Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Саакашвілі зустрінеться з Кучмою і поговорить з Ющенком про проблеми в Мукачевому

Понеділок, 26 квітня 2004, 00:00
Президент Грузії Михайло Саакашвілі прибув в Україну з дводенним офіційним візитом у понеділок.

Грузинського лідера в київському аеропорті "Бориспіль" зустрічали перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Єльченко, посол Грузії в Україні Григол Катамадзе, міський голова Києва Олександр Омельченко.

Як повідомлялося, у ході телефонної розмови 5 квітня президенти України і Грузії Леонід Кучма і Михайло Саакашвілі домовилися про обмін візитами.

Кучма і Саакашвілі зустрінуться у вівторок. Спочатку в Маріїнському палаці пройде офіційна церемонія зустрічі. Потім глави держав зустрінуться у форматі "віч-на-віч".

Пізніше президенти очолять українсько-грузинські переговори в розширеному складі, після чого запланована зустріч глав держав із представниками ЗМІ. У цей же день планується зустріч Саакашвілі з прем'єр-міністром України Віктором Януковичем.

Президент Грузії також проведе зустріч із професорсько-викладацьким складом і студентами Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Шевченка і відвідає Національний музей "Чорнобиль".

У середу, 28 квітня, Саакашвілі зустрінеться з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком. Це останній день його візиту в Україну.

У ході візиту президент Грузії має намір зустрітися з представниками української опозиції.

У тбіліському аеропорту президент заявив журналістам, що Україна для нього "дуже близька, дружня" країна: "Грузія й Україна мають гарні перспективи, так як і у взаємодії з Росією".

Саакашвілі не бачить нічого поганого в тому, що планує в Києві зустрітися з представниками української опозиції: "Можливо президенти СНД цього і не роблять, але серед європейських лідерів подібна практика – звичайне явище".

Саакашвілі відзначив, що зустрічі з лідерами опозиції не є проявом неповаги до української влади, "це звичайний прояв президента демократичної держави".

В інтерв'ю журналістам після прибуття Саакашвілі відзначив, що прибув в Україну на запрошення свого українського колеги Леоніда Кучми.

За словами грузинського лідера, головною метою візиту є "зміцнення наших традиційних дружніх взаємин, що я дуже ціную як президент Грузії, як громадянин своєї країни".

Саакашвілі повідомив, що в ході візиту, зокрема, буде обговорюватися питання співробітництва у фінансовій і транспортній сферах, а також перспективи інтеграції обох країн у Євросоюз. "Я думаю, у нас дуже гарні перспективи для співробітництва", – підкреслив він.

У ході візиту в Київ президента Грузії Михайла Саакашвілі планується його зустріч з лідером блоку "Наша Україна" Віктором Ющенком. Про це повідомила прес-секретар лідера блоку Ірина Геращенко.

За словами Геращенко, планується, що в зустрічі Ющенка із Саакашвілі також візьмуть участь кілька представників парламентської фракції "Наша Україна".

Сторони мають намір обговорити політичну ситуацію в Грузії й Україні, питання міжпарламентського і політичного, а також міжпартійного співробітництва, оскільки між блоком "Наша Україна" і очолюваним Саакашвілі грузинським політичним об'єднанням "Єдиний національний рух" укладена відповідна угода.

Не виключено також, що Ющенко поінформує Саакашвілі про ситуацію, що склалася у Мукачевому у зв'язку з недавніми виборами міського голови, у яких брав участь представник блоку "Наша Україна". Після виборів 18 березня тервиборчком оголосив переможцем Ернеста Нусера, якого, зокрема, підтримувала СДПУ(о). Проти цього категорично заперечує блок "Наша Україна", за даними якого на виборах здобув перемогу його кандидат Віктор Балога.

Це буде перший офіційний візит Саакашвілі в Україну після його обрання президентом. З неофіційним візитом він був у Києві 12-13 грудня минулого року, ще до перемоги на президентських виборах. Тоді лідер блоку "Наша Україна" Ющенко і Саакашвілі як лідер грузинського політичного об'єднання "Єдиний національний рух" підписали угоду про співробітництво.

Під час перебування в Києві Саакашвілі також зустрівся з лідерами опозиції Олександром Морозом і Юлією Тимошенко.

Президентські вибори в Грузії відбулися 4 січня. Саакашвілі одержав 96% голосів виборців.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...