був названий переможцем.

Перед повторними виборами Кучма розпустив суд Мукачевого та виборчу комісію, призначивши нову з домінуванням своїх союзників.

Групі Ющенка не надали місця в комісіях. Чому так відбулося, стало зрозуміло під час підрахунку голосів, коли у декількох дільницях спостерігачам не дозволили стояти достатньо близько для того, щоб пересвідчитися, що підрахунок проводиться сумлінно.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування