Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин вважає, що головне - це унезалежнити ЗМІ від впливу олігархів

Середа, 28 квітня 2004, 13:51
Для України "має критично важливе значення забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації".

Про це заявив голова Верховної Ради Володимир Литвин під час відвідання головного офісу газети "Гельсінкін Саномат" в рамках офіційного візиту до Фінляндської Республіки, повідомляє інформуправління Верховної Ради.

За словами Литвина, в українському суспільстві, яке знаходиться на перехідному етапі від тоталітарної системи до демократії, роль ЗМІ є надзвичайно великою.

"Люди у нас привчені вірити друкованому і мовленому слову, тому йде шалена боротьба за вплив на ЗМІ, в кінцевому підсумку – за громадську думку", – сказав він.

Керівник українського парламенту наголосив, що одне з найголовніших завдань – зробити ЗМІ незалежними від певних фінансових, політичних і олігархічних груп.

Литвин зазначив, що парламент намагається вирішити цю проблему шляхом ухвалення відповідних законодавчих актів, одним з яких є закон про громадське телебачення. На його переконання, інституції громадянського суспільства разом з незалежними ЗМІ є "потужною силою для забезпечення свободи слова і утвердження демократії в Україні".

За словами Литвина, зараз зростають вплив і роль ЗМІ. Він підкреслив, що зараз Україна фактично "вступила в президентську кампанію", і тому є вкрай важливим забезпечення вільного функціонування видань.

Литвин повідомив, що парламент прийняв рішення щодо заборони податкових перевірок ЗМІ під час виборчої кампанії, і зазначив, що позицію Верховної Ради підтвердив президент України Леонід Кучма відповідним указом.

Разом з цим, голова Верховної Ради зазначив, що в Україні існує "і проблема відповідальності журналістів".

Підсумовуючи, Литвин сказав, що українські ЗМІ "переживають епоху ренесансу", і журналісти є активними учасниками суспільно-політичних процесів.

Литвин також переконаний в необхідності виконання ще одного важливого завдання – "навчити людей самостійно робити висновки з великої кількості інформації, яку вони отримують". За його словами, без цього неможливо формування відповідального громадянина, демократії і ринкової системи.

Голова Верховної Ради також дав інтерв’ю газеті "Гельсінкін Саномат".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування