"Financial Times": Янукович зробить ЄЕП передвиборчим гаслом

Середа, 21 квітня 2004, 18:55
Угода про ЄЕП буде відігравати центральну роль у передвиборчій кампанії на виборах президента єдиного кандидата від влади Віктора Януковича.

Про це пише газета "Financial Times", повідомляє Українська служба Бі-Бі-Сі.

Також газета пише, що "угода з Україною підштовхнула російські плани створення регіонального економічного блоку".

"Угода, схвалена попри гучні протести української парламентської опозиції, постає найбільшим досі успіхом Росії у напрямку поєднання колишніх республік СРСР у новому блоку під проводом Росії", – пише часопис.

Газета додає, що попередні зусилля Росії задля залучення до сфери свого впливу колишніх радянських республік, включно зі створенням СНД, а також російсько-білоруський союз не мали успіху головним чином через те, що Україна відмовлялась входити до будь-якого блоку, участь у якому означала б делегування частки свого суверенітету.

Газета стверджує, що залишається незрозумілим, чи Україна врешті поступиться часткою свого суверенітету у новому об’єднанні ЄЕП. Першим кроком України у ЄЕП має бути крок, якого найбільше прагне український прем’єр Янукович. Йдеться про зону вільної торгівлі.

Найсуперечливішим етапом ЄЕП газета вважає створення спільного керівного органу, якому країни-члени делегуватимуть частину свого суверенітету у плані економічної політики.

"Згідно з угодою, кожна країна здобуде місце у цьому керівному органі відповідно до пропорції, яка ґрунтуватиметься на економічному потенціалі тієї чи іншої країни. І тут не важко вирахувати, що Росія матиме більшу кількість місць, а відтак і матиме вирішальне слово у процесі ухвалення рішень", – пише газета.

Газета "Financial Times" повідомляє, що головний опонент прем’єра Януковича на президентських виборах Віктор Ющенко обіцяє скасувати участь України в ЄЕП у разі обрання його президентом України і натомість концентруватися на інтеграції з НАТО та Європейським Союзом.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування