Пайфер і Литвин чекають, коли буде покарано винних у подіях в Мукачевому

Понеділок, 26 квітня 2004, 11:33
Помічник заступника держсекретаря США Стівен Пайфер сподівається, що розслідування порушень на виборах міського голови Мукачевого буде проведено якнайшвидше та дасть змогу зробити об'єктивні оцінки та висновки.

"Ми сподіваємося, що розслідування буде проведене і що воно дасть справедливі, об'єктивні оцінки того, що сталося, і відповідні наслідки", – заявив Пайфер в інтерв'ю журналістам у понеділок в Києві після закінчення зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином.

Він підкреслив, що для нього зустріч з українським спікером була дуже корисною, оскільки голова Верховної Ради поінформував його про останні події в Україні.

Зі слів Пайфера, він приїхав у Київ для того, щоб "підкреслити вагомість, якої США надає демократичним процесам в Україні, і для того, щоб висловити підтримку, яку США надаватимуть для проведення чесних і вільних президентських виборів в Україні".

Він зазначив, що як його начальницю, заступника держсекретаря США Елізабет Джонсон, так і його самого дуже "стурбувала ситуація і звіт про те, що відбувається в Мукачевому".

"Ми думаємо, що тут є дійсно сумніви відносно результатів, які були оголошені, – чи дійсно вони представляють реальну думку виборців", – підкреслив Пайфер.

У той же час помічник заступника держсекретаря вітає той факт, що президент України дав розпорядження про проведення детального розслідування по цій ситуації.

Як повідомила журналістам глава прес-служби Верховної Ради України Вікторія Шведова, на зустрічі з Пайфером Литвин підкреслив, що для українського парламенту "принципово важливо дати об'єктивну оцінку подіям в Мукачевому для того, щоб виключити подібні прояви в майбутньому".

Спікер висловив надію, що ситуація з виборами в Мукачевому стане уроком, але, на думку Литвина, цей урок "не буде повним без заходів, які мають бути прийняті відносно виявлених порушень".

Спікер поінформував гостя про те, що, "ймовірно, після 10 травня" Верховна Рада знову заслухає звіти керівників правоохоронних відомств про заходи, вжиті в зв'язку з мукачівськими подіями.

Помічник заступника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Стівен Пайфер (Deputy Assistant Secretary for European and Eurasian Affairs Steven Pifer) перебуває в Україні з візитом до 27 квітня.

На зустрічах з керівництвом країни Пайфер має намір обговорити питання, підняті під час візиту в Україну у березні заступника держсекретаря США Річарда Армітеджа, зокрема, необхідність проведення чесних і прозорих виборів президента.

Останнього разу Пайфер був в Україні у листопаді 2002 року.

З січня 1998 по жовтень 2000 року Пайфер очолював посольство США в Україні. Він був третім американським послом у Києві з часу отримання Україною незалежності в 1991 році.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

США НЕ ВИЗНАЛИ ПЕРЕМОГИ СДПУ(о) В МУКАЧЕВОМУ І ВИМАГАЮТЬ БІЛЬШЕ ТАКОГО НЕ ПОВТОРЮВАТИ

США ЗНОВУ ВИМАГАЮТЬ ЧЕСНИХ ВИБОРІВ В УКРАЇНІ

Черномирдін проти США, які "лазять по всій Україні"

США ПОЛІПШАТЬ ВІДНОСИНИ З УКРАЇНОЮ ПІСЛЯ ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА

У Стамбулі США перевірять, який Кучма демократ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...