Янукович вважає, що угода про ЄЕП відповідає інтересам України

Вівторок, 20 квітня 2004, 16:44
Ратифікація парламентом України договорів з Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, про українсько-російський кордон й угоди про Єдиний економічний простір (ЄЕП) ставить крапку в довгих дискусіях з цих питань і відкриває дорогу для виводу української економіки на якісно новий рівень розвитку, вважає прем'єр-міністр України Віктор Янукович.

Янукович переконаний, що прийняте рішення по ЄЕП відповідає українським інтересам, говориться в повідомленні прес-служби уряду, поширеному у вівторок.

На думку прем'єра, формування ЄЕП відкриває новий етап економічної інтеграції України, Росії, Казахстану і Білорусії, економіки яких постійно розвиваються і тому вимагають створення загального ринку. Він вважає, що це – невідворотній процес, що відбувається в усьому світі, і не виключає, що до ЄЕП (Україна, Росія, Білорусія і Казахстан) згодом приєднаються й інші країни СНД.

"Політика України, як будь-якої суверенної держави, спрямована на захист національних інтересів. Показово, що український політикум, позбавляючи комплексів неповноцінності, почав усвідомлювати самодостатність і силу України як повноцінного гравця на міжнародній арені", – говориться в коментарі прем'єра.

"Ми повинні робити все, що допомагає нам бути більш сильними, впливовими і заможними. Наповнення прийнятих документів конкретним змістом підвищить конкурентноздатність України на світових ринках і створить умови для входження до Європейського співтовариства на нових умовах", – вважає Янукович.

За його словами, угода про формування ЄЕП "лежить у площині економічної взаємодії". Головна її ціль – створення зони вільної торгівлі без обмежень і винятків, умов для безперешкодного руху товарів, послуг, робочої сили і капіталів, а також посилення регіонального співробітництва.

Особливо важливим в цій частині є забезпечення науково-технологічної кооперації, що дозволить сконцентрувати зусилля в забезпеченні інноваційного розвитку і відстоюванні позицій на ринках високотехнологічної продукції, з яким у більшості випадків сьогодні виходять високорозвинені країни. Це підвищить конкурентноздатність українських товарів на міжнародних ринках, полегшить взаємодію між виробниками і створить умови для розвитку української економіки.

Янукович відзначає, що документ про формування ЄЕП базується на принципах Всесвітньої організації торгівлі, що гарантує рівність конкурентних можливостей країн - учасниць цієї організації і їх міжнародний правовий захист.

Той факт, що, відповідно до ухваленого документу, кожна країна самостійно визначає глибину кооперації й участі в проекті, свідчить про повагу до суверенних прав усіх держав, відзначив прем'єр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування