Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Реверс "Одеса - Броди" для Росії років 15 буде ще актуальним

Четвер, 22 квітня 2004, 12:39
Російська ТНК не втратила інтересу до реверсу нафтопроводу "Одеса - Броди" і дотримується тих самих позицій, що і раніше.

Про це повідомив президент Торгового дому "ТНК-Україна" Олександр Городецький, коментуючи недавні висловлювання глави російської компанії "Транснафта" Семена Вайнштока про те, що Росії реверс "Одеса – Броди" більше не цікавий.

"Проект транспортування російської нафти з Брод до Одеси видається нам не тільки можливим, але і реальним, життєздатним з комерційної точки зору", – сказав Городецький.

Більш того, вважає президент ТД "ТНК-Україна", якщо Україна змінить свою категоричну позицію стосовно "Одеса – Броди" (відмовлення від реверса), російська сторона вивчить не тільки можливість завантаження цього нафтопроводу і нафтотерміналу "Південний", але і підписання угоди на 15 років про транзит російської сировини українською територією.

Городецький констатував, що в зараз "Транснафта" уже дійсно не зможе внести в графік обсяги нафти, що могли б піти через Броди на Одесу, але це питання стане актуальним при створенні графіка на четвертий квартал цього року, а також на 2005 рік.

"Україна ще має шанс зарезервувати в ньому 9 млн. тонн нафти для завантаження магістралі "Одеса – Броди", – відзначив Городецький.

При цьому він вважає некоректними спроби підводити під здорові економічні розрахунки політичне підґрунтя, "обвинувачуючи росіян у навмисному затягуванні реалізації прямого напрямку нафтопроводу".

Як повідомлялося, 19 квітня в Лондоні глава "Транснафти" Семен Вайншток заявив, що питання про реверс нафтопроводу "Одеса – Броди" для Росії вже не актуальне.

За його словами, реверс "Одеса – Броди" був необхідний для того, щоб без проблем і екстраординарних заходів ввести додаткові експортні потужності Балтійської трубопровідної системи (БТС), збільшивши їх до 42 млн. тонн на рік.

"Але цю проблему ми уже вирішили в лютому. У 2005 році потужність БТС буде збільшена до 50 млн. тонн. І актуальність реверса "Одеса – Броди" вже зникла", – сказав він.

ТНК-ВР пропонувала Україні поставити 380-420 тис. тонн технологічної російської нафти сорту Urals як товарний кредит на три роки для заповнення "Одеса – Броди", а також забезпечувати до 9 млн. тонн нафти на рік для прокачування. Американська "Chevron" запропонувала транспортування нафти по нафтопроводу в прямому напрямку вже в нинішньому році.

Кабінет міністрів 4 лютого цього року ухвалив рішення про використання нафтопроводу "Одеса – Броди" в прямому напрямку. У рамках цього рішення уряд створив робочу групу, що буде вирішувати з власниками нафти питання спільного використання нафтопроводу. Уряд також підтримав законопроект про передачу в концесію нафтопроводу "Одеса – Броди" і морського нафтотерміналу "Південний".

Перша черга нафтотранспортної системи "Одеса – Броди" здана до експлуатації в травні 2002 року. Її пропускна здатність – 9-14,5 млн. тонн нафти на рік. Передбачається також розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Росію більше не хвилює реверс "Одеса – Броди"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування