Чалий: послання Кучми "Європейський вибір" і ЄЕП виключають одне одного

Понеділок, 26 квітня 2004, 16:30
Перший заступник міністра іноземних справ Олександр Чалий відзначає протиріччя між курсом на євроінтеграцію і створенням ЄЕП.

В інтерв'ю газеті "Бізнес" Чалий відзначив, що якщо ЄЕП обмежиться створенням зони вільної торгівлі, то це дасть можливість Україні "продовжити свою самостійну євроінтеграційну політику".

"Якщо ж участь України в ЄЕП отримає форму митного союзу, ми не зможемо самостійно інтегруватися в ЄС", – сказав він.

"У цьому контексті найближчим часом головним викликом для нашої зовнішньої політики стане неможливість сполучення двох взаємовиключних цілей: створення 2007 року митного союзу з ЄС у світлі стратегії, проголошеної в посланні президента "Європейський вибір", та створення до 2009 у рамках ЄЕП митного союзу за участю України", – відзначив Чалий.

На думку Чалого, "однозначна відповідь на це ключове питання буде дана найближчим часом".

Перший заступник міністра також відзначив несправедливість у питанні надання Україні статусу держави з ринковою економікою.

"До 1 травня це питання ЄС вирішене не буде", – сказав Чалий. Він додав, що Україна продовжує вести "напружені консультації" з ЄС і очікує, що принципове рішення буде прийнято "в найближчий час".

"Я вважаю, що Єврокомісія штучно затягує бюрократичну процедуру розгляду цього питання, певною мірою проводячи у відношенні України дискримінаційну політику подвійних стандартів", – заявив Чалий.

Як відомо, в МЗС Чалий є куратором напряму європейської інтеграції.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...