ЛИТВИН УЖЕ НЕ ВИКЛЮЧАЄ, ЩО ПАРЛАМЕНТ ПОВЕРНЕТЬСЯ ДО РОЗГЛЯДУ ПОЛІТРЕФОРМИ

Четвер, 29 квітня 2004, 14:09
Спікер Верховної Ради Володимир Литвин готовий поставити на розгляд парламенту законопроекти про внесення змін до Конституції.

Про це він сказав в інтерв'ю журналістам в четвер у Києві, коментуючи висловлювання президента України Леоніда Кучми про те, що Верховна Рада з правової точки зору може на поточній сесії проголосувати ще два законопроекти про внесення змін до Конституції, заздалегідь схвалених Конституційним судом.

"Раз президент поставив задачу, значить, треба повертатися до неї", – сказав Литвин.

Спікер уточнив, що мова йде про альтернативні проекту № 4105 законопроекти змін до Конституції, які отримали позитивні висновки Конституційного суду, зокрема, про законопроект № 4180, внесений парламентською більшістю.

З його слів, якщо парламент підтримає законопроект, після цього його необхідно буде направити в КС, і на наступній сесії повернутися до його розгляду. "Я розумію саме таку логіку. Думаю, що така логіка цілком можлива", – підкреслив голова парламенту.

У той же час, він відзначив необхідність розділяти дві позиції. Зокрема, законопроект № 4105 не отримав підтримки в парламенті, і до нього не можна повернутися раніше, ніж через рік, а законопроект № 4180 та інші у випадку прийняття відповідного рішення парламентом можуть бути розглянуті.

Відповідаючи на запитання про те, як корелюється його нинішнє висловлювання з тим, що раніше він заявляв про неможливість розгляду інших конституційних законопроектів, оскільки вони пропонують зміни у ті ж положення Основного закону, що й не підтриманий законопроект № 4105, Литвин сказав: "Я не голова Конституційного суду, не є суддею Конституційного суду, щоб давати висновки про автентичність тексту".

Він нагадав, що є висновки КС, в яких ці законопроекти визнаються конституційними, і відповідно до цього необхідно підходити до даного питання.

На думку спікера, "є політичний підтекст і правовий підтекст" розгляду конституційних змін. Він нагадав, що для розгляду цього питання необхідні дві сесії парламенту, і остаточний розгляд цього документа буде вже тоді, "коли вийде на фінішну пряму президентська кампанія".

"Я дуже складно уявляю перспективи остаточного схвалення цього законопроекту як з правової, так і з політичної точки зору", – сказав Литвин.

Спікер уточнив, що з правової точки зору для остаточного схвалення законопроекту необхідно набрати 300 голосів народних депутатів, а з політичного – "потрібна консолідована згода на це політичних груп і фракцій, представлених в парламенті".

Відповідаючи на запитання про те, чи буде він голосувати за проведення конституційної реформи, Литвин сказав, що думатиме над цим питанням. Однак нагадав, що виступає за проведення політреформи, "за створення цивілізованої політичної системи".

Читайте також:

ЛИТВИН: РОЗГЛЯД АЛЬТЕРНАТИВНИХ ПРОЕКТІВ ЗМІН ДО КОНСТИТУЦІЇ – НЕПЕРСПЕКТИВНИЙ

Темник Медведчука доручив Гавришу наїхати на Литвина, звинувативши того у демарші

КУЧМА НАТЯКАЄ, ЩО ЛИТВИН НЕ ЗНАЄ КОНСТИТУЦІЇ. І ХОЧЕ У ТРАВНІ ЩЕ РАЗ ГОЛОСУВАТИ ПОЛІТРЕФОРМУ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування