Пайфер: через Мукачеве можуть не скасувати поправку Джексона-Веніка

Вівторок, 27 квітня 2004, 16:49
Помічник заступника державного секретаря США Стівен Пайфер не виключає, що фальсифікація виборів у Мукачевому може стати перешкодою до скасування Конгресом США дії щодо України поправки Джексона-Веніка.

Про це він сказав у вівторок у Києві під час зустрічі із випускниками фінансованих США програм обміну, повідомляє українська служба радіо "Голос Америки".

Разом з тим, Пайфер визнав, що обумовлювати скасування дії поправки щодо України новими вимогами буде несправедливо. "На нашу думку, Україна виконує вимоги, зазначені у поправці Джексона-Веніка", – сказав Пайфер.

"Але голосування в Конгресі матиме політичний підтекст. Я підозрюю, що деякі погані новини, які нещодавно прийшли з України – про те, що відбулося у Мукачевому, закриття радіо "Свобода" – очевидно, вплинуть на те, як голосуватимуть конгресмени", – додав Пайфер.

Але офіційна позиція американської адміністрації, зі слів помічника заступника державного секретаря США, полягає в тому, щоб скасувати поправку. "Можливо, там (в Україні) є якісь проблеми із демократією, але ми все одно підтримуємо скасування поправки Джексона-Веніка щодо України", – озвучив настрої Білого дому Пайфер.

Поправка Джексона-Веніка була запроваджена в 1974 р. і накладає обмеження на торгівельні відносини США із країнами, які обмежують права своїх громадян на еміграцію. Нині Сполучені Штати щорічно скасовують дію поправки щодо України. Для її остаточного скасування потрібне рішення Конгресу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування