Кучма каже, що не може примусити ЗМІ повідомляти правду

Середа, 28 квітня 2004, 19:55
Президент Леонід Кучма заявляє, що зауваження західних інституцій про проблеми зі свободою слова є приводом для утисків України.

"Це механізм, коли (на Заході) не хочуть робити щось кардинальне (стосовно України). Скільки б ми не жили, завжди можна звертатися до цієї проблеми і завжди знайти якесь непорозуміння", – сказав Кучма на прес-конференції в Києві.

Кучма також сказав, що не може впливати на те, щоб ЗМІ об'єктивно висвітлювали події в Україні.

"Впливати президент не має ніяких можливостей. Просити? 99,9% ЗМІ приватні. Як просити змінити думку газети "За вільну Україну"? Чи "Київ вечірній"? Чи "Комуніст"? Чи "Соціаліст"?" – сказав Кучма.

Звертаючись до журналістки радіо "Свобода", яка поставила це питання, Кучма сказав, що вони теж були необ'єктивними: "Я згадую деякі часи, ніякої об'єктивності не було, починаючи від проблеми "Кольчуги", загибелі нашого журналіста... Ви виконували політичне замовлення! Об'єктивності ніякої".

Кучма сказав, що поки в Україні не буде громадянського суспільства чи "середнього класу, який би обслуговував ЗМІ", то не можна говорити про створення громадського радіо чи телебачення. "Це фікція", – сказав він.

"Коли в парламенті кажуть, що давайте зробимо перший канал громадським... А хто фінансувати буде? Треба, як у світі – через податок. А коли хоче фінансувати чи парламент, чи якась структура – то не треба дурити людей, вони будуть обслуговувати інтереси (фінансистів), що б ми на законодавчому рівні не робили", – заявив Кучма.

Кучма також розповів, що сам був глядачем замовних телесюжетів: "Я дивлюсь на сюжети щодо економічної проблеми... Просто соромно дивитися! Їм (журналістам) заплатили, але я розумію, що вони так виживають. Бо вони (ЗМІ) збиткові".

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...