ЛИТВИН: РОЗГЛЯД АЛЬТЕРНАТИВНИХ ПРОЕКТІВ ЗМІН У КОНСТИТУЦІЮ - НЕПЕРСПЕКТИВНИЙ

Понеділок, 26 квітня 2004, 11:45
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає безперспективним розгляд у парламенті альтернативних законопроектів змін у Конституцію, схвалених Конституційним судом.

"Зараз деякі депутати вважають, що необхідно розглянути інші законопроекти, що також були схвалені Конституційним судом. Проте це не має ані правових, ані політичних перспектив", – заявив Литвин у понеділок у Києві на зустрічі з помічником заступника держсекретаря США Стівеном Пайфером.

Про це повідомила журналістам після зустрічі керівник прес-служби Верховної Ради Вікторія Шведова.

Литвин, на прохання гостя, поінформував його про ситуацію з проведенням конституційної реформи в Україні.

Коментуючи думки про можливості розгляду схвалених КС законопроектів змін у Конституцію, альтернативних не підтриманому парламентом (№4105), Литвин підкреслив, що мова йде про внесення змін у ті самі статті Конституції, що суперечить статті 158 Основного закону.

"Ми можемо продовжити конституційний процес, приймаючи закони в розвиток Конституції", – сказав спікер, додавши, що одним з таки законів міг би стати закон про Кабінет міністрів.

Торкаючись теми президентських виборів, Литвин повідомив, що Верховна Рада прийняла "гарний закон про президента", і запевнив Пайфера, що парламент буде контролювати прозорість і демократичність виборів. "Ми зацікавлені в демократичному і прозорому виборчому процесі", – сказав він.

Спікер відзначив, що Україна сьогодні "фактично уже ввійшла в передвиборну кампанію, і зараз відбувається позиціонування політичних сил", а центром політичного життя став парламент. Він висловив переконання в необхідності зберегти сьогодні взаєморозуміння у Верховній Раді.

На думку спікера, парламент повинен бути відповідальним за те, щоб політичні процеси в країні відбувалися прозоро і демократично.

Литвин висловив також упевненість, що в цей відповідальний період Україна "повинна втягуватися в європейські і євроатлантичні справи".

Говорячи про співробітництво України і США, Литвин підкреслив важливість налагодження системного співробітництва з американським Конгресом. Він передав Пайферу лист із запрошенням для представників Конгресу США відвідати Україну з офіційним візитом у зручний для них час.

Пайфер висловив думку, що розширення контактів між українським і американським парламентами сприятиме кращому взаєморозумінню між двома народами. "Ми будемо сприяти встановленню гарних відносин між Верховною Радою і Конгресом", – заявив він.

Інтерфакс-Україна



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...