У Росії вважають, що українізація телеканалів не має законної сили

Вівторок, 20 квітня 2004, 12:18
У Москві сподіваються, що чинний донедавна Україні порядок ліцензування ЗМІ, які ведуть мовлення російською мовою, буде збережено.

Про це заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров у вівторок журналістам.

"Ми виходимо з того, що чинний досі порядок, коли допускалося значне мовлення російською мовою, буде збережений. Принаймні, в нашій практичній роботі з українськими колегами ми домагаємося такого розуміння", – сказав Лавров.

Разом з тим він повідомив, що за даними російського МЗС, рішення про припинення ліцензування не мало законодавчої сили. "Ніякого формального рішення не прийнято, законодавчої вимоги не введено, це була рекомендація комітету, який займається питаннями ліцензування", – сказав міністр.

Лавров перед засіданням палати, на якому має бути ратифіковано ряд важливих російсько-українських документів, взяв участь в засіданні комітету Держдуми у справах СНД і зв'язків зі співвітчизниками. Голова цього комітету Андрій Кокошин в бесіді з журналістами зазначив, що за підсумками сьогоднішніх закритих слухань будуть вироблені рекомендації Державної думи. Кокошин зазначив, що ряд пропозицій вже запропонував глава МЗС.

У той же час в повідомленні, розміщеному в понеділок увечері на сайті МЗС РФ, зазначається: "Різких змін статися не повинно, оскільки є великий інтерес українських телеглядачів і радіослухачів до програм і передач російською мовою".

Як зазначається в ньому, представник міністерства, відповідаючи але запитання російської преси, зазначив, що "розвиток державної мови в Україні, в тому числі на телебаченні і радіо, є цілком природним. Однак, необхідно мати на увазі, що цей процес не повинен призводити до ущемлення прав громадян країни, в якій, як відомо, проживає понад вісім мільйонів росіян або більше 17 процентів всього населення, а близько третини громадян України вважають російську мову рідною".

"Ми розраховуємо, що українські власті врахують нашу занепокоєність при виконанні рекомендацій, прийнятих Національною порадою України з питань телерадіомовлення, і будуть виконувати свої міжнародні зобов'язання в гуманітарній області", – зазначається в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що 14 квітня Національною радою України з питань телерадіомовлення було прийнято рішення про необхідність трансляції всіх телевізійних і радіопередач державною мовою.

Інтерфакс-Україна


Читайте також:

Канали Пінчука думають, що рішення Нацради призведе до "розборок" перед виборами

Нацрада проконтролює, як російська мова буде усуватися з ефіру


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...