Ющенко звинувачує "режим Кучми-Януковича" в тому, що Україна в травні не увійде до ЄС

Четвер, 29 квітня 2004, 17:14
Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко звертається до керівників країн ЄС з проханням не сприймати "останні кроки режиму Кучми-Януковича, що відвертають Україну від Європи", як матеріал для остаточного вирішення про вступ України в ЄС.

Про це йдеться в заяві Ющенка, поширеній прес-службою "Нашої України".

Ющенко відзначив, що 1 травня 2004 року Європейський Союз досягне кордонів України. Лідер "Нашої України" зауважив, що членами ЄС стали не тільки колишні сусіди України по соціалістичному табору, як Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина та Чехія, але й три колишніх республіки Радянського Союзу – Латвія, Литва та Естонія.

"Саме наявність серед нових членів ЄС країн Балтії переконливо свідчить, що разом з ними в Європі вже сьогодні могла б бути й Україна. Адже на початку 90-х років свій самостійний шлях ми розпочинали в приблизно рівних стартових умовах. Але поки що мусимо лише спостерігати за святом на чужій вулиці", – зауважив Ющенко.

За його словами, відсутність України не тільки серед нових членів ЄС, але й навіть серед кандидатів на вступ в історично досяжній перспективі – це "вирок режиму, який править Україною з 1994 року. Це найкрасномовніший результат десятирічного президентства Леоніда Кучми".

"За цю цілу епоху втрачених можливостей режим з тріском провалив європейський напрямок у зовнішній політиці. Натомість зроблено все можливе й неможливе, щоб внутрішня політика режиму стала суцільним викликом європейській спільноті, щоб вона заперечувала головні європейські цінності", – наголосив Ющенко.

"Навіть сам факт того, що безпрецедентна фальсифікація виборів міського голови у Мукачевому відбулася напередодні прибуття в Україну Генсека НАТО та прем’єр-міністра Нідерландів – країни, яка незабаром головуватиме в ЄС, дає підстави підозрювати, що у найвищому керівництві нашої держави відкрито діє група, мета якої – унеможливити навіть щонайменший прогрес в питанні євроінтеграції України", - відзначив лідер "Нашої України".

"Якщо донедавна режим Кучми-Януковича бодай декларативно проголошував курс на Європу, то тепер робляться заяви, які свідчать, що Україна навіть на словах зрікається євроінтеграційного курсу", – зазначає Ющенко.

За його словами, інакше не можна розуміти заяви Леоніда Кучми про недоречність поспіху в інтеграції в ЄС та намагання компенсувати її проектом Єдиного економічного простору.

"В основу проекту (ЄЕП) покладено хорошу ідею, яку ніхто не заперечує і яку ми послідовно підтримуємо – ідею поглиблення економічної співпраці з Росією. Але за змістом конкретної угоди – це політично-популістський та економічно невигідний для України проект, політичний хабар, розрахований на підтримку сусіда під час президентських виборів", – зазначає Ющенко.

В той же час він наголошує, що Україна через закладений в угоду "несправедливий" механізм ухвалення рішень позбавлена можливості відстоювати свої власні інтереси, а український товаровиробник, а відповідно і робітник, "поставлені в умови нерівноправної конкуренції".

Ющенко також нагадує, що очоливши рік тому на посаду голови Ради глав країн СНД, Кучма назвав своїм головним завданням створення зони вільної торгівлі в межах усієї Співдружності, однак, за словами лідера "Нашої України", прогресу в цьому напрямку "не спостерігається".

"Словом, режим заплутався в своїй так званій багатовекторній політиці. В результаті з Україною крізь зуби розмовляють і на Заході, і на Сході. З країною діється те, що відбувається з людиною, яка намагається сидіти одразу на двох стільцях", – зазначає Ющенко.

В той же час, на його думку, те, що зараз відбувається в Україні, "неправильно розглядати як кінець європейських перспектив України. Це лише кінець режиму Кучми-Януковича. А процес євроінтеграції України лише починається".

Ющенко висловив переконання, що восени здорові демократичні сили отримають перемогу на виборах.

"Орієнтація України на Європу в зовнішній політиці та досягнення європейських стандартів в самій Україні стануть альфою й омегою у діяльності нового президента. Я впевнений, що вже за кілька років наполегливої роботи Україна досягне суттєвого прогресу та отримає чіткі й недвозначні сигнали з боку Євросоюзу про його готовність у відносно близькій перспективі бачити Україну повноправним членом європейської сім’ї народів", – зазначив Ющенко.

Лідер "Нашої України" пообіцяв, що за кілька місяців його політична сила запропонує на розсуд громадськості чіткий план євроінтеграції України, над розробкою якого від початку року працює група фахівців.

"Я звертаюся до керівників країн ЄС не сприймати останні кроки режиму Кучми-Януковича, що відвертають Україну від Європи, як матеріал для остаточного вирішення. Дуже скоро цей режим посяде належне йому не найкраще місце в українській історії. А народ України, в чому я впевнений, вибере такого президента, який не словом, а ділом рухатиме Україну до Європи", – наголосив Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування