"UPI": ЄЕП продемонстрував, що Україна не є надійним партнером ані для ЄС, ані для Росії

П'ятниця, 23 квітня 2004, 19:22
Ратифікація Україною угоди про ЄЕП продемонструвала, що країна не є надійним партнером ані для Євросоюзу, ані для Росії.

Про це в п'ятницю пише американська газета "United Press International", коментуючи ратифікацію низки українсько-російських угод Верховною Радою України і Державною думою Росії, зокрема про ЄЕП і про спільне використання Азовського моря та Керченської протоки.

"Український зовнішньополітичний курс, мабуть, можна назвати самим "еклектичним" у світі, – відзначає видання. – Часто можна почути, що існують "дві Україна".

"У географічному плані половина країни тяжіє до Заходу, а інша – має міцні історичні зв'язки з Росією. Сила і вплив цих "двох Україн" виявляється в зовнішньополітичному курсі країни щодо ЄС, що розширюється, і Росії. Однак існує і "третя Україна", що відкидає як "західно-європейську", так і "східнослов'янську" політичну гегемонію", – пише "United Press International".

"Еклектичність зовнішньої політики України – прояв того, що процес державного будівництва в цій країні зайшов у тупик. Українці, що складають третю групу, відкидають і український націоналізм, і "євразійський" або "неорадянський" патріотизм. До неї входять багато хто з тих, кому перехід України від комунізму до капіталізму не приніс ніяких переваг", – говориться в статті.

Головну відповідальність за появу цієї групи, на думку газети, несе політична еліта країни, успадкована від радянської епохи. "Не маючи жодної осмисленої ідеології, крім "влади заради самої влади", нинішня керівна еліта насаджує неповагу до закону, невтримну корупцію і широкомасштабне спостереження спецслужб за громадянами країни", – говориться в статті.

Газета затверджує, що на цьому тижні Україна спробувала виявити себе як "добрий сусід" щодо ЄС і Росії одночасно. "Але на ділі вона продемонструвала, що, можливо, не є надійним партнером ані для тих, ані для інших. Надмірні обіцянки на адресу ЄС і Росії тільки збільшують розкол між одними групами українців і підсилюють відчуженість інших", – стверджує автор статті.

На думку автора, Україна може стати надійним партнером тільки тоді, коли більшість її жителів нарешті зрозуміють, у чому полягає благо в першу чергу для самої України, а потім уже для її сусідів. "З огляду на характер нинішньої політичної еліти країни, ця перспектива видається досить віддаленої", – пише автор.

За матеріалами інтернет-сайтy www.inopressa.ru


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування