Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма порівняв Україну з бичком і звинуватив Тоні Блера у її ігноруванні

Середа, 28 квітня 2004, 20:26
Президент Леонід Кучма підтверджує бажання України інтегруватися в Європу, водночас звинувачує останню у прохолодному ставленні до України.

"Хотів би відкинути спекуляції щодо ЄЕП, нібито це суперечить євроінтеграційній політиці. Україна рухається і буде рухатися тільки в цьому стратегічному напрямі", – сказав Кучма на прес-конференції в Києві.

"Ми будуємо Україну як невід'ємну частину європейського дому", – сказав Кучма.

Водночас Кучма заявив, що "ЄС досі не спромігся виробити стратегію відносин з Україною".

Серед питань, які не розв'язані з боку ЄС, Кучма назвав "поширення чотирьох свобод, надання статусу країни з ринковою економікою, пом'якшення візового режиму".

"Те, що нам не дають статус країни з ринковою економікою, це взагалі неподобство!" – сказав Кучма і додав, що це питання затягується політично, "хтось за щось тягає".

Кучма, говорячи про невизначеність відносин з ЄС і створення ЄЕП, згадав приказку про синицю в руках і журавля в небі. "Журавель нам не потрібен. Але нам і журавля не пропонують!" – сказав президент.

"Давайте будемо чесні!" – звернувся Кучма до журналістів і грюкнув кулаком по столу.

"Це нагадує кориду: ЄС у вигляді професійного тореадора із червоним забралом, а Україна – молодого бичка. Той стоїть на місці, а ми все бігаємо навколо. А стріли летять", – сказав Кучма

За його словами, структури ЄС не пропонують співпрацю, а тільки "вчать, вчать, вчать".

Кучма розповів про свою зустріч з першим віце-прем'єром Миколою Азаровим, який брав участь у зборах ЄБРР у Лондоні. "Там виступав британський прем'єр Тоні Блер. Він чітко сказав: зараз приймаємо в ЄС 10 країн, потім Румунію, Болгарію, далі Туреччину, і ставимо питання про приєднання до ЄС Балканського регіону. Сказав Блер кілька компліментів Росії... А України взагалі не було у виступі!"

Кучма також нагадав, що нещодавно в Москві президент Єврокомісії Романо Проді обговорював створення єдиного економічного простору між Росією та ЄС. "Бо Росія треба ЄС з точки зору європейської безпеки. А Україна – так... між небом і землею".

"Ми ставимо головне завдання на внутрішні перетворення в України. Іти в Європу – так з чимось іти. Ми абсолютно не конкурентноздатні на європейському ринку", – додав він.

"Українська правда"


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування