Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма "проти полювання на відьом" – він проти переділу власності і за наступність влади

Середа, 21 квітня 2004, 13:38
Президент України Леонід Кучма заявляє про неприпустимість нового циклу перерозподілу власності в країні.

"Я проти полювання на відьом. Новий цикл перерозподілу власності в Україні неприпустимий. Це дуже небезпечна позиція", – заявив Кучма в середу в Києві, виступаючи на науково-практичній конференції, присвяченій стратегії стійкого розвитку і структурної інноваційної перебудови української економіки на 2004-2015 роки.

"Навпаки, повинні йти шляхом збільшення прошарку приватних власників, стимулювання людей до володіння приватною власністю і її ефективного захисту – одного із принципових пріоритетів політики доходів", – вважає президент.

За його словами, для України "надзвичайно гострою" є проблема здійснення ефективної політики доходів, подолання на її основі "глибокої майнової диференціації, що прогресує, і за своїми параметрами давно вже перевищила критично припустимий рівень, що визначає поріг соціальної стабільності". "Мова йде про одну з базових функцій уряду, що реалізується в нас незадовільно. Ми усі пустили ці питання на самоплив", – підкреслив глава держави.

У цьому зв'язку він відзначив актуальність проблеми істотного збільшення, "можливо, на цілий порядок", вартості робочої сили. "Наша задача – протягом найближчих років створити об'єктивні передумови підвищення зарплати як мінімум до 300 доларів на місяць. Розрахунки вказують на те, що це нам під силу", – сказав Кучма.

Він також висловився за збільшення питомої ваги середнього класу "як мінімум до 45-50% від загальної кількості населення" з одночасним скороченням частини людей з доходами нижче прожиткового мінімуму.

При цьому президент підкреслив, що проти "реанімації зрівнялівки". "Переборювати диспропорцію потрібно не штучним обмеженням верхньої планки доходів заможних прошарків населення, у тому числі багатих родин, а навпаки, їхньої легалізації і виведенням із тіні, розширенням прошарку приватних власників, у тому числі землі", – сказав Кучма.

Президент також заявив про необхідність забезпечення наступності державної політики після виборів глави держави.

Кучма підкреслив, що "ключовим моментом президентських виборів у нинішньому році повинно стати забезпечення наступності державної політики в соціальній, економічній і політичній сферах".

"Визнаючи неминучість коригування державної політики відповідно до програмно-ідеологічних установок майбутнього глави держави, ми повинні зробити все, щоб забезпечити наступність курсу держави як необхідну умову збереження позитивних придбань суспільного розвитку", – сказав президент.

На думку глави держави, це вимагає конструктивного підходу й відповідальності з боку всіх політичних сил для проведення виборів у сприятливій політичній атмосфері.

Кучма відзначив, що суспільство "із великим застереженням сприймає будь-які схеми передвиборного процесу, що мають на меті реалізацію суто особистих амбіцій окремих політиків". "Допустити це ми не маємо права", – підкреслив він.

Президент також заявив про необхідність попередження будь-яких спроб утручання зовнішніх сил у виборчу гонку України. "Проведення чесних, прозорих і демократичних виборів президента України варто розглядати і як один із ключових факторів прискорення євроінтеграційних процесів, налагодження продуктивних відносин з провідними демократіями, поліпшення міжнародного іміджу української держави", – підкреслив він.

"Переконаний саме в такому ході подій. Розраховую на мудрість і громадянську позицію кожного", – додав Кучма.

Президент знову підкреслив, що зі свого боку буде робити усе для забезпечення проведення "цивілізованих виборів на демократичній основі в повній відповідності з чинним законодавством".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування