Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Поцілунок Іуди. Частина IV. Лазаренко як опозиційний політик

Вівторок, 20 квітня 2004, 11:11
Читайте початок історії про свідчення колишнього партнера Лазаренка Петра Кириченка в американському суді:
1. Павло Лазаренко – Петро Кириченко: поцілунок Іуди
2. Поцілунок Іуди. Частина друга
3. Поцілунок Іуди. Частина ІІІ. 30 срібників



Корпорація GHP і будиночки для українського уряду

Одна з головних проблем основного свідка обвинувачення в каліфорнійському процесі "США проти Лазаренка" Петра Кириченка – це участь його компанії GHP в угоді з купівлі дачних будиночків для Кабінету міністрів, який тоді очолював Павло Іванович.

На обличчі Кириченка – досада: прибутку з угоди кіт наплакав, 880 тисяч на двох, а стільки мороки! Більш того – саме будиночки стали каменем спотикання у відносинах Кириченка і Лазаренка. Саме в зв'язку з цією угодою він був арештований у червні 1999 року на прохання швейцарської влади. Компанія була зареєстрована в Панамі, але гроші по угоді проходили через швейцарські рахунки.

"Я дуже добре пам'ятаю договір між Кабміном і GHP. Я довідався, що Кабінетові міністрів потрібні такі будиночки, зустрівся з керівником справами уряду Шкудуном, він попросив надіслати опис, брошури..." – згадував Кириченко на суді.

"Ми з агентом з нерухомості зустрілися, поїхали до Сакраменто (Каліфорнія) у компанію Pacific Modern Homes, де ці будиночки робляться. Потім усі документи відправили Шкудуну. Пізніше визначилася ціна – по квадратних метрах у Києві, оскільки, наприклад, у Сакраменто квадратний метр, скажімо, коштує 100 тисяч, а в Тібуроні – мільйон. Усім цим займався мій помічник Ігор Положенцев".

Після обговорення деталей з Лазаренком був укладений контракт, до якого сам Кириченко не мав жодного відношення. Після цього виявилося, що урядові були надані фіктивні інвойси, до яких знову ж Кириченко ніякого відношення не мав.

У результаті корпорація GHP усучила Кабінету міністрів будиночки за 1,4 мільйони доларів, "наваривши" на угоді 880 тисяч. Зважаючи на все, ані прокуратура, ані адвокати не можуть знайти слідів переказу половини доходу на рахунок Лазаренка.

Під час допиту Кириченко неодноразово запитували, з якого рахунку він заплатив 50% екс-прем'єрові. "Яка різниця – з якого рахунка? Для нього було важливо, чи збігається сума... Хіба має значення, з якої кишені витягаєш гроші? Усі рахунки були, як різні кишені... І взагалі, ця угода в порівнянні з іншими не була така велика, це був не дуже важливий контракт для мене. Я в цей час займався електроенергією – там багато рахунків на мільйони були".

Проте адвокатам Лазаренка було вкрай важливо домогтися від Кириченка визнання, що в самій угоді нічого поганого й суперечного законові не було.

Сам Кириченко заявив, що вважає цю операцію "справедливою й чесною". Він же на прохання адвокатів підтвердив, що будиночки довелося купувати в США, оскільки аналогічна продукція в Україні й Росії була не дуже високої якості.

Політичні ігри

Адвокати Лазаренка намагаються показати українського екс-прем'єра присяжним як реформатора, ворога режиму Кучми і лідера "демократичної центристської партії "Громада". Щораз, коли Дорон Вайнберг згадує про цю партію, він уживає саме такі приємні для цього політичного утворення епітети.

Точно так само щораз, говорячи про президента України, адвокат намагається знайти підтвердження тому, як Кучма безжалісно розправляється зі своїми опонентами, що назагал є правдою. Але таким чином, напевно, у присяжних повинно скластися враження про Павла Івановича як людину, яка якщо і примушувала бізнесменів поділитися з ним доходами, то винятково заради боротьби з антинародним режимом.

Бачили б ви щасливе обличчя Лазаренка і почервоніле від задоволення обличчя його адвоката після того, як Кириченко розповів про 50-мільйонний борг Павла Івановича перед Кучмою!

Тоді Кириченко проговорився, що після свого звільнення Лазаренко зізнався йому, що винен Кучмі 50 мільйонів доларів. Екс-прем'єр не збирався віддавати гроші. "Я їх краще витрачу, щоб зняти Кучму з посади", – цитує Лазаренка головний свідок.

При цьому, відповідаючи на питання адвоката, Кириченко не виключив, що 50 мільйонів – хабар від прем'єра президентові.

"Тобто, ви так розумієте, що Лазаренко переслідують, тому що він не дав хабара Кучмі?" – запитав Вайнберг.

"Може бути".

Уперше про політичні плани свого високого партнера Кириченко довідався влітку 1997 року, коли разом з ним після відставки відпочивав в Іспанії. "Ми обговорювали, що далі робити – це було після його звільнення. Він (Лазаренко) був налаштований йти в політику і боротися з Кучмою".

(Лазаренко, за словами Кириченка, ще в січні 1997 зрозумів, що його незабаром звільнять.

"Так і сказав, що напевно, навесні я буду звільнений. Він не влаштовував оточення Кучми".

"Чому?"

"Не пояснив". Пізніше серед "незадоволених" Лазаренком в оточенні президента Кириченко назвав Олександра Волкова й Вадима Рабиновича.)

У плани Лазаренка входила перемога на парламентських виборах і створення парламентської фракції.

"Чи був Лазаренко тоді членом політичної партії?"

"Мені невідомо", – відповів Кириченко.

"Що ви йому сказали?"

"Я був проти. Ніби намагався переконати його".

До цього моменту Петро Миколайович ніколи не чув про партію "Громада". Тільки після цієї розмови Лазаренко впритул зайнявся будівництвом цієї партії. "Він сказав, що буде надсилати мені рахунки, а я буду платити з його грошей. Я погодився".

За словами Кириченка, на партійні потреби на місяць перераховувалося від півмільйона до трьох мільйонів доларів – на представництво в кожному регіоні, газети, ТБ.

"Які газети?"

"Мене це мало цікавило – приходив факсом рахунок, дзвонив мені Лазаренко, і я платив. Для чого, я не знаю".

У цілому, за оцінкою Кириченка, на виборчу кампанію Лазаренко витратив більше 10 мільйонів доларів.

У той же час Кириченко стає членом партії, його ім'я стоїть під номером 23 у виборчому списку партії.

"Чому ви стали членом партії?"

"Ну, в основному, якщо стаєш депутатом, одержуєш імунітет. Я хотів робити свій бізнес в Україні, а після того, як Лазаренко став воювати з Кучмою, все оточення Лазаренка мало великі неприємності", – щиросердно зізнається Кириченко.

Однак у парламент він так і не потрапив – фракція "Громади" відразу після виборів нараховувала лише 16 чоловік. Хоча в нього була така можливість – останнім у списку фракції стоїть прізвище колишнього шофера Лазаренка Леоніда Гадяцького, 25-го номера в партійному списку. Його пропустили вперед, швидше за все, за вказівкою Лазаренка. Цікаво, що в 2002 році той же Гадяцький був обраний у парламент за списком Соцпартії (зараз член фракції "Трудова Україна – ПППУ" у парламенті).

Цей факт не перешкодив Кириченку використовувати політичний аргумент на допитах зі швейцарськими суддями в червні 1999 року.

Тоді Кириченко заявив, що його обвинувачення в шахрайстві в угоді з купівлі будиночків через корпорацію GHP "викликані політичними причинами – оскільки і Лазаренко, і Кириченко були активними членами центристської партії Громада" (цитую за питанням адвоката).

"Ви сказали тоді, що партія "Громада" – одна з політичних сил в Україні, що протистоїть президентові Кучмі?"

"Можливо".

Більше того, Кириченко сказав швейцарцям, що був обраний у парламент, і тільки його арешт перешкодив виконати законодавчий борг. Принаймні, як стверджує Вайнберг, про це говориться в підготовленому адвокатами Кириченка від його імені клопотанні про випуск під заставу.

"Ви боялися повертатися в Україну?"

"Так".

"Одна з причин – тому що ви були пов'язані з Лазаренком, що був політичним ворогом Кучми?" – наполягає адвокат.

"Я не можу сказати, що він був політичним..."

"Але вони були ворогами?"

"Так".

"З вашого погляду, Кучма використовує юридичну систему проти ворогів?"

"Звичайно".

"Тобто союзники Лазаренка з партії були посаджені у в'язницю без причини, і ви боялися, що теж саме станеться і з вами?"

(Після довгого роздуму) "Так".

Отже, якщо вірити Кириченку, Лазаренко витратив тільки п'яту частину з неповерненого Кучмі хабара. Адвокатам доведеться ще попотіти, щоб знайти інші "шляхетні мотиви" у діях екс-прем'єра. А поки навіть гроші, отримані від United Energy International – компанії Юлії Тимошенко, Вайнберг спробував представити як "мільйони партії", що приховані від "злочинного режиму".

Спочатку адвокат досить довго випитував у Кириченка, чи відомо йому, з якої причини Тимошенко переказувала гроші для Павла Івановича.

"Я думав, з такою ж метою, що і я переказував. Я знав, що він і з іншими працює 50 на 50".

"Тобто ви думали, але безпосередньо не знали".

"Ні".

"А вам відомо, що вони були зв'язані в одній політичній партії?"

"Я не чув про таку партію в 1995-1996 році (саме до цього періоду відносяться деякі з підозрілих переказів з рахунків компаній Тимошенко)".

"Але вам, напевно, відомо, що вже в цей час об'єднувалися люди, щоб створити партію?" – викрутився адвокат.

Читайте також:

Поцілунок Іуди. Частина ІІІ. 30 срібників

Поцілунок Іуди. Частина друга

Павло Лазаренко – Петро Кириченко: поцілунок Іуди


Перші свідчення на процесі проти Лазаренка в США:


ЛАЗАРЕНКО ЗАЛИШИВСЯ ВИНЕН КУЧМІ 50 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ

Лазаренко купив у Панамі паспорт за 100 тисяч доларів

"Ітера" заявляє, що не давала хабарів Лазаренку

Чи був Лазаренко співвласником "Ітери", довести неможливо

Адвокати Лазаренко будуть доводити його невинуватість за допомогою Пінчука

США НАПОЛЯГАЮТЬ НА ДОПИТІ КУЧМИ В СПРАВІ ЛАЗАРЕНКА

ЛАЗАРЕНКО РОЗПОВІСТЬ У СУДІ, ЯК ЙОГО ПЕРЕСЛІДУВАВ КУЧМА?

Лазаренко одержував гроші від "Ітери". Як акціонер чи як хабара?

Партія Лазаренка викрила вибірковість генпрокуратури: бізнес Кириченка процвітає в Україні

В Америці не вірять, що багатство було потрібне Лазаренку, щоб вижити

Колишній помічник Лазаренка розповість, як екс-прем'єр відмивав гроші

Свідчення помічника Лазаренка Кириченка перенесли. Довжик розповів, як в Україні ділили ринок газу

На суді над Лазаренком згадали Тимошенко. Але нічого кримінального не почули

Пустовойтенко був у курсі справ Лазаренка, заявив свідок на суді в США

Свідок з України розповів, як Лазаренко купив 6 котеджів

Швейцарський банкір розповів на суді в Каліфорнії, що Григоришин був людиною Лазаренка

СУД НАД ЛАЗАРЕНКОМ ПОЧАВСЯ. ВІН ЗАЯВИВ, ЩО ЗАРОБИВ ГРОШІ ЛЕГАЛЬНО І ЙОГО ВИПРАВДАЮТЬ

У Каліфорнії почався суд над Лазаренком: він збирався витратити гроші на повалення Кучми

Інтерв'ю Лазаренка

Павло Лазаренко: "Я звертаюся до рідних Гетьмана і Щербаня – я не мав відношення до цих убивств!"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування