КУЧМА НАЗИВАЄ УКРАЇНІЗАЦІЮ ТБ НЕКОНСТИТУЦІЙНОЮ

Четвер, 22 квітня 2004, 13:46
Президент України Леонід Кучма заявляє, що рішення Національної ради з телебачення і радіомовлення про обов'язкове мовлення українських аудіовізуальних мас-медіа державною мовою є неконституційним і має бути приведене у відповідність до Основного закону.

"Це рішення не відповідає Конституції, воно має бути приведене у відповідність з чинною Конституцією. Я впевнений, що так воно і буде", – сказав він в інтерв'ю журналістам у Бахчисараї.

Як повідомлялося, 14 квітня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила постанову про використання державної мови в сфері діяльності аудіовізуальних ЗМІ.

Нацрада відзначила, що необхідність ухвалення цього рішення обумовлена незадовільним виконанням значною кількістю вітчизняних телерадіоорганізацій (ТРО) законодавства й умов ліцензій щодо використання української мови.

Цим рішенням передбачено провести моніторинг вітчизняних ТРО щодо виконання ними вимог і рекомендацій, які містяться в рішенні. Також передбачено створення постійної робочої групи з питань вжитку і нормативного використання державної мови в сфері діяльності аудіовізуальних ЗМІ.

Рішенням ставиться вимога щодо забезпечення мовлення тільки державною мовою для загальнонаціональних каналів. Нацрада буде враховувати тенденції зміни мовної політики для кожної окремої ТРО.

Місцеві ТРО мають можливість регулювати мовну ситуацію в ефірі на прохання громад нацменшин, що проживають у тому або іншому регіоні, на підставі даних останнього перепису населення або шляхом внесення звертання до Нацради.

Нацрада готова врахувати побажання таких ТРО і внести відповідні зміни в ліцензії стосовно частки мовлення іншими мовами (у місцях компактного проживання нацменшин).

Для електронних ЗМІ Нацрада передбачила поетапність врегулювання мовної ситуації. Це рішення, насамперед, стосується ефірних вітчизняних ТРО. Створена робоча група Нацради обговорить шляхи покращення мовної ситуації в кабельних мережах.

Затверджені в рішенні Нацради рекомендації з визначення мови програм і передач у програмних концепціях ТРО, що мовлять на території України або претендують на одержання ліцензій, є його складовою частиною.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News