Міжнародні спостерігачі можуть підтвердити, що в Мукачевому переміг Балога, а не Нусер

Вівторок, 27 квітня 2004, 12:10
Міжнародні спостерігачі на виборах міського голови Мукачевого можуть підтвердити, що результати на дільницях не відповідали результатам, оприлюдненим Мукачівською виборчою комісією.

Про це заявив член Конгресу Парламентської Асамблеї Ради Європи угорський депутат Дьордь Берґу в інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі.

За словами Бергу, результати виборів не можуть бути визнані дійсними. "Бо на більшості дільниць для голосування були присутні спостерігачі – у тому числі міжнародні спостерігачі, місцеві неурядові організації та депутати. І ми можемо підтвердити, що результати на дільницях не відповідали результатам, оприлюдненим Мукачівською виборчою комісією", – зазначив він.

"Тож, на мою думку, безумовно, є підстави не визнати дійсними оголошені результати мукачівських виборів", – додав член Конгресу.

Порівнюючи вибори в Мукачевому з місцевими виборами 1999 року у Вірменії та муніципальними 2002 року в Косові, Берґу зауважив, що вибори в Мукачевому були "найдивнішим досвідом з-поміж усіх країн", в яких побувала їхня група спостерігачів.

"Бо там можна було побачити на власні очі всі види порушень, про які в інших країнах можна було лише прочитати у підручнику – у Мукачевому всі вони були втілені в життя", – зазначив Бергу.

"Поміж них можна навести різноманітні маніпуляції в підготовці до виборів – наприклад, зміну складу всіх виборчих комісій, використання мас-медіа для підтримки лише одного кандидата – того, що його підтримувала закарпатська влада. Потім було використано правоохоронні органи, міліцію, і до того ж групи молодиків у цивільному, які мали залякувати виборців", – зазначив член Конгресу.

"І попри все це виявилося, що результати не відповідали очікуванням влади, тож врешті-решт вона була змушена вдатися до фальсифікації результатів Мукачівською територіальною виборчою комісією, яка зробила переможцем того, хто програв", – додав він.

"І як ми дізналися після від'їзду звідти, після того, як вони вирішили оголосити пана Нусера переможцем, з міської ради Мукачевого дивним чином було вкрадено виборчі бюлетені, тож ніхто не може перерахувати чи підтвердити, що саме там сталося", – зазначив Бергу.

Бергу також повідомив, що місія готуватиме новий звіт для Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, який буде обговорено наступного тижня.

"Конгрес має затвердити звіт від нашої місії спостерігачів, яка була в Мукачевому. Очікується, що наступного тижня звіт обговорить бюро Конгресу, яке потім надасть свої рекомендації Парламентській Асамблеї Ради Європи та українській владі", – зазначив він.

"Якими саме будуть ці рекомендації, я на цій стадії не можу говорити, але я переконаний, що негативна оцінка тих подій призведе до жорсткого засудження ситуації, що склалася. І, звичайно, Рада Європи не може примиритися з такими виборами в Україні", – наголосив Бергу.

Читайте також:

Мукачеве: як це було. І як це не повинно бути

Рада Європи пропонуватиме не вважати переможцем ані Нусера, ані Балогу

Президент ПА ОБСЄ просить Кучму поновити справедливість у Мукачевому

Заступник генпрокурора вивчив наслідки виборів в Мукачевому під наглядом Шуфрича

Тимошенко, Костенко і ще 47 опозиціонерів вимагають від Васильєва заборонити СДПУ(о)

Зінченко: "У Мукачевому діють принципи Йосипа Віссаріоновича!" Білоконь: "Рішення про мою відставку має прийняти президент"

ЮЩЕНКО ПРИХОДИВ ДО КУЧМИ ВИМАГАТИ ЗВІЛЬНЕННЯ МЕДВЕДЧУКА, БІЛОКОНЯ І РІЗАКА

18 квітня як точка біфуркації української демократії

Мукачеве: демократія по соціал-демократичному

У МУКАЧЕВОМУ ВИКРАДЕНО БЮЛЕТЕНІ, НА ПІДСТАВІ ЯКИХ СДПУ(о) СВЯТКУВАЛО ПЕРЕМОГУ



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування