Поцілунок Іуди. Частина V. Кириченко не зміг завалити Лазаренка?

П'ятниця, 23 квітня 2004, 11:54
Читайте початок історії про свідчення колишнього партнера Лазаренка Петра Кириченка в американському суді:
1. Павло Лазаренко – Петро Кириченко: поцілунок Іуди
2. Поцілунок Іуди. Частина друга
3. Поцілунок Іуди. Частина ІІІ. 30 срібників
4. Поцілунок Іуди. Частина IV. Лазаренко як опозиційний політик



Підіб'ємо деякі підсумки допитів головного свідка обвинувачення Петра Кириченка у справі "США проти Лазаренка". Думка не фахівця, але спостерігача – Лазаренко може бути задоволений виступом Кириченка в якості новоявленого Іуди. На погляд журналістів, які стежили за його свідченнями, Кириченко часом поводився не зовсім як свідок з боку американської прокуратури. Скажімо прямо, Петро Миколайович зовсім не схожий на чесного борця з корупцією, готового на все, щоб "розповісти правду".

Зовсім навпаки. Його часом занадто відверті заяви, коли він явно боявся, що Лазаренко його "здасть", або повна жадібної образи репліка про конфіскацію 3 мільйонів доларів у якості "добровільного внеску", і вже точно – фраза про Іуду, що вирвалася – все це зовсім не працювало на імідж "правдолюбця".

Не знаю, як сприйняли присяжні цю людину невідомої їм породи "український підприємець". Але особисто мене він не переконав.

Говорив Кириченко зазвичай дуже коротко, плутано відповідаючи на питання. У випадку, коли адвокати запитували його про щось, а він не хотів давати позитивну відповідь, найчастіше він відповідав чимось на кшталт "може бути" або "можливо".

Анітрохи не більш говіркий Кириченко був і на допиті прокурора – напевно, думав, що чим менше про Лазаренка (а значить, і про нього) довідаються, тим краще.

Знову ж, якщо прокуратура хотіла продемонструвати в особі Кириченка змученого вимаганням Лазаренка чесного бізнесмена, то особисто мені на розум відразу спадають знамениті слова майстра – "Не вірю!". Може, десь на початку своїх контактів з Лазаренком він і мучився, приймаючи важке для себе рішення, називав Лазаренка про себе "здирником" і довго стояв у церкві зі свічкою, щоб замолити гріхи, то вже через рік-другий мільйони доларів стали головним фактором у пошуках власного виправдання.

Більше того, як справедливо задавалися питанням адвокати Лазаренка, зустрічаються ж в Україні бізнесмени "без даху" – тобто ті, які не працюють під чиїмсь заступництвом і не діляться! Напевно, є... Але тут я цілком згодна з Кириченком – вузьке коло цих запеклих підприємців. Вони теж, до речі, робили непростий вибір між мільйонами а-ля Кириченко, забезпеченим майбутнім своїх дітей і спокійною совістю.

У принципі, знайомства і високе заступництво мають вагу в усьому світі – цивілізованому й особливо не дуже. Але в цивілізованому світі кожна людина може насамперед сподіватися на власні сили. Якщо в неї є ідея, вміння і сили – вона може реалізувати практично все.

В Україні ще довго будуть діяти хижацькі принципи "виживає найсильніший" у бізнесі, що значить – "найближчий до сонця". Чим серйозніше в тебе дах, чим більше ти знаєш про те, кому, скільки і як треба заплатити, тим надійніший твій бізнес і твої перспективи. Слово "перспективи" якось не в'яжеться з усією цією похмурою картинкою...

Щоб приватизувати металургійний завод, треба звертатися до Кучми

Як Кириченко розповідає присяжним про принципи "прозорої" приватизації в Україні.

Прокурор: "Яку роль Лазаренко відігравав у процесі приватизації?"

Кириченко: "Головну роль. Без нього... Ну, він говорив – кому приватизувати, як і за якою ціною. Це знову – які підприємства розглядати. Є такі підприємства, щодо яких вирішує, хто приватизує, президент. Є такі підприємства, де вирішує прем'єр. Чим менше підприємство, тим нижчий посадовець вирішує".

Прокурор: "Як ви розуміли, у чому роль Лазаренка?"

Кириченко: "Роль дуже проста. Я займався особисто приватизацією, і я це знаю – були спеціальні комісії, багато чого, але без команди Лазаренка... Наприклад, для великого металургійного заводу його рішення було недостатньо. А якщо пивзавод, тоді – так. По ідеї, має бути конкурс, умови конкурсу. І на конкурсній основі мала проходити приватизація".

Прокурор: "І так і відбувалося?"

Кириченко: "Ні".

Прокурор: "А як відбувалося в реальності? Ви особисто брали участь у приватизації?!"

Кириченко: "Так. Візьмемо, наприклад, пивзавод. Директор цього заводу і глава комісії – Лазаренко мені говорить – ти підеш туди, і я їм сказав, що ти будеш займатися приватизацією".

Прокурор: "Ви коли-небудь говорили, що Лазаренко володіє частиною цієї компанії?"

Кириченко: "Ні".

Чесно кажучи, після одкровень Кириченка мало віриться в те, що робив він усе це без бажання, стаючи на горло власній пісні. При цьому Кириченко має надзвичайну пам'ять щодо певних речей. Наприклад, через 8 років безпомилково може назвати суму і предмет контракту, укладеного Юлією Тимошенко.

На прохання прокурора уточнити, чому він такий впевнений у тому, що 800 тисяч доларів, які прийшли на його рахунок, надійшли саме від компаній Тимошенко, Кириченко швидко знайшовся з відповіддю:

"Він (Лазаренко) сам говорив, що працює 50 на 50. І сума тут підходить – компанія Тимошенко в цей час взяла 20 тис. тонн соняшника, на яких можна було заробити 1 млн. 600 тисяч. 800 тисяч – саме половина".

Про контракт Кириченко довідався від своїх підлеглих. Це ж як Кириченко переживав, що хтось інший, крім нього, одержує з панської руки! Чи не занадто легко він згадав дату і суми угоди, та ще і чужої?!

Як ми вже говорили, адвокати Лазаренка спробують представити Кириченка як особу, не варту довіри.

У цьому їм допоможе вже оприлюднена на суді інформація. Наприклад, його податкова декларація за 1994 рік.

Як повідомив адвокат, цього року Кириченко почав у США свій бізнес і створив компанію ABS Int., "тому що в США сприятлива для бізнесу атмосфера і працює банківська система".

Кириченко стверджує, що ніякої вигоди від грошей Лазаренко не одержував.

Однак адвокати нагадали йому, що вже тоді він планував залишитися в США. Для чого йому тоді довелося заповнити податкову декларацію. Освіжити пам'ять Кириченко допомогла товста папка з документами.

У документах його компанії за 1994 рік було зазначено, що обсяг продажів ABS Int. склав більше 13 мільйонів доларів. Зрозуміло, що молодий бізнес Кириченка не міг бути настільки успішним. Після довгих уточнень і освіження пам'яті (врешті-решт, це ж не контракт Тимошенко!) Кириченко "згадав", що ця декларація фальшива.

Виявилося, що продажів не було, а гроші були прислані Лазаренко. Адвокати стверджують, що Кириченко умовив Лазаренка допомогти йому переказом грошей, щоб продемонструвати бізнес-активність його фірми. Більше того, для Лазаренка не було ніякої необхідності пересилати гроші в США – у той час у нього були відкриті як мінімум два рахунки у швейцарських банках.

Кириченко не погоджується з цим. "З якої статі Лазаренко надсилає вам гроші – щоб підтримати вас?"

"Гроші були прислані Лазаренком", – повторював як папуга Кириченко, що, напевно, було правдою, але не відповіддю на поставлене питання.

За що Кириченко купив зелену карту?

Кириченко не завжди був щасливим – у 1997 році його бізнесом зацікавились податкові служби США. "Були виписані фактично фіктивні інвойси (щоб покрити більш 13 мільйонів доларів). Це було приготовлено у Варшаві в моєму офісі. Звичайно, це була дурість велика, не знаючи законів – це була велика помилка і дурість".

Коли під час обговорення в прокуратурі кандидатури Кириченка на посаду "головного свідка" постало питання про провалену податкову декларацію, він сказав, що приготував фальшиві документи, щоб сховати рахунки Лазаренка. Якщо Лазаренко оголосять злочинцем, на нього можна буде списати все, що вже досить успішно роблять в Україні.

Як з'ясувалося день по тому, ці мільйони Кириченко використовував у документах на одержання "зеленої карти" для себе і своєї дочки. У таких випадках звичайно роботодавець пише лист в імміграційну службу і просить їх видати його працівнику "зелену карту". При цьому йому треба довести, що в США він такого працівника вдень з вогнем не знайде.

В якості боса Кириченка виступав віце-президент компанії ABS (у якій сам Кириченко обіймав посаду президента). А як доказ унікальності бізнесових здібностей останнього була надана довідка про бізнес-активність його компанії – на 13 з лишком мільйонів доларів.

"Ці інвойси і все інше було зроблено для Лазаренка, щоб сховати його гроші, і один обман потягнув за собою інший", – врешті-решт вийшов із себе Кириченко. "Саме це я і хотів продемонструвати – ви починаєте з одного обману, і він тягне за собою інший", – із задоволенням парирував адвокат Лазаренка Дорон Вайнберг.

Після допитів Кириченка на суді в Сан-Франциско продовжується "кіно" – присяжним продовжують крутити записи допитів свідків з України, зроблені американськими юристами восени минулого року.

На цьому тижні прокуратура допитує агента податкової служби Чарлі Тома, який докладно розповідає про рух грошей на рахунках Лазаренка і Кириченка.

Можливо, вже наступного тижня закінчаться допити свідків обвинувачення. Тоді почнеться найцікавіше – вигороджування Лазаренка його захисниками. І довгоочікуваний викривальний виступ самого Лазаренка у суді.

Судячи з інформації з офіційного сайту судді Дженкінса, він збирається провести майже весь червень у відпустці. Не виключено, що він розраховує закінчити цю справу до свого відходу на відпочинок. Не даремно ж присяжні просиджують у залі суду по 5 годин 4 дні на тиждень!

Тобто не виключено, що вже на початку червня доля Лазаренка буде вирішена. А країна довідається про те, про що він так довго мовчав.

Читайте також про перші свідчення на процесі проти Лазаренка в США:

ЛАЗАРЕНКО ЗАЛИШИВСЯ ВИНЕН КУЧМІ 50 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ

Лазаренко купив у Панамі паспорт за 100 тисяч доларів

"Ітера" заявляє, що не давала хабарів Лазаренку

Чи був Лазаренко співвласником "Ітери", довести неможливо

Адвокати Лазаренка будуть доводити його невинність за допомогою Пінчука

ЛАЗАРЕНКО РОЗПОВІСТЬ У СУДІ, ЯК ЙОГО ПЕРЕСЛІДУВАВ КУЧМА?

США НАПОЛЯГАЮТЬ НА ДОПИТІ КУЧМИ В СПРАВІ ЛАЗАРЕНКА

Лазаренко одержував гроші від "Ітери". Як акціонер або як хабара?

Партія Лазаренка викрила вибірковість генпрокуратури: бізнес Кириченко процвітає в Україні

В Америці не вірять, що багатство було потрібно Лазаренку, щоб вижити

Колишній помічник Лазаренка розповість, як екс-прем'єр відмивав гроші

Свідчення помічника Лазаренка Кириченка перенесли. Довжик розповів, як в Україні ділили ринок газу

На суді над Лазаренком згадали Тимошенко. Але нічого кримінального не почули

Пустовойтенко був у курсі справ Лазаренка, заявив свідок на суді в США

Свідок з України розповів, як Лазаренко купив 6 котеджів

Швейцарський банкір розповів на суді в Каліфорнії, що Григоришин був людиною Лазаренка

У Каліфорнії почався суд над Лазаренком: він збирався витратити гроші на скинення Кучми

У СУДІ НАД ЛАЗАРЕНКОМ БУДУТЬ ЗАПИСИ МЕЛЬНИЧЕНКА. ПОТІМ ВІДКРИЮТЬ СПРАВУ ПРОТИ КУЧМИ?

В Америці Лазаренко посивів і став активним українським політиком

Інтерв'ю Лазаренко

Павло Лазаренко: "Я звертаюся до рідних Гетьмана і Щербаня – я не мав відношення до цих убивств!"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування