Кучма назвав аверс "Одеса - Броди" "тупиковим варіантом" і сказав все, що думає про Польщу

Вівторок, 27 квітня 2004, 14:08
Президент України Леонід Кучма заявляє, що Україна опинилася в тупиковій ситуації з використанням нафтопроводу "Одеса – Броди" для транзиту нафти в Європу, і критикує Польщу і Європейський Союз за бездіяльність у реалізації цього проекту.

"Хоч одна ямка лопатою зроблена у Польщі з погляду на продовження нафтопроводу від Брод? Або якісь гроші в бюджеті виділені? Або так Європейський Союз зацікавлений, що аж обіцяє три мільйони євро. На папері", – сказав Кучма, відповідаючи на питання журналістів у вівторок на спільній із президентом Грузії Михайлом Саакашвілі прес-конференції після переговорів у Києві.

"На сьогоднішній день немає ані пропозицій від тієї сторони, що хоче продати нафту, і жодної пропозиції немає від тих, хто цю нафту хоче купити. Так скажіть... Це – тупиковий варіант для України", – додав український президент.

Кучма вважає, що запаси нафти в зоні Каспійського моря не дадуть змоги нафтопроводу працювати на повну потужність. Крім того, він послався на висновок міжнародних організацій, згідно з яким "цей проект економічно невигідний на сьогоднішній день" для України.

"Так скільки ми будемо товкти воду в ступі?" – сказав український президент, відзначивши, що в питанні використання нафтопроводу "Одеса – Броди" превалюють політичні оцінки, а не економічні розрахунки. "Ми так хочемо сподобатися один одному, що зневажаємо національними інтересами. А з нас колись за це спитають", – підкреслив Кучма.

Глава держави також зазначив, що в питанні використання нафтопроводу "Одеса – Броди" він виходить з національних інтересів України. "А національні інтереси говорять про те, що $500 млн. закопати в землю і сидіти чекати в моря погоди – розумний так не робить", – сказав він.

Він також нагадав, що в 90-х роках у Польщі був побудований нафтопровід "Гданськ – Плоцьк" з метою "піти від залежності від російської нафти".

"Отож, давайте подивимося на поведінку Польщі – і в тому числі я не чув заяв від Євросоюзу – сьогодні цей нафтопровід працює в реверсному режимі, сьогодні вся нафта йде в Гданськ. Так чого ми такі "розумні?" – відзначив Кучма.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...