Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко схожий на Путіна?

Понеділок, 26 квітня 2004, 18:56
Вступ у ЄЕП підтверджує, що Україна є не об’єктом, а суб’єктом міжнародної політики. Але залежними є як російський, так і західний вектор української зовнішньої політики.

Про це, зокрема, йшлося на семінарі "Вибори-2004 – внутрішні загрози й зовнішні виклики", що відбувся у понеділок у Російському медіа-центрі.

"Україна все більше виступає не як суб'єкт, а як об'єкт чужого впливу", – вважає президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

На думку Єрмолаєва, "ЄЕП є частиною нового проекту формування російського полюсу впливу", і тому Україна, беручи участь в ЄЕП, "мимоволі, по факту участі в цьому проекті" згортає свої євроінтеграційні перспективи.

Більше того, на думку Єрмолаєва, з боку частини політичної еліти "ми стаємо свідками розчарування в Європі як в стратегічному виборі в широкому смислі слова". Про це свідчать, на думку політолога, критичні оцінки, які зараз вучать не лише на адресу ЄС, а і "Європи як ціннісного вибору".

Разом з тим, на думку російського політолога Андрія Окари, вибір між Ющенком і Януковичем не є "цивілізаційним вибором". Понад те, як вважає Окара, незалежно від того, хто з них двох стане президентом, "суб'єктний статус України" в міжнародній політиці не зміниться.

"Головний ворог Ющенка – не Медведчук і не Янукович", – вважає Окара. На його думку, для лідера "Нашої України" "головний ворог – відсутність ідеології і розуміння того, як треба перетворювати буття".

Разом з тим, за словами Окари, Ющенка передусім вирізняє "унікальна харизма" і те, що можна визначити як "людина долі". На думку московського політолога, "між окремими складовими образу Путіна зразка 2000 року" і нинішнім образом Ющенка є багато схожого.

За оцінками Окари, зробленими на підставі даних українських соціологічних опитувань, сьогодні президентські шанси Ющенка і Януковича у відсотковому вираженні розподіляються у пропорції 45% проти 35%.

Разом з тим, досить великі шанси, на думку Окари, на президентських виборах мав би "кандидат від "третьої сили". Для цього, на думку політолога, потрібно три речі: "потенційно харизматичний кандидат, три місяці часу, 25 мільйонів доларів, а ще краще – 40".

Окара вважає, що "уявлення про те, що у Ющенка немає прихильників у російській політичній еліті, або лише Хакамада й Нємцов, – уже в минулому". "Насправді все не так", – підкреслив Окара, однак не розвинув свою думку.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування